Startpagina Covid 19

Belgische nertsenbedrijven zijn vrij van corona

Na de vaststelling van heel wat coronagevallen bij nertsenbedrijven in enkele Europese landen stelde het FAVV een onderzoek in bij Belgische nertsenbedrijven. Gelukkig werden er geen Covid-19-besmettingen vastgesteld. De komende maanden worden de bedrijven verder gemonitord.

Leestijd : 3 min

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) stelde een epidemiologisch bewakingsplan in bij nertsenkwekerijen op basis van de aanbevelingen van de Risk Assessment Group-Covid-19 Animals (RAGCA) in België. Dit na het vaststellen van besmettingen in dit type bedrijven in enkele Europese landen.

Monitoring op Belgische bedrijven

Nertsen behoren tot de diersoorten waarvan met weet dat zij besmet kunnen raken door het virus. Zij kunnen het virus eventueel (opnieuw) overdragen op de mens.

Onder meer in Nederland, Denemarken en Spanje werden de voorbije maanden diverse nertsenbedrijven getroffen door Covid-19. In Nederland zijn intussen al 53 van de ongeveer 128 nertsenhouderijen besmet verklaard. En begin oktober werd nog beslist om zo'n 1 miljoen nertsen op 62 Deense pelsdierfokkerijen te ruimen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Na deze vaststellingen organiseerde het FAVV sinds begin september een monitoring op alle nertsenkwekerijen in België om te onderzoeken of er ook in ons land besmettingen zijn of zijn geweest. Twee categorieën van onderzoeken werden uitgevoerd om helemaal zeker te zijn van de resultaten.

Van 14 tot 24 september 2020 werden van elk bedrijf nertsen serologisch getest. Hiermee worden antilichamen tegen het coronavirus en dus oude besmettingen opgespoord: bijna 500 serologische tests werden uitgevoerd en alle resultaten zijn negatief. Daarnaast werden en worden ook op regelmatige basis virologische tests uitgevoerd wanneer een nerts sterft. Hiermee worden recente besmettingen opgespoord. Tot op vandaag zijn alle virologische tests negatief. Deze tests zullen tot minstens eind dit jaar op regelmatige basis worden voortgezet.

Uit deze resultaten besluit het FAVV dat de Belgische nertsenhouderijen vrij zijn van SARS-CoV-2.

Verhoogde bioveiligheid

Het FAVV wijst erop dat de aanbevelingen van de RAGCA in verband met de bioveiligheid op nertsenkwekerijen meer dan ooit van toepassing blijven om de insleep en de verspreiding van het virus in deze bedrijven te voorkomen.

Het FAVV zet zijn toezicht voort en vraagt aan de nertsenhouders om de strenge bioveiligheidsmaatregelen te blijven toepassen en hun dieren nauwlettend in het oog te houden. Sinds 29 juni is een besmetting met het SARS-Cov-2 virus bij dieren een aangifteplichtige dierenziekte. Aan alle kwekers wordt gevraagd om het FAVV onmiddellijk op de hoogte te brengen wanneer er een abnormale sterfte of ziekte wordt vastgesteld bij de nertsen.

Ook andere zoogdiersoorten vatbaar

Eerder deze week meldde het wetenschapsblad Scientific Reports, dat verbonden is aan het belangrijke blad Nature, dat niet alleen de mens en nertsen, maar ook tientallen andere zoogdiersoorten vatbaar zijn voor het virus. Dat kan een gevaar zijn, want het virus kan onzichtbaar sluimeren bij de dieren, tot het overslaat naar mensen en onverwacht een nieuwe golf begint.

Wetenschappers van University College London zochten bij 215 diersoorten uit hoe het virus bij hen kan binnendringen. Bij schapen, chimpansees, gorilla's, orang-oetans en bonobo's kan het virus net zo binnenkomen als bij mensen. Het coronavirus bestaat uit een bolletje met allemaal uitsteeksels. Die koppelen zich vast aan bepaalde eiwitten in menselijke cellen. Zo weet het virus mensen te infecteren.

Ook katten, honden, leeuwen, tijgers, fretten, makaken, paarden en ezels kunnen besmet raken, evenals bijvoorbeeld zijdeaapjes, geiten, koala's, olifanten, jaks, konijnen, eekhoorns, cavia's en ijsberen. De meeste vogels, vissen en reptielen hebben volgens de onderzoekers weinig te vrezen van het coronavirus, maar schildpadden, krokodillen, karpers, pimpelmezen, tarbotten en nijltilapia's kunnen wel corona krijgen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken