Startpagina Pluimvee

Braziliaanse kip met coronavirus gevonden in China

In de Volkskrant staat vandaag, 14 augustus, een kort interview met Wim van der Poel te lezen over de veiligheid van Braziliaanse kip waarop het coronavirus is gevonden, in het Chinese Shenzhen. “Je kunt het coronavirus niet oplopen door het eten van voedsel”, zegt van der Poel. Toch moet men oppassen met rauw aanraken van besmet voedsel.

Leestijd : 2 min

Hoogleraar Wim van der Poel van de Universiteit Wageningen werd aangehaald door de Volkskrant om te praten over de besmettingskansen van diepgevroren kip uit Brazilië. De Morgen berichtte dat in de Chinese stad Shenzhen consumenten werden gewaarschuwd bij het aankopen van kippenvleugeltjes uit Brazilië. Daar werd namelijk het coronavirus op aangetroffen. Dat werd duidelijk na staalname van het oppervlak van het vlees. dat het kippenvlees afkomstig zou zijn van vleesverwerker Aurora Alimentos in de zuidelijke Braziliaanse deelstaat Santa Catarina.

Kippen zelf niet besmet

Volgens van der Poel hebben de kippen het virus niet zelf opgelopen. “Met kippen zijn experimenten gedaan, zij zijn niet gevoelig voor het coronavirus. Bij vissen zijn daar ook geen aanwijzingen voor. We moeten ervan uitgaan dat de besmetting is ontstaan in de slachthuizen of bij de verpakking. Geïnfecteerde mensen hebben die virusdeeltjes op het vlees of de verpakkingsdozen aangebracht door erop te niezen of te hoesten. Niet dat zij de kip of vis zo kunnen besmetten, om zich te vermeerderen is een levend mens of dier nodig”, vertelt hij.

Toch hoeft het vlees niet per se schadelijk te zijn. Van der Poel geeft aan dat dé vraag is of het aangetroffen virus nog infectueus is. “Dat is nu nog niet bekend, dat kan worden achterhaald in een laboratorium of met dierproeven. Voordat die uitslag er is ben je een paar weken verder.”

Enkel via luchtwegen, niet via voedsel

Van der Poel geeft aan dat je het coronavirus niet kunt oplopen door het eten van voedsel, wel via de luchtwegen. “Het virus gaat bovendien kapot door koken en bakken. Je zou in theorie geïnfecteerd kunnen raken als je de besmette rauwe kip aanraakt en vervolgens aan je gezicht zit, waardoor de virusdeeltjes in je luchtwegen komen.” Die kans acht hij klein. Hij tipt nog: “Was voor en na bereiden van vlees en vis je handen, en wissel van snijplank. Maar dat advies geldt altijd, want kip en vis kunnen ook schadelijke bacteriën bevatten, zoals salmonella.”

MV naar De Morgen/de Volkskrant

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken