Startpagina Economie

BFA lanceert duurzaamheidscharter

De Belgische veevoedersector wil met 12 stappen fors verduurzamen. Zo moet een einde worden gemaakt aan met antibiotica gemedicineerd voer, wordt de methaanuitstoot beperkt en via een nieuw actieplan gezocht worden naar eiwitbronnen die de import van Zuid-Amerikaanse soja deels of geheel overbodig maken. Dat staat allemaal in het duurzaamheidscharter van BFA, de belangenorganisatie van de Belgische veevoedersector.

Leestijd : 2 min

Het charter werd donderdagavond ondertekend en gepresenteerd in Brussel. Hier vindt u de 12 doelstellingen.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) woonde de ceremonie bij en onderschreef het belang van verduurzaming van de hele voedselketen. Daarbij merkte ze op dat als het om duurzaamheid gaat, mensen als burger duurzaamheid van harte steunen, maar als consument niet. “Ik vind het mijn missie om het gedrag van de burger en de consument dichter bij elkaar te brengen.” Corona kan volgens haar een duwtje in de rug geven, naast beleidsinitiatieven die duurzaamheid ondersteunen. “Mensen hebben de weg teruggevonden naar de lokale boer.”

Volgens voorzitter Dirk Van Thielen, in het dagelijks leven verantwoordelijk voor de veevoederbedrijven van de Arvesta-groep, is duurzaamheid hét thema van de komende jaren. Hij wijst erop dat er verschillende invalshoeken zij zoals ecologie maar ook economie. “De veevoedersector wil in alle aspecten verduurzamen. Dus bijvoorbeeld door de methaanuitstoot te beperken, het gebruik van antibiotica te reduceren en toe te gaan naar meer Belgische grondstoffen. Om tot acties te komen, zijn we samen gaan zitten en hebben we een duurzaamheidscharter opgesteld.”

Volgens Van Thielen is een wereld zonder gemedicineerd voedsel haalbaar.
Volgens Van Thielen is een wereld zonder gemedicineerd voedsel haalbaar. - Foto: JCB

Van Thielen denkt dat het afschaffen van gemedicineerde voeders lastig is, maar kan. “Het is een zware opgave, maar in Nederland wordt al een tijdje geen gemedicineerd voer meer gebruikt. Dat bewijst dat het kan. De sector moet wat hem betreft proberen het gebruik van sojaschroot te beperken, tot bepaalde diersoorten of levensfases. “Bijvoorbeeld wel voor biggen of braadkippen en niet voor rundveevoeders.”

Directeur Katrien D’Hooghe zei wat betreft de grondstoffen uit ‘eigen land’, BFA een faciliterende rol zal spelen door benchmarken mogelijk te maken. “Je hebt facts and figures nodig en wij monitoren alle grondstoffen die worden gebruikt in veevoeder. We gaan voor iedere firma op een rij zetten hoe de percentages verdeeld zijn, zodat bedrijven kunnen benchmarken.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken