Startpagina Actueel

Voor landbouwminister Hilde Crevits gaat bij onderzoeksinstelling ILVO een nieuwe wereld open

Landbouwminister Hilde Crevits bracht woensdag een uitgebreid bezoek aan ILVO. Hoewel haar vuurproef als dronepiloot door de hevige wind niet doorging, liet ze zich graag onderdompelen in de boeiende wereld van praktijkgericht onderzoek. Ze reed zelf met een tractor die compost keerde, leerde veel bij over lokale eiwitproducten, proefde van kikkererwten en van een hybride hamburger. “Samenwerken blijft ook in de toekomst zo belangrijk.”

Leestijd : 3 min

In zijn inleiding bij de komst van landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) benadrukte Joris Relaes, topman van ILVO (het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek), het belang van het unieke karakter van het onderzoekscentrum en verwees nogmaals naar de 5G’s waar ILVO zich volop op toespitst: Gezonde productie, Gezonde verwerking, Gezonde Omgeving, Gezonde verdienmodellen en Gezonde consumptie.

Het inzetten van drones

Eerst trok het gezelschap naar ILVO Plant in Melle, waar Vlaams minister Hilde Crevits meer uitleg kreeg over het gebruik van drones bij het onderzoek rond gewassen en planten. Klimaatexperten voorspellen tegen 2100 maar liefst 50 % minder neerslag in de groeimaanden juni, juli, augustus en september.

Hilde Crevits krijgt uitleg over het gebruik van drones in landbouw(onderzoek).
Hilde Crevits krijgt uitleg over het gebruik van drones in landbouw(onderzoek). - Foto: LV

De combinatie van droogte met periodes van hitte(golven) maakt dat de huidige landbouwgewassen heel zware schade kunnen oplopen. Er was voor de minister een spoedcursus dronevliegen voorzien, maar dat ging door de hevige wind niet door. Wel kreeg ze heel wat uitleg hoe die drones worden ingezet om naast de schade aan gewassen ook een beter zicht te krijgen op opbrengsten. Milieubewust en duurzaam als ze is, maakte landbouwminister Hilde Crevits de verplaatsingen tussen de verschillende ILVO-sites -en proefvelden met een elektrische fiets.

Daarna was het tijd voor wat echt doe-werk. Vlaams minister Hilde Crevits kroop naast ILVO-landbouwer Bernard Mussche in de cabine van een landbouwertractor om er zelf mee te rijden. Zo leerde ze vervolgens met een tractor compost keren. Niet alleen de compost zelf, maar vooral het onderzoek naar bodem(gebruik) kent een sterke groei. Want rond die bodem draait alles. Dat wordt door alsmaar meer landbouwkundige onderzoekers herhaald. “Dat is een van de redenen waarom Vlaanderen mee in de cockpit zit van prestigieuze Europese projecten.”

Nieuwe peulgewassen

ILVO werkt ook al jaren rond nieuwe peulgewassen, zoals kikkerwten, rode boon of edemame. Minister Hilde Crevits luisterde naar onderzoekster Hilde Muylle en proefde ook even van nieuwe peulgewassen. Ze was onder de indruk van de expertise van ILVO en kijkt met belangstelling uit naar wat nog allemaal zal volgen. Want iedereen beseft dat de tijd rijp is voor een verdere eiwitdiversificatie.

ILVO-topman Joris Relaes leidt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits uit in een nieuw serrecomplex op ILVO.
ILVO-topman Joris Relaes leidt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits uit in een nieuw serrecomplex op ILVO. - Foto: LV

Van planten tot eindproduct, daar werkt ILVO elke dag rond. Onder meer in de Food Pilot in Melle. Daar heeft Hilde Crevits een nieuwe eiwitverwerkende machine ingehuldigd. De ‘high moisture extruder’ kan eiwitpoeder, geïsoleerd uit alternatieve eiwitten zoals soja en zonnebloempitten, verwerken tot eiwit met vezelachtige structuur.

ILVO zet meer en meer in op onderzoek rond nieuwe peulgewassen, onder meer rond soja, kikkererwten, rode boon...
ILVO zet meer en meer in op onderzoek rond nieuwe peulgewassen, onder meer rond soja, kikkererwten, rode boon... - Foto: LV

Die structuur is interessant voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie producten voor vegetariërs en flexitariërs. De machine is de eerste – en duurste – van de in aanbouw zijnde eiwitonderzoekslijn. Deze uitbreiding kost de Food Pilot in totaal ruim een half miljoen euro.

Dat vormen van samenwerking innovatie in de voedingssector stimuleert, bewijzen de 35 succesverhalen in de gloednieuwe Food Pilot-brochure. Het eerste exemplaar van die brochure werd overhandigd, in het bijzijn van ILVO topman Joris Relaes, Fevia-voorzitter Jan Vander Stichele, ILVO afdelingshoofd Lieve Herman en Flanders’ FOOD directeur Inge Arents.
Dat vormen van samenwerking innovatie in de voedingssector stimuleert, bewijzen de 35 succesverhalen in de gloednieuwe Food Pilot-brochure. Het eerste exemplaar van die brochure werd overhandigd, in het bijzijn van ILVO topman Joris Relaes, Fevia-voorzitter Jan Vander Stichele, ILVO afdelingshoofd Lieve Herman en Flanders’ FOOD directeur Inge Arents. - Foto: LV

De investering komt van ILVO en Flanders’ FOOD, met steun van EFRO, VLAIO en de provincie Oost-Vlaanderen. Hilde Crevits proefde onder meer van hamburgers, die voor een deel bestonden uit nieuwsoortige eiwitten.

Een en-en verhaal

Minister Hilde Crevits: “Onze Vlaamse agrovoedingsproducten zijn van topkwaliteit. Vandaag is er nogmaals bewijs dat ook ons landbouw- en voedingsonderzoek aan de top speelt. Alle takken van de landbouw zetten volop in op innovatie: nieuwe technieken, nieuwe teelten en nieuwe producten vormen samen de weg vooruit naar een duurzame toekomst met innovatieve bedrijven waarin we beter weerbaar zullen zijn. Door werk te maken van eiwitdiversificatie en onze eigen plantaardige eiwitproductie te versterken, zijn we minder afhankelijk van het buitenland. De consument vraagt een en-en verhaal: én een lekker stukje vlees én een gevarieerd aanbod van plantaardige eiwitten.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken