Startpagina Economie

Europees zitten melkprijzen in de lift

De grote Europese melkerijen betaalden in augustus gemiddeld 32,71 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 20 cent meer dan een maand eerder maar nog wel 2,5% onder het niveau van augustus 2019. In Frankrijk wordt opvallend goed betaald. Milcobel hield de prijs voor de vijfde maand op rij gelijk en zit met een melkprijs van 28,73 euro duidelijk onder het gemiddelde.

Leestijd : 3 min

Maandelijks zet LTO Nederland samen met de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) de melkprijzen van grotere Europese melkerijen op een rij. Ze rekent daarbij alles terug naar een prijs in euro per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999/ml en een celgetal van 249.999/ml, excl. BTW. In augustus steeg het gemiddelde van deze melkprijzen in gelijke tred met een maand eerder.

Alleen de Franse firma’s Danone en Savencia verlaagden in augustus de prijs. De rest liet de prijs ongemoeid of verhoogde. Het Franse Sodiaal en Nederlandse FrieslandCampina, dat zo’n 300 Belgische leveraars telt, verhoogden met respectievelijk 1,10 en 1 euro per 100 kg het meest. Bij Sodiaal is de prijsverhoging gevolg van een verhoogde seizoenstoeslag. Het Italiaanse Granarolo betaalt met 37,87 euro alweer de beste melkprijs, maar het Franse Danone zit met 36,50 euro daar niet ver vanaf.

Voor september lijkt er relatief weinig beweging te zitten in de melkprijzen. Van enkele ondernemingen is bekend dat de melkprijs gelijk blijft. Daarnaast worden geringe prijsverlagingen verwacht voor Lactalis (-0,1), Savencia (-0,2) en FrieslandCampina (-0,2). Voor oktober zijn prijsverhogingen aangekondigd door Arla en FrieslandCampina (beide 50 cent erbij) en de slechtste betaler van het moment, Saputo Dairy UK (circa 60 cent).

Prijs in euro per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1 miljoen kg per jaar, kiemgetal van 24,999/ml en celtetal van 249,999/ml, excl. BTW
Prijs in euro per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1 miljoen kg per jaar, kiemgetal van 24,999/ml en celtetal van 249,999/ml, excl. BTW

Markt

De melkaanvoer van de EU plus het Verenigd Koninkrijk is in juli met 1,6% toegenomen. Het gaat om de hoogste groei dit jaar. Met name Ierland, Frankrijk en Polen lieten deze maand een toename zien. Ook in Duitsland steeg het volume, maar het groeitempo lag onder de 1%. Per saldo nam de melkaanvoer van de EU en het Verenigd Koninkrijk in de periode januari tot en met juli 2020 met 1,3% toe. De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in juli eveneens groei zien. De VS noteerden in deze maand een stevige toename van 2%. Nieuw-Zeeland realiseerde in de seizoensmatige lagere productiemaand juli voor de derde maand op rij groei (+4%).

De boterprijs steeg volgens de NZO tussen begin juli en medio september licht. In de loop van september kantelde de markt enigszins en ontstond er wat prijsdruk. De vraag is momenteel nog altijd beperkt, maar door de nog steeds goede prijs van room is er een krap evenwicht in de markt. De notering van mager melkpoeder daalde vanaf eind juli tot medio augustus, waarna deze in de tweede helft van augustus stabiliseerde. In september was er weer wat ruimte voor een lichte stijging. Mager melkpoeder uit de VS is door de ongunstige EUR/USD koersverhouding nog steeds goedkoper dan Europees product, hoewel het prijsverschil wel kleiner is geworden. De notering van vol melkpoeder bleef in het derde kwartaal vrijwel gelijk. Europees vol poeder is met het huidige prijsniveau niet interessant voor kopers op de wereldmarkt.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken