Startpagina Akkerbouw

NEPG: Aardappelareaal moet met tenminste 15 % dalen

De NEPG (vereniging van aardappeltelers uit Noordwest Europa) schat dat de totale oogst dit seizoen 27,9 miljoen ton zal zijn, als alle aardappelen inderdaad geoogst zullen worden. Dat is 4,5% of 1 miljoen ton meer dan vorig seizoen in de 5 grootste aardappellanden. De NEPG hoopt dat de telers in de Noordwestelijke EU komend voorjaar overwegen 15% minder te planten.

Leestijd : 2 min

Door Covid-19 is de wereldwijde vraag naar verwerkte aardappelproducten enorm afgenomen waardoor de vraag naar grondstoffen voor de verwerking op dit moment wordt ingeschat op ongeveer 85% van het volume ten opzichte van vorig seizoen, vóór de pandemie. Het lage niveau van de vrije prijs voor de fritesaardappelen benadrukt dit.

Volumevermindering van de contracten

Europese en Noord-Amerikaanse aardappelverwerkers hebben grote voorraden gereed product in hun koelhuizen en hebben minder grondstoffen nodig voor een langere periode. De verwachting is dat zij hun contracten voor volgend jaar met de telers zullen verminderen en dat er nauwelijks interesse bestaat voor vrije aardappelen. Gelet op de daadwerkelijke kosten van het telen en bewaring van aardappelen wordt geen verlaging van de contractprijzen verwacht

Areaal harder gegroeid dan de vraag

In de afgelopen 5 jaar hebben de NEPG-telers hun areaal consumptieaardappelen met 7,7% verhoogd. De stijging in Frankrijk was bijna 14% en Duitsland 10%, terwijl ook andere landen hun areaal verhoogden. Deze groei van het areaal staat niet in verhouding met de tragere groei van de vraag naar grondstoffen door de verwerking. Zeker niet nu de Covid-19 situatie heeft geleid tot een sterke vermindering van de vraag. Met de tweede golf die in verschillende landen opnieuw lock-downs tot gevolg zal hebben, verwacht de NEPG geen veranderingen in het komende seizoen. Daarbovenop kan ook het resultaat van de Brexit-discussies de markt nog beïnvloeden.

Overgangsseizoen

Als gevolg van nieuwe regelgeving voor opslag (verbod van CIPC, introductie en het gebruik van ‘nieuwe’ producten voor kiemremming) kan vooral voor de langbewaarders dit komende seizoen als uitdagend worden beschouwd, een overgangsjaar. De beschikbaarheid van een aantal nieuwe kiemremmers is lager dan de behoefte, en toepassing ervan is duurder en moeilijker dan van CIPC (aangepaste bewaarcellen, vergassingsapparatuur). De NEPG verwacht dat minder telers zullen gaan voor de extreem lange bewaring en het is sterk aangeraden om de kostprijs opnieuw te berekenen alvorens een contract te ondertekenen.

De NEPG bemerkt tot slot dat de oogst later is dan normaal met alle risico’s vandien en er zijn nog enkele percelen in natte gebieden in West-België en Groot-Brittannië.

NEPG

Lees ook in Akkerbouw

BioForum vraagt schadefonds voor pesticidendrift

Akkerbouw Bioboeren ondervinden volgens BioForum heel wat financiële schade van pesticidengebruik waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. De sectororganisatie voor de biologische landbouw en voeding roept op om hiervoor een schadefonds op te richten.
Meer artikelen bekijken