Startpagina Economie

David Clarinval (MR) wordt federale landbouwminister

David Clarinval van de Franstalige liberale partij MR wordt de nieuwe federale landbouwminister. De 44-jarige politicus volgt zijn partijgenoot Denis Ducarme op. Clarinval is in de huidige federale regering vice-premier en minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid, en tevens belast met de Nationale Loterij. De familie van Clarinval heeft een bouwfirma die ook veel agrarische projecten neerzet.

Leestijd : 2 min

Clarinval wordt waarschijnlijk verantwoordelijk voor de voedselveiligheidsautoriteit FAVV. Zeker is dat niet, want het zou ook een (gedeelde) bevoegdheid van Volksgezondheid kunnen worden. Daarnaast is zijn invloed op de landbouw vrij beperkt. Internationaal treedt de federaal landbouwminister op namens België, maar hij stemt alleen als Vlaanderen en Wallonië het eens zijn. In die zin heeft de federaal minister dus vooral een coördinerende functie. Ook voert de federaal minister vandaag de algemene directie Dier, Plant en Voeding van de FOD Volksgezondheid.

Clarinval groeide op in de provincie Namen en studeerde economie aan de UCL. Hij werd parlementair medewerker voor de MR-fractie in het Waals Parlement. In 2004 werd hij medebestuurder van het familiebedrijf Clarinval Constructions, een bouwfirma die ook landbouwgebouwen neerzet.

Een politiek dier

Sinds 2001 is hij gemeenteraadslid en burgemeester in Bièvre. Hij was enige tijd de jongste burgemeester van het land. Bij de federale verkiezingen van 2010 stond hij op de tweede plaats van de MR-lijst in de kieskring Namen en werd herkozen in de Kamer. Bij de federale verkiezingen van 2014 was hij lijsttrekker van de MR-lijst van deze kieskring en hij kon zijn mandaat van Kamerlid verlengen. Ook in 2019 werd hij herkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Van juli 2017 tot oktober 2019 was hij MR-fractieleider in de Kamer. In maart 2020 verliet hij de Kamer toen hij minister werd in de regering-Wilmès II.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken