Startpagina Mechanisatie

Lemken viert 240-jarig jubileum

In 1780 legde Wilhelmus Lemken met een kleine smederij in Xanten aan de Nederrijn het fundament voor een succesvolle bedrijfsontwikkeling.

Leestijd : 2 min

Vandaag de dag is Lemken een aanbieder van professionele landbouwtechniek en werken er verspreid over 29 eigen verkoopvestigingen in de wereld ruim 1.600 medewerkers. Het familiebedrijf geeft dit jaar uiting aan het 240-jarige jubileum via tal van acties voor medewerkers, verkooppartners en klanten.

In de buurt van Xanten aan de Nederrijn werden zo'n 240 jaar geleden de eerste ploegen, cultivatoren en eggen gesmeed voor de lokale landbouwers. Deze beginproducten maken tot op heden nog deel uit van het productprogramma. Toen vanaf 1969 Viktor Lemken de bedrijfsvoering op zich nam, heeft hij het familiebedrijf met toekomstgerichte innovaties verder op de kaart gezet.

Vanaf de jaren tachtig werd de stoppelbewerkingstechniek op de kaart gezet. Vanaf de jaren negentig leidde de openstelling van de markten in het Oosten en de sterkere focus op de export tot een krachtige verdere groei. Aan het programma werden de zaaimachines en -combinaties toegevoegd. Sinds die tijd nam het aantal medewerkers gestaag toe.

Nicola Lemken vertegenwoordigt nu alweer de zevende generatie van het familiebedrijf en legt het accent opnieuw op professionele landbouwtechniek die wordt gekenmerkt door innovaties en een hoge kwaliteit. Bij het productportfolio richt de specialist in landbouwtechniek zich op bodembewerking, inzaaien en gewasbescherming. Dit jaar is de gewasbescherming nieuw gepositioneerd en nu wordt volledig ingezet op de kracht van de cameragestuurde schoffeltechniek in combinatie met de selectieve toediening van gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens bedrijfsleider Anthony van der Ley ziet de toekomstige ontwikkeling er rooskleurig uit: “De naam Lemken heeft tot ver buiten onze thuismarkt Duitsland een uitstekende reputatie opgebouwd. Ons doel is om het familiebedrijf succesvol te leiden naar de volgende generatie met innovaties waar de klant optimaal profijt van heeft.”

Al ruim 15 jaar speelt het verantwoorde gebruik van grondstoffen een belangrijke rol op de productielocaties. De fabriek in Alpen opereert CO2-neutraal wat betreft stroomverbruik. Hieraan dragen onze eigen warmtekrachtkoppelingsinstallaties en de uitgebreide intelligent aangestuurde energiecirculaties tussen de administratiegebouwen en productiehallen hun steentje bij.

Verder wordt het bedrijfsprofiel gekenmerkt door een zeer prettige en waardevolle bedrijfscultuur. Er wordt veel waarde gehecht aan uitgebreide ervaring en een goede ontwikkeling. Het past daarom goed dat het 240-jarige jubileum vooral in het teken van het personeel staat. Hun herinneringen werden gekoppeld aan gegevens over de geschiedenis en de huidige verdere technische ontwikkelingen wat uitmondde in een interessante webspecial over de afgelopen 240 jaar die op de website 240lemken.com is geplaatst. Ook klanten worden hierbij van harte uitgenodigd om hun ideeën en verhalen te delen.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken