Startpagina Economie

Minister Crevits oogst laatste wijndruiven en ondersteunt professionalisering wijnbouw

Voor de eerste keer wordt de wijnbouw in Vlaanderen structureel ondersteund. Op het wijndomein Waes in Zwijnaarde oogstte Vlaams minister Hilde Crevits niet alleen de laatste wijndruiven, proefde ze even van overheerlijke rode wijn en maakte ook bekend dat de vzw Belgische Wijnbouwers een financiële steun van 60.000 euro ontvangt.

Leestijd : 3 min

De wijnbouw in ons land en in Vlaanderen kent de laatste jaren een forse groei. Er wordt meer wijn geproduceerd op een grotere oppervlakte en het aantal wijnboeren neemt toe. Uit prognoses blijkt dat de groei de komende jaren nog zal aanhouden. De klimaatverandering maakt dat meer druivenrassen in onze streek zullen gedijen.

Belg moet meer chauvinistisch worden

De Vzw Belgische Wijnbouwers vertegenwoordigt momenteel 85% van de Belgische wijnbouwers. Die vereniging werkt met vrijwilligers maar botst door de forse productiegroei tegen haar limieten. Er bestaat een duidelijke nood aan professionalisering op het vlak organisatie, opleiding en promotie.

Lodewijk Waes van het wijndomein Waes in Zwijnaarde.
Lodewijk Waes van het wijndomein Waes in Zwijnaarde. - Foto: LV

Dat bevestigt Lodewijk Waes, voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers, van het gelijknamige wijndomein in Zwijnaarde. “Het is belangrijk om in onze groeiende sector verder te innoveren en te professionaliseren. Dat de wijnbouwers hun producten laten erkennen en dat de Belgische consument meer chauvinistisch is door meer Belgische wijnen te drinken.” Ook overheden kunnen daartoe bijdragen door bijvoorbeeld op receptische ook Belgische wijnen te serveren. Er wordt ook in de richting van het buitenland gekeken om topwijnen van eigen bodem te exporteren.

Graag even nippen en proeven van de lekkere Belgische wijn.
Graag even nippen en proeven van de lekkere Belgische wijn. - Foto: LV

Daarom zal Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits via een projectsubsidie de wijnsector stimuleren om zich verder te ontwikkelen en te organiseren. De Vzw Belgische Wijnbouwers zal kunnen rekenen op een subsidie van 60.000 euro. Die steun zal dienen om de sector beter te omkaderen, de samenwerking tussen de wijnbouwers te stimuleren en de interactie in de ganse keten te versterken.

Kwaliteit, authenticiteit en nabijheid

Het is de ambitie om via die samenwerking duidelijk stappen vooruit te zetten op vlak van de kwaliteit van onze Vlaamse wijnen. Onder meer dankzij de uitwisseling van kennis en good-practices. Daarnaast zal de wijnsector campagnes lanceren om de Vlaamse wijnen bekender te maken bij het brede publiek in binnen- en buitenland. Nog deze winter zal er samen met de wijnbouwsector een online symposium worden georganiseerd. In het programma van dat symposium zullen opportuniteiten en uitdagingen, kennisdelen en innovatie de rode draad vormen.

In België genieten 8 wijnen een beschermde benaming.
In België genieten 8 wijnen een beschermde benaming. - Foto: LV

De samenwerking tussen de Belgische Wijnbouwers heeft verschillende voordelen. Een producentenorganisatie bijvoorbeeld opent meerdere deuren tot deelname aan Vlaamse demonstratieprojectsteun om duurzame praktijken en technieken in de bedrijven te integreren. Er liggen ook mogelijkheden op het vlak van Europese steunmaatregelen en samenwerkingsverbanden wat kansen biedt naar bredere bekendheid van de Vlaamse wijn.

Ook ILVO en VLAM ondersteunen de Belgische wijnbouwsector, met rechts Joris Relaes en Filip Fontaine.
Ook ILVO en VLAM ondersteunen de Belgische wijnbouwsector, met rechts Joris Relaes en Filip Fontaine. - Foto: LV

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “Kwaliteit, authenticiteit en nabijheid vormen samen een unieke combinatie voor onze wijnbouwers. We geloven er sterk in dat de Vlaamse wijnsector een mooie toekomst tegemoet gaat. Als onze wijnbouwers de volgende jaren verder de weg van de professionalisering en innovatie inslaan samen met onze gerenommeerde onderzoeksinstellingen, schuilt er in de wijnsector een groot potentieel om verder te groeien in harmonie met de toenemende vraag naar lokale producten. Samen willen we de lekkere Vlaamse wijn nog meer op de (wijn)kaart zetten.”

8 wijnen genieten beschermde benaming

De vzw Belgische Wijnbouwers werd in 2009 opgericht en vormt de belangenorganisatie van de Belgische Wijnbouwers. Vandaag hebben in ons land 8 wijnen een beschermde benaming: Hagelandse wijn, Haspengouwse wijn, Heuvellandse wijn, Côtes de Sambre et Meuse, Vlaamse mousserende kwaliteitswijn en Vin Mousseux de qualité de Wallonie.

Minister Hilde Crevits in gezelschap van de bestuursleden van de vzw Belgische Wijnbouwers.
Minister Hilde Crevits in gezelschap van de bestuursleden van de vzw Belgische Wijnbouwers. - Foto: LV

Om deze beschermde wijnen te kunnen gebruiken moet elke wijn jaarlijks voldoen aan de eisen van het wettelijk vastgelegd productiedossier én worden goedgekeurd door de erkenningscommissie die een chemische en een arganoleptische analyse uitvoert.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken