Startpagina Aardappelen

Verwijder doornappel uit je aardappelvelden

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) verwittigt in zijn nieuwsbrief voor de aanwezigheid van doornappel in heel wat velden. Dit hardnekkige en giftige onkruid verwijder je best zo snel mogelijk, want zowel de aardappel- als de groenteverwerkende industrie wil geen doornappel in het geoogste product.

Leestijd : 2 min

Het aardappelgewas staat er doorgaans goed bij. De vroegst geplante late rassen hebben de fase ‘einde bloei’ bereikt. Dat betekent dat de loofgroei gestabiliseerd is. Het gewas is op zijn hoogtepunt. Later geplante percelen hebben vaak wel nog een beetje loofgroei. De vroege en halfvroege rassen variëren van ‘sterk afgerijpt’ tot ‘stabiel groen loof’.

Nog steeds droogte-effecten

Het gewas oogt fris dankzij het beetje regen dat af en toe valt, maar schijn bedriegt. In het knolnest is het nog altijd (te) droog. We blijven de gevolgen van het droge voorjaar meeslepen. In juni viel weliswaar gemiddeld 63 mm regen (met uitschieters tot 120 mm), maar toch blijft het overal droog.

Normaal valt er in juni gemiddeld 72 mm. In juli kregen we tot nog toe 37 mm. Het meerjarig gemiddelde ligt op 74 mm. Het ziet er naar uit dat de opbrengst van halfvroege en late rassen voorlopig op schema zit. Het wordt echter afwachten of het loof voldoende lang stand zal kunnen houden.

Doornappel verwijderen

Hier en daar zijn de ’onvolkomenheden’ van dit teeltseizoen zichtbaar. Het onkruid staat op sommige percelen nu boven de aardappelen. Melganzenvoet, melde, zwarte nachtschade en vooral doornappel vallen op.

Doornappel (Datura stramonium) is de laatste jaren heel sterk uitgebreid. Het is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae) en dus familie van de aardappel.

De plant kan heel snel uitgroeien tot een struik van wel 2 m hoog. Hij is te herkennen aan zijn trompetachtige, witte bloemen en stekelige zaaddozen. Per zaaddoos komen tot 100 zaden voor. Als een plant met meerdere zaaddozen niet verwijderd wordt, is de vermenigvuldiging dus bijzonder groot.

Doornappel is een zeer giftige plant die hallucinogene alkaloïden bevat. Vanaf een bepaalde dosis zijn deze stoffen dodelijk voor mens en dier. Zowel de aardappel- als de groenteverwerkende industrie willen absoluut geen doornappel in het geoogste product! Wil je in de toekomst blijven aardappelen en groenten telen, verwijder dan systematisch alle overgebleven planten. De giftige bestanddelen komen in alle delen van de plant voor. Uittrekken doe je best met handschoenen en beschermende kledij.

Omdat de zaaddozen nu al zaad bevatten, is het nodig de planten uit het veld te dragen om verdere ontwikkeling en verspreiding van de zaden tegen te gaan.

PCA Nieuwsbrief

Lees ook in Aardappelen

Meerdere factoren bepalen de bemestingskeuze in aardappelen

Aardappelen Tijdens een recente studiedag van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij aanhoorden we Jan Bries van de Bodemkundige Dienst van België (BDB). Hij gaf toelichting over de bemesting in aardappelen. “Er moeten keuzes gemaakt worden in functie van heel wat factoren”, klonk het bij hem.
Meer artikelen bekijken