Startpagina Actueel

Crevits organiseert eerste rondetafel over welbevinden landbouwers

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) zal in het najaar een eerste rondetafelbijeenkomst organiseren over welbevinden in de landbouwsector. Dat heeft ze woensdag gezegd in het Vlaams parlement, na een vraag van Tinne Rombouts (CD&V). Onderzoek wijst uit dat veel landbouwers het mentaal zwaar hebben.

Leestijd : 2 min

Uit een recente bevraging van het Instituut voor Landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) blijkt dat de coronacrisis gevolgen heeft voor het welzijn van de landbouwers. Vier op de tien bevraagden geeft aan meer last te hebben van mentale uitputting, antwoordde Crevits. Ook uit eerder onderzoek blijkt dat landbouwers niet altijd even goed een evenwicht vinden tussen het runnen van het bedrijf en bijvoorbeeld een gezinsleven.

Daarom start het ILVO nu een traject op om de veerkracht en het welbevinden van Vlaamse landbouwgezinnen meer centraal te plaatsen, waarbij niet enkel naar crisissituaties gekeken wordt. Zo zal er een lijst opgemaakt worden van organisaties die een rol kunnen spelen in het verbeteren van het welbevinden en de werkcontext van de landbouwers. De bestaande expertise en kennis worden in kaart gebracht, met de bedoeling die uit te wisselen. Het ILVO zal ook deel uitmaken van een internationaal netwerk ter zake.

Het is goed dat landbouwers zich goed in hun vel voelen, zegt Crevits. "Er zijn nu al verschillende organisaties die initiatieven rond het welbevinden nemen. We willen dit in de toekomst nog versterken, onder meer door andere beleidsdomeinen en verschillende landbouw- en welzijnsorganisaties bij deze problematiek te betrekken. Daarom organiseren we in het najaar voor het eerst een rondetafel rond welbevinden in de landbouw."

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken