Startpagina Economie

Tarweprijs stijgt fors op de wereldmarkt, gerst pas op de plaats en de maïsprijs daalt

Tarwenoteringen zijn flink gestegen nu de oogstramingen voor de EU, het Zwarte Zeegebied en de VS duidelijk omlaag zijn gegaan. Grote stijgingen werden getemperd door onzekerheid over de vraag en de gevolgen van het zich verder verspreidende coronavirus. In Hamburg en Rotterdam werd voor voertarwe vorige week ruim 190 euro per ton betaald. De gerstmarkt is stabiel en de maïsmarkt is dalende.

Leestijd : 2 min

Het gezaghebbende Amerikaanse landbouwministerie (USDA) verlaagde de oogstraming voor de EU ten opzichte van de juni-raming met 1,5 miljoen ton tot 139,5 miljoen ton. De raming voor Rusland is eveneens met 1,5 miljoen ton verlaagd, en wel tot 76,5 miljoen ton. De Amerikaanse oogst zal volgens de laatste prognose onder de 50 miljoen ton productie eindigen. Dit is 1,3 miljoen ton minder dan in de vorige raming. Aan de importzijde is overigens de mondiale vraag ook licht teruggevallen omdat een serie kleinere tarwe-importeurs minder kopen. De grootste klant van Europese (vooral Franse) tarwe is Noord-Afrika, en die vraag houdt stand.

Egypte kocht 114.000 ton maaltarwe in Rusland en veevoederfabrikanten uit Thailand en de Filipijnen lieten de inschrijvingen voor respectievelijk 193.000 ton en 110.000 ton lopen. De Canadese oogstraming werd gelijk gehouden maar het slechte weer in de provincie Saskatchewan zorgt voor schade aan de gewassen, waarvan het resultaat nog onduidelijk is. De geprognoticeerde stocks aan het einde van het seizoen zijn met bijna 315 miljoen ton nog ruim te noemen, maar zeker minder dan eerder verwacht. Gerstmarkt stabiel Op de wereldmarkt zijn gerstnoteringen vrij stabiel weinig activiteit. In het Verenigd Koninkrijk stijgt het areaal wintergerst spectaculair tot 296.000 ha (+34%), terwijl het areaal zomergerst steeg tot 1,1 m/ha (+52%). De oogst in het seizoen 2020/21 daalt in Rusland met 400.000 ton tot 2,8 miljoen ton bij een gemiddelde opbrengst van 3,4 ton per ha. Iran is in de markt voor aankoop van 200.000 ton voergerst. Dichtbij huis verlaagde brancheorganisatie Fegra de notering voor gecertificeerde wintergerst maandag overigens na een ‘opening’ van het seizoen met 143,50 euro op vrijdag met 50 cent tot 143 euro per ton. Amerikaans weer zet druk op maïsprijzen De maïsnoteringen dalen op de wereldmarkt eerder dankzij een verbetering van het weer in het belangrijke Middenwesten van de VS. Het USDA-rapport had nauwelijks invloed omdat dit geheel in lijn met de verwachtingen in de markt was. In de VS daalt het areaal in het seizoen 2020/21, maar desondanks wordt met 381 miljoen ton een aanzienlijk hogere productie voorzien (345,9 miljoen ton vorig jaar). De Amerikaanse graanhandel verkoopt goed door. In één week kocht China 3,1 miljoen ton. De deal met China past binnen afspraken die de VS met China maakte, om een handelsconflict over niet-landbouwzaken in de ijskast te zetten. China voorziet zelf voor 2020/21 een recordproductie van 266,5 miljoen ton. In Brazilië heeft graanbrancheorganisatie Conab de prognose iets verlaagd tot 100,6 m/ton (600.000 ton minder dan vorig jaar). Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken