Startpagina Varkens

Varkensprijzen dalen met meer dan 10% na vaststelling AVP in Duitsland

De vaststelling van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in Duitsland doet de varkensprijzen bij ons verder kelderen. Uit cijfers van het departement Landbouw en Visserij blijkt dat die sinds de uitbraak in Duitsland met ruim 10 % zijn gedaald. Alle hoop is gevestigd op de beslissing van een AVP-vrij statuut voor ons land.

Leestijd : 2 min

Na de vaststelling van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in Duitsland, en met als gevolg de sluiting van Aziatische markten voor de import van Duits varkensvlees, doet de druk op de Europese markt verder verhogen. Tot voor de uitbraak ging een kwart van alle Duitse export van varkensvlees naar China. Dat Duits varkensvlees wordt nu op de interne EU-markt afgezet. Met grote gevolgen voor onze export en de prijzen.

Prijzenval

In de eerste weken werd het verlies nog beperkt tot ruim 1,5 procent maar dat is de voorbije weken alleen maar verder opgelopen. “Het klopt dat die prijzen in september nog niet hard zijn gedaald”, bevestigt Bart Merckaert van het Departement Landbouw en Visserij.

Intussen neemt het verhaal heel verontrustende vormen aan. “Sindsdien zijn de prijzen elke week gedaald, in totaal met 10,2 % sinds de vaststelling van AVP in Duitsland, terwijl een daling in deze periode van het jaar normaal minder dan 6,7 % bedraagt”, aldus Bart Merckaert.

Slecht nieuws dus, en hoop op beterschap is er niet onmiddellijk. Net als Duitsland heeft vandaag ook ons land geen varkenspestvrij statuut. Daardoor zit ook onze export in het slop. Alle hoop is gevestigd op de World Organisation of Animal Health. Het FAVV heeft intussen het AVP-vrij statuut aangevraagd.

Op naar AVP-vrij land

De hoop leeft dat in november ons land weer dat AVP-vrij statuut krijgt. Maar dat is niet zeker. Ons land moet bewijzen dat er meer dan 1 jaar geen AVP meer op het grondgebied is gevonden. Er werden na die datum nog beenderen gevonden, maar die zouden terug te brengen zijn tot besmettingen van voor oktober 2019.

Het blijft dus nog even afwachten. Pas nadat het licht als AVP-vrij land op groen staat, kunnen weer onderhandelingen voor exportbestemmingen worden opgestart. En dat kan nog wel even duren. Het ziet er dus niet naar uit dat er dit jaar weer voluit kan worden geëxporteerd.

Een andere optie is de regionalisering van het exportverbod bij Afrikaanse Varkenspest. Ook hiervoor zijn onderhandelingen opgestart. “Zodra een land dat varkensvlees importeert, die de regionalisering erkent, wordt het besmette deel van België uitgesloten voor export maar kan het niet-besmette gedeelte de export hervatten. Dat zou een grote sprong voorwaarts zijn”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. Maar ook die stap kan nog maanden duren en ook het resultaat hiervan is onduidelijk.

Regionaal onderscheid

Maar het federale niveau is vandaag hiervoor bevoegd. “Ik heb er geen probleem mee om met Wallonië te overleggen en ik zou blij zijn dat er een regionaal onderscheid zou worden gemaakt. Dat zou globaal voor ons land een goede zaak zijn.” Wordt vervolgd.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken