Startpagina Gebouwen

Van Hessche Beton: ‘Familiale karakter en innovatieve kracht zijn onze sterktes’

In een halve eeuw heeft betonbedrijf Van Hessche, specialist in onder meer roosters voor varkens- en rundveestallen, een heel mooi zakelijk parcours afgelegd. Door de overname van Beton Dobbelaere worden de ambities extra in de verf gezet. Het bedrijf wil verder groeien, gestoeld op familiale ondernemerszin en gekoppeld aan West-Vlaams doorzettingsvermogen.

Leestijd : 4 min

Het is met gepaste flair dat Annelies Van Hessche (32), de derde generatie van het bloeiend en toonaangevend betonbedrijf Van Hessche Beton NV, het verleden, heden en toekomst van het familiaal bedrijf schetst. Gekoppeld aan hard werken, een vooruitstrevende visie én steunend op een team van sterke en trouwe medewerkers lacht de toekomst Van Hessche Beton in Egem toe.

Sterke familieband

Elke dinsdagavond zitten de leidinggevende kinderen aan de vergadertafel bijeen om alle details van welk punt in de bedrijfsvoering dan ook open en transparant tot in de details te bespreken. Die familiale band versterkt de daadkracht in het bedrijf en is het cement, of beter: het gewapend beton, in de bedrijfsvoering.

Maar ook bescheidenheid siert dit West-Vlaams ondernemersverhaal. Het zit niet in hun genen om heel hoog van de toren te blazen. Hoewel, met een mooi omzetcijfer is Van Hessche Beton een succesverhaal.

De specialisatie in de nichemarkt van betonroosters legt het bedrijf geen windeieren. De stichtende broers wisten al vroeg dat enkel kwaliteit boven drijft, en dat geldt ook in de productie van betonnen roosters. Vele jaren lag de focus eerst op betonroosters voor varkens- en rundveestallen en op stalinrichting.

Groot assortiment en focus op kwaliteit

Vandaag kan je bij Van Hessche ook terecht voor ventilatieroosters voor aardappelen, sleufsilopanelen, betonplaten en -palen voor afsluitingen, en zelfs voor Wolfa-kunststoframen en Ikadan-kunststofroosters. Annelies herinnert zich hoe het als kind was om op en rond het bedrijventerrein op te groeien. “We woonden in een appartement boven de burelen. Vroeger waren de grondstoffen, zoals het zand, niet afgedekt. Met alle kinderen in de straat speelden we toen op ‘de zandberg’. We verloren wel eens een schoentje, maar het was heel plezierig. Het was net alsof we ons privaat strand thuis hadden.”

In het bedrijf zelf staat kwaliteit voorop. De land- en tuinbouwers verdienen dan ook alleen het beste. “Het is een evolutie in de landbouw die niet tegen te houden is, en dat merken we ook: de kleintjes gaan eruit. De nieuwe projecten die we realiseren, zijn dan misschien groter en nog moderner dan vroeger, maar we zijn er voor iedereen, voor zowel nieuwbouw als renovatie”, zegt de commercieel ingestelde Annelies.

De productie wordt intern voorzien door 6 van de modernste betongietmachines. De wapeningsnetten worden in eigen beheer geproduceerd. “Daarnaast beschikken we ook over een afdeling waar de gietmallen worden gemaakt en onderhouden.” Betonkwaliteit wordt opgevolgd in een eigen labo en dagelijks wordt zelfcontrole uitgevoerd om hoge en constante kwaliteit te kunnen garanderen van de betonproducten. “We voldoen aan de hoogste standaarden en werken enkel met gekeurde grondstoffen voor de productie van beton.”

Inzetten op export

De roosters zelf ondergingen de voorbije decennia geen al te grote veranderingen. “We innoveren niet alleen ons machinepark, we zijn ook bezig met vernieuwingen op het vlak van emissiearme stallen en bijvoorbeeld van de ergonomie van de runderen. Ook daar wordt meer en meer aandacht aan besteed.”

Van Hessche Beton kijkt veel verder dan de eigen landsgrenzen. “Door onze overname van Beton Dobbelaere zijn er in onze nichemarkt nog 3 grote spelers.” Van Hessche Beton telt 35 medewerkers, Beton Dobbelaere een 25-tal.

“We zetten ook meer en meer in op export: naar Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk... Het is ook voor ons afwachten welke gevolgen de brexit op onze bedrijfsvoering zal hebben. De prijszetting wordt in dat verhaal onder meer een groot vraagteken.”

Zoektocht naar geschikte medewerkers

Naast de brexit spelen nog andere factoren een belangrijke rol: het vinden van geschikte medewerkers verloopt moeizamer. “Niet dat het onmiddellijk een rem op onze groei zet, maar het is een blijvend aandachtspunt.” Dat onderwerp kwam onlangs nog ter sprake op een werkbezoek van voormalig federaal minister Nathalie Muylle aan de gemeente Pittem. “De werkloosheidsgraad is hier in West-Vlaanderen zo laag, wat het vinden van geschikte medewerkers nog sterk bemoeilijkt.”

Ondanks de pijnpunten lijkt de toekomst rooskleurig. “We hebben gelukkig ook weinig last gehad van het coronavirus. Op vraag van de medewerkers zelf zijn we tijdens de lockdown 1 week gesloten gebleven. Langer kon niet, want ons orderboekje is zo gevuld dat we ons geen langere stilstand konden permitteren. En men kwam graag terug werken.”

“Uiteraard hebben we onmiddellijk alle maatregelen genomen die moesten worden genomen in het kader van Covid-19. Die zorg voor ons hard werkend personeel vind ik heel belangrijk. Er mogen nog zoveel contracten worden afgesloten, de roosters en de andere betonconstructies moeten natuurlijk nog altijd worden gemaakt”, lacht Annelies.

Als toeleverancier van de land- en tuinbouw is ook Van Hessche Beton sterk afhankelijk van die sectoren. “Als de varkens-, de melk- en de aardappelprijzen niet goed zitten, voelen wij dat ook uiteraard. Landbouwers denken dan even wat langer na over een investering, of stellen een geplande nieuwbouw of renovatie even uit.”

“Dat is een van de redenen waarom we altijd uitkijken naar nieuwe kansen en opportuniteiten. Zo specialiseren we – wat ook bij Beton Dobbelaere gebeurde – ons meer in roosters voor aardappelloodsen. We zullen verder automatiseren en differentiëren, en niet alle eieren in 1 mand leggen.”

Neuzen in dezelfde richting

“We bekijken ook verdere evoluties en proberen nieuwigheden voor te zijn of als eerste ermee op de markt te komen. Het blijft een voortdurende uitdaging, maar de neuzen van iedereen binnen het bedrijf wijzen in dezelfde richting. En dat is waar het in een familiaal bedrijf allemaal rond draait: schouder aan schouder, in een goede relatie met de medewerkers, werken aan de verdere uitbouw”, besluit Annelies Van Hessche.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Gebouwen

In een serrestal krijg je het gevoel dat je buiten staat

Gebouwen Bram Maes (37) plaatste bijna 2 jaar geleden een gloednieuwe serrestal voor 180 koeien op zijn bedrijf in Bellem-Aalter. De belangrijkste redenen daarvoor waren licht en lucht. De nieuwe diepstrooiselboxen worden gevuld door een instrooirobot met dikke fractie.
Meer artikelen bekijken