Startpagina Vleesvee

Wagyu-boer wil 100.000-300.000 euro ophalen via crowdfunding

Landbouwbedrijf Hof van Ossel, Wagyu-vleesrunderen houdt, wil via crowdfunding 100.000 tot 300.000 euro ophalen. Met het geld moet de veestapel worden uitgebreid van 180 naar 210 à 240 Wagyu-runderen. Daarnaast kan met het geld een mestvaalt worden gebouwd en in marketing worden geïnvesteerd.

Leestijd : 3 min

Het Hof van Ossel is als enige onderneming in België professioneel bezig met het kweken van raszuivere Wagyu-runderen. Het bedrijf is eigendom van Filip Meysmans, waar Landbouwleven onlangs op reportage ging: “We kweken de Japanse runderen, de kaviaar onder het rundvlees, naar wens van de Europese consument en niet zoals de Japanse consument het wenst. Ons Wagyu is niet zomaar Wagyu maar is lokaal gekweekt én zoals de lokale consument hem graag proeft. Ons Wagyu onderscheidt zich dus danig van ander Wagyu op de markt aangezien de onze is aangepast aan de lokale wensen.”

Korte keten

Met zijn producten en werkwijze staat hij naar eigen zeggen voor kwaliteit en het verkorten van de voedselketen. Dankzij het uitbreiden van zijn verkoopnetwerk zegt Meysmans de afgelopen jaren flinke omzetstijgingen te hebben kunnen noteren. Hof van Ossel heeft gedurende de laatste jaren sterk ingezet op het opbouwen van een 100% Belgische Wagyu-kudde, het op punt zetten en het bereiken van de gewenste kwaliteit en het ontwikkelen van de afzetmarkt. De markt is volgens Meysmans nu klaar voor een grotere kudde.

Het product is intussen beter bekend en het moment om op te schalen is dus aangebroken. Op die manier wil de onderneming zich sterk profileren op de Belgische markt en een voorsprong nemen op eventuele latere concurrenten. Door het optimaliseren van de afzetkanalen voor bepaalde stukken zal deze omzet nog aanzienlijk meer dan 50% kunnen stijgen én dat met minder kosten, aldys Meysmans. Op dit moment worden de eerste stappen reeds gezet om dit te gaan realiseren. Daarnaast wordt er momenteel ook gewerkt aan export.

Investeren

Nu zoekt Hof van Ossel dus geld. “Het is de bedoeling om de veestapel verder uit te breiden naar 210 à 240 stuks om zo minstens 60 dieren per jaar te kunnen vermarkten en de omzet van 2020 met nog eens 50% te verhogen. Om de kudde uit te breiden van 180 naar 210 à 240 dieren is namelijk een verhoging van de voederproductie nodig. Ook zullen we gedurende 4 jaren rekening moeten houden met 210 à 240 te verzorgen dieren terwijl er maar aan 180 dieren kan verdiend worden.” aldus Filip Meysmans.

Daarnaast behoort ook de bouw van een mestvaalt tot het verlanglijstje. Op deze manier kan de mest optimaal worden gestockeerd en op het ideale tijdstip aangewend worden om de landerijen te bemesten en zo te voorzien in een goede voederproductie voor de dieren. Zo wil Hof Van Ossel meteen ook investeren in een circulaire en milieuvriendelijke economie. Ten slotte wil de onderneming ook investeren in haar naamsbekendheid via marketing- en mediacampagnes.

Crowdlending en winwinlening

Om dit alles te realiseren is Hof Van Ossel op zoek naar financiering. Concreet zoekt de onderneming minimaal 100.000 euro en maximaal 300.000 euro via deze WinWinner-campagne. De aanbiedingsperiode begint op 19 augustus 2020 en eindigt op 19 oktober 2020, of op de datum dat het maximale doelbedrag opgehaald is. De startdatum van de leningen ligt vast op 30 oktober 2020. Er kan geïnvesteerd worden via:

● de winwinlening: van 5.000 tot 50.000 euro, 1,75% jaarlijkse brutorente, 2,5% jaarlijks belastingkrediet op openstaand bedrag. Jaarlijks constante of eenmalige aflossing

● de (achtergestelde) crowdlening: van 500 tot 5.000 euro ,5% brutorente, looptijd 5 jaar, jaarlijks constante aflossing.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken