Startpagina Economie

Franse start-up haalt 190 miljoen op voor insectenfarm

Het Franse Ynsect heeft deze maand bij investeerders 190 miljoen euro opgehaald voor het bouwen van ‘s werelds grootste insectenfarm. De 40.000 vierkante meter grote boerderij verschijnt in Amiens en zal meelwormen gaan houden. De meelwormen produceren eiwitten die kunnen dienen in veevoeder, huisdiervoeding en kunstmest. Jaarlijks denkt het bedrijf 100.000 ton insectenproducten als meel en olie te kunnen gaan maken.

Leestijd : 1 min

Het initiatief schept volgens Ynsect circa 500 jobs. CEO en oprichter Antoine Hubert zegt tegen persbureau Reuters dat de boerderij “de hoogste verticale boerderij in de wereld” zal zijn, maar ook de eerste verticale boerderij die het klimaat netto verbetert. Onder de investeerders is overigens de Footprint Coalition, dat onder meer wordt ondersteund door acteur Robert Downey Jr.

Hubert zei eerder bij de presentatie van Ynsect’s eerste fabriek, in 2016: “Het is vandaag belangrijk om de insectensector te ontwikkelen omdat de wereld meer eiwitten nodig heeft, meer voeding, meer voer om te voederen en dieren die uiteindelijk vlees en vis opleveren.” Ynsect wijst erop dat de wereldbevolking met nog een paar miljard mensen zal toenemen totdat de bevolking in 2050 zo’n 10 miljard zielen telt. Tegelijk neemt het beschikbare landbouwareaal per persoon af tot 1.800 vierkante meter in 2025. De vraag naar vlees neemt ondertussen wereldwijd toe.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken