Startpagina Actueel

Tientallen demonstrerende boeren opgepakt in Nederland

Tientallen boeren zijn opgepakt toen ze woensdagochtend de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster, in de provincie Drenthe, blokkeerden met landbouwvoertuigen en auto's. Demonstraties met tractoren zijn in Drenthe niet toegestaan, net als in Groningen en Friesland. Vijftig aangehouden boeren krijgen elk een boete van 390 euro per persoon.

Leestijd : 1 min

Volgens de politie is het bedrijf inmiddels weer bereikbaar. Om te voorkomen dat meer mensen naar de afvalverwerker zouden komen, werden toegangswegen afgesloten. Na het vormen van de blokkade verzamelden de boeren zich op een boerderij naast Attero. Daar werden ze aangehouden.

De boeren worden in de loop van de middag een voor een verhoord en krijgen daarna ieder een boete van 390 euro opgelegd wegens overtreding van het demonstratieverbod. Vervolgens worden zij druppelsgewijs vrijgelaten, aldus een woordvoerder van de politie.

Boeren blokkeerden eerder de distributiecentra van supermarktketen Coop in het Drentse Gieten en van Jumbo in Beilen, eveneens in Drente. Ook voerden ze actie op de A28 bij knooppunt Hoogeveen.

Belga

Lees ook in Actueel

Term ‘samengestelde landbouwer’ wordt afgeschaft

Wetgeving Het decreet over de inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffen- en landbouwbeleid (EPR-decreet) werd gewijzigd met het oog op de afschaffing van de constructie van de samengestelde landbouwer (SLB).
Meer artikelen bekijken