Startpagina Actueel

Vlaanderen wil in overleg met landbouwsector voluit kaart van ‘peilgestuurde drainage’ trekken

In het kader van de droogteproblematiek en het water- en bodembeheer moet Vlaanderen maximaal inzetten op het ter plaatse houden en het bergen van water. Dat zei Vlaams minister Zuhal Demir in de commissie Leefmilieu en Natuur. In overleg met de landbouwsector is de peilgestuurde drainage het middel om betere doelen te bereiken.

Leestijd : 2 min

Volgens Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid voor Groen, wordt vanuit de landbouwgronden nog heel veel water gedraineerd en rechtstreeks afgevoerd naar sloten, rivieren en de zee.

Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid voor Groen.
Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid voor Groen. - Foto: Belga

“Nog altijd worden in Vlaanderen nieuwe drainages gerealiseerd. De aanleg van nieuwe drainages in landbouwzones is vrijgesteld van een omgevingsvergunning, maar niet in ruimtelijk kwetsbare gebieden en overstromingsgebieden.”

Maximaal inzetten op bergen van water

Volgens Groen zijn de voorbije decennia heel veel gronden gedraineerd. “Doel was om de kwetsbaarheid van percelen te verbeteren en vroeger op het veld te kunnen. Een aanzienlijk deel van het neerslagwater verlaat via die drainage de percelen en is dan niet meer beschikbaar voor de teelt”, zegt Mieke Schauvliege. “Landbouwers opteren dan ook altijd meer voor irrigatie van akkers en zelfs graslanden met grondwater en/of water gecapteerd uit waterlopen.”

Vlaams minister Zuhal Demir woonde onlangs nog de voorstelling van een project rond waterbeheersing bij.
Vlaams minister Zuhal Demir woonde onlangs nog de voorstelling van een project rond waterbeheersing bij. - Foto: Belga

Vlaams minister Zuhal Demir is van mening dat maximaal ingezet moet worden op het ter plaatse houden en bergen van water. “Klassieke drainages passen niet in deze visie. We moeten evolueren naar peilgestuurde drainages.” Er wordt dan gedacht aan een ‘code van goede praktijk’ op te maken. “Het is natuurlijk essentieel dat ook de landbouwsector zelf het nut en de relevantie van deze transitie inziet en ondersteunt. Ik stel vast dat de sector zelf tot dit besef komt en dat er concrete projecten lopen om dit meer en meer ingang te doen vinden.”

Peilsturing als sectorale voorwaarde?

Verder denkt minister Zuhal Demir aan een aanpassing van de sectorale voorwaarden voor drainages, waarbij peilsturing als sectorale voorwaarde kan worden opgenomen voor nieuwe drainages die worden aangevraagd. “Voor bestaande drainages kan worden gewerkt met een overgangsregeling of kan prioritair worden gewerkt met betrekking tot kwetsbare gebieden. Dat kan al dan niet gepaard gaan met een steunmechanisme voor de landbouwer. We moeten alle opties bekijken. Er is nog niks beslist, maar we moeten natuurlijk wel stappen zetten.”

Voor het parlementair reces belooft Vlaams minister Zuhal Demir ook een uitgebreide droogtestrategie.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken