Startpagina Economie

Brexit: Barnier en Frost pikken handelsonderhandelingen weer op

Hoofonderhandelaars Michel Barnier en David Frost trappen dinsdagavond de zevende onderhandelingsronde over een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op gang. Vier en een halve maand voor het Britse vertrek uit de Europese douane-unie en de eenheidsmarkt lijkt een doorbraak nog steeds veraf. Voor de agri-en foodsector in de EU staat een miljardenexport op het spel.

Leestijd : 2 min

Op een diner in Brussel zullen Barnier en Frost dinsdagavond vanaf 19.00 uur van gedachten wisselen over de voortgang van de onderhandelingen. Het etentje van de Fransman en de Brit vormt het startschot voor een nieuwe onderhandelingsronde die tot vrijdag zal duren en besloten zou worden met een werkontbijt en/of plenaire vergadering.

Woensdag en donderdag zullen de onderhandelaars van beide kampen de grootste twistappels aansnijden, zoals visserij en het vrijwaren van een gelijk speelveld voor Europese en Britse bedrijven. Er zal ook gepraat worden over het toezicht op de uitvoering van het akkoord, de handel in goederen en diensten, gerechtelijke samenwerking, mobiliteit, energie en socialezekerheidscoördinatie. De onderhandelingen, die begin maart op gang werden getrokken, verlopen bijzonder moeizaam. In juli, na de zesde ronde, achtte Barnier de kans op een overeenkomst nog "onwaarschijnlijk". Intussen tikt de klok genadeloos verder.

Eind dit jaar verlaten de Britten de douane-unie en eenheidsmarkt. Dan komen er opnieuw douanecontroles. Zonder handelsakkoord zullen er bovendien invoerheffingen gelden. Een zegsman van de Europese Commissie stipte dinsdag nog eens aan dat ten laatste in oktober een deal op tafel moet liggen. "De EU wil een ambitieus en rechtvaardig partnerschap met het Verenigd Koninkrijk. We blijven constructief en geëngageerd om een akkoord te bereiken", verzekerde hij. Frost van zijn kant zei vorige week dat hij gelooft dat beide partijen in september een doorbraak kunnen forceren.

Belang van de landbouw

In analyses rekent de Europese Commissie vaak met Amerikaanse dollars, als ‘neutrale’ munt tussen de euro, de kronen en het Britse pond. De EU exporteert jaarlijks voor bijna 50 miljard dollar aan agrarische producten en voedingsmiddelen naar het VK. Het gaat bijvoorbeeld om varkensvlees, zuivel, aardappelen, groenten en fruit en bloemen. Het land haalt momenteel circa 70% van haar behoefte op bij de EU.

Andersom is de handelsstroom veel kleiner, met nog veel doorvoer ertussen. De landbouw en voedingssector is overigens voor de onderhandelaars niet het belangrijkste onderwerp. De landbouw en voedingssector is goed voor een relatief beperkt deel van het BNP van zowel de EU als het VK. Als we kijken naar de bilaterale handel, dan is het agrovoedingscomplex goed voor circa 11%.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken