Startpagina Economie

Een boerenjaar voor financiële holding van Boerenbond

Maatschappij voor Roerend Bezit van de Boerenbond (MRBB) blikt terug op een uitzonderlijk goed jaar. De strategische participaties in KBC, Arvesta, SBB en Acerta, maar ook haar beleggingsportefeuille leverden in totaal 281 miljoen winst op. Gedelegeerd bestuurder Marc Wittemans denkt dat de resultaten in 2020 door de coronacrisis zeker minder zullen zijn, maar het jaarlijkse dividend van enkele tientallen miljoenen euro’s naar de Boerenbond komt niet in gevaar.

Leestijd : 4 min

De MRBB is de financiële holding van Boerenbond. Het bedrijf werd in 1895 opgericht en beheert haar historisch opgebouwde vermogen. Daarbij geldt vandaag volgens gedelegeerd bestuurder Marc Wittemans van MRBB een waterscheiding tussen de beroepsorganisatie Boerenbond en MRBB. “MRBB is een onderneming en op die manier nemen we ook besluiten. We respecteren wel de principes van onze aandeelhouder en zullen nooit beleid maken dat tegen het belang ingaat van de land- en tuinbouw. Maar investeren uit syndicale overwegingen: nee.”

MRBB is volgens Wittemans geen verlengstuk van Boerenbond, maar die is wel de ultieme aandeelhouder. “Dat betekent dat we bepaalde principes hanteren, zoals een visie op de lange termijn en het bewaken van strategische participaties die een rol spelen in de landbouw.” En natuurlijk dat MRBB probeert jaarlijks een quasi geïndexeerd bedrag als dividend over te maken. Over 2019 was dat 32,5 miljoen euro, waar wel nog 30% aan belastingen vanaf gaat.

“Het is geld dat door Boerenbond deels ingezet wordt voor het bedienen van landbouw en platteland”, aldus Wittemans, zelf een boerenzoon. Daarnaast wordt een deel van de financiële middelen aangewend voor de financiering van toegepaste onderzoeksprojecten voor de land- en tuinbouw en voor de werking van de proeftuinen. In totaal boekte MRBB een boekhoudkundige winst van 281 miljoen euro. Een groot deel van de winst blijft bij de ondernemingen opdat ze zich verder kunnen ontwikkelen, aldus Wittemans.

Marc Wittemans staat sinds ongeveer 20 jaar aan het hoofd van MRBB.
Marc Wittemans staat sinds ongeveer 20 jaar aan het hoofd van MRBB. - Foto: KBC

Veelkoppig monster

In de landbouw is MRBB eigenaar van Arvesta, dat groot is in de agrarische toelevering en graancollectie. Arvesta - voorheen Groep Aveve - is onder meer het bedrijf achter het grootste veevoederbedrijf van ons land, met als merk bijvoorbeeld Voeders Aveve, de 250 Aveve-winkels, en John Deere-importeur Cofabel. In 2019 tekende Arvesta voor een omzet van 1,4 miljard en een bedrijfsresultaat van afgerond 36 miljoen euro. De nettowinst steeg wel 8% tot 26 miljoen euro.

Avesta maakte enkele jaren geleden een omslag, aldus Wittemans. “Het bedrijf werd groot door overnames maar na de overnames was het tijd voor integratie. Bedrijven moesten op veel vlakken meer samenwerken, en Arvesta moest aantrekkelijker worden voor talent. Het bedrijf evolueert zeker positief”, aldus Wittemans. Vanwege het mengvoeder, 50% van de omzet, zal het bedrijf niet snel zeer winstgevend worden. “Er is nog werk aan de winkel. Maar het bedrijf investeert in toegevoegde waarde, ook in bijvoorbeeld ingenieurs-projecten in de glastuinbouw, de ontwikkeling van bioveevoeders en voeders die methaanuitstoot en antibioticagebruik verminderen.”

MRBB is ook mede-eigenaar van HR-dienstengroep Acerta en accountantskantoor SBB, dat zegt circa 40% van de landbouwers als klant te hebben. Steeds meer landbouwers gebruiken boekhoudkundige diensten, aldus Wittemans. “Een modern bedrijf wil de cijfers inzichtelijk hebben om de juiste keuzes te kunnen maken voor de ontwikkeling van de onderneming.” Op een 10% gestegen omzet van 47 miljoen boekt het bedrijf, vooral omdat een jaar eerder gebouwen werden verkocht een wat lager bedrijfsresultaat van 2,4 miljoen.

De KBC-factor

Daarnaast bezit MRBB 11% van de aandelen KBC, in Vlaanderen de grootste ‘landbouwbank’ nog voor Crelan. Maandag waren de ruim 47 miljoen aandelen ruim 2,5 miljard euro waard. Het is met name dit belang dat in 2019 bijdroeg aan de winst. KBC betaalde immers een dividend uit van 3,50 euro per aandeel. Wittemans legt uit waarom MRBB dit enorm waardevolle belang niet verkoopt.

“We geloven dat het belangrijk is, ook voor de land- en tuinbouw, dat er een sterke en in België verankerde bank staat. Zoals u weet is een deel van de banken in buitenlandse handen, en wij denken dat het goed is om een sterke Belgische bank te handhaven. Samen met enkele andere aandeelhouders vormen we een syndicaat dat in totaal 40% van de aandelen heeft. In principe zijn deze aandelen immobiel. “Ons doel is om ze vast te houden, omdat wij van mening zijn dat dit KBC toelaat om een strategie voor de lange termijn te realiseren, wat uiteindelijk duurzaam is voor alle belanghebbenden.”

MRBB is ook eigenaar van een omvangrijke beleggingsportefeuille die dus los van de aandelen KBC nog eens 1,4 miljard waard is. Het gaat dan om geld dat wordt belegd in aandelen, derivaten en andere financiële producten wereldwijd. Deze conservatief gemanagede beleggingsportefeuille moet de betaling van het dividend veiligstellen in jaren dat MRBB geen dividend zou ontvangen vanuit haar strategische participaties.

Wat met 2020?

Komen in het in alle opzichten bizarre 2020 de miljoenen die MRBB richting Boerenbond stuurt in gevaar? Vooralsnog valt de schade mee, zegt Wittemans. “Het eerste semester is de beleggingsportefeuille niet meer en niet minder waard geworden. De kans is groot dat het uiteindelijk een min zal zijn. KBC ziet kredietverliezen van 800 miljoen tot 1,6 miljard maar verdiende in 2018 wel netto 2,5 miljard. Voor een bankencrisis vreest niemand: de buffers nu zijn vele malen hoger dan bij de financiële crisis van 2008. Wat de andere bedrijven betreft stel ik vast dat ze toch minder kwetsbaar zijn voor de huidige crisis. Ik verwacht dat MRBB gewoon het dividend kan uitkeren.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken