Startpagina Actueel

Meer dan 82.000 ton gebruikte banden ingezameld in 2016

Vorig jaar zijn in België 82.867 ton gebruikte banden ingezameld. Daarvan werd 85 procent op een waardevolle manier hergebruikt, zo blijkt uit het jaarverslag van Recytyre, het beheersorganisme voor afvalbanden in België.

Leestijd : 1 min

In 2015 had de vzw 80.896 ton gebruikte banden ingezameld.

Vijfentachtig procent van de oude banden wordt gerecycleerd tot rubbergranulaat of met het oog op hergebruik of loopvlakvernieuwing. Volgens de Belgische wetgeving moet dit waardevolle hergebruik op minstens 55 procent liggen, een percentage dat de sector dus ruimschoots haalt. De overige oude banden worden gebruikt om energie op te wekken in de cementindustrie.

Vorig jaar werden 73.777 ton nieuwe banden op de markt gebracht, er worden dus meer oude banden ingezameld dan dat er nieuwe op de markt komen.

In België geldt al 18 jaar een aanvaardingsplicht. Dat betekent dat bandenverkopers de oude banden van klanten gratis moeten aannemen wanneer die nieuwe banden kopen.

"De gunstige effecten van een systeem met aanvaardingsplicht voor het milieu zijn ook dit jaar duidelijk", stelt Recytyre-CEO Chris Lorquet in een persbericht. "We realiseren cijfers waar de rest van Europa ons om benijdt, maar dat mag geen reden zijn om op onze lauweren te rusten."

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken