Startpagina Akkerbouw

Limburgse landbouwers planten 190 hectare bloemen

Via beheersovereenkomsten met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) hebben landbouwers in Vlaanderen dit jaar in totaal 493 hectare bloemen gezaaid. Daarvan ligt er niet minder dan 190 hectare in Limburg. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) aan minister van Natuur en Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA).

Leestijd : 1 min

Met de aanleg van een bloemenstrook langs een landbouwperceel verhoogt een landbouwer hetvoedselaanbod voor insecten zoals hommels, bijen en vlinders. Daardoor nemen hun overlevingskansen toe; een win-win, want de landbouwers hebben deze insecten nodig voor de bestuiving van hun gewassen. Landbouwers die beslissen om in de buurt van bomenrijen of onverharde wegen een bloemenstrook aan te leggen, kunnen hier via een beheersovereenkomst met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een vergoeding voor krijgen.

In Vlaanderen steeg het aantal afgesloten beheersovereenkomsten de afgelopen vijf jaar van 27 beheersovereenkomsten en 5 hectare in 2015, tot maar liefst 1.617 overeenkomsten in 2020, goed voor 493 hectare gezaaide bloemen in Vlaanderen. De meeste bloemenwerden ingezaaid in Limburg. Door middel van 514 beheersovereenkomsten klokten Limburgse landbouwers af op niet minder dan 190 hectare. Steven Coenegrachts reageert verheugd: "Een groot deel van ons toeristisch fietsroutenetwerk loopt langs- en doorheen onze landbouwstreken. De aangelegde bloemenstroken geven het landschap een ander en kleurrijker beeld. Naast de voordelen voor de landbouwer en de insecten, hebben ook akkervogels zoals bijvoorbeeld de veldleeuwerik en de gele kwikstaart, alle baat bij de aanleg van meer bloemenstroken."

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken