Startpagina Actueel

Vlaamse tuinen moeten groener én biodiverser worden

De brede Vlaamse tuinsector engageert zich via de Green Deal Natuurlijke Tuinen om de Vlaamse tuinen groener en biodiverser te maken. De deal is ondertekend door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en meer dan 100 bedrijven en organisaties waaronder tuinarchitecten en -ontwerpers, tuinaannemers, groenvoorzieners en lokale besturen.

Leestijd : 2 min

De tuinen die achter en rond veel huizen in Vlaanderen liggen, kunnen een belangrijke hefboom zijn om Vlaanderen wat groener en biodiverser te maken. Minister Demir legt uit: "Vlaanderen telt twee miljoen privétuinen, samen goed voor negen procent van het Vlaamse grondgebied.

Afspraken zijn gemaakt

Ter vergelijking: de natuurgebieden beslaan 3 procent en de bossen 11 procent. Tuinen kunnen dus een belangrijke rol spelen op het vlak van klimaat, waterschaarste, biodiversiteit en welzijn indien ze op een natuurlijke manier ingericht en beheerd worden".

De brede Vlaamse tuinsector heeft nu in de Green Deal Natuurlijke Tuinen afspraken gemaakt om de Vlaamse tuinen wat 'natuurlijker' te maken. Zo zullen tuinarchitecten en tuinontwerpers planten kiezen in functie van de locatie en meer bomen in hun ontwerpen voorzien om te zorgen voor verkoeling. Tuinaannemers kunnen voor meer waterinfiltratie zorgen door de aanleg van wadi's of poelen en de verharding te beperken. Groenvoorzieners engageren zich om streekeigen en natuurlijk gekweekte planten en bloemen te leveren.

Achtste Green Deal in Vlaanderen

De Green Deal Natuurlijke tuinen is de achtste Green Deal in Vlaanderen. De Green Deals zijn vrijwillige overeenkomsten tussen (privé) partners en de Vlaamse overheid om samen milieu-, natuur- en ruimtedoelstellingen na te streven.

De nieuwe Green Deal is een initiatief van Kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool Brussel), de Belgische Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten - Nederlandstalige kamer (BVTL), de Belgische Federatie Groenvoorzieners (BFG), Groen Groeien, het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners (AVBS), het Proefcentrum voor de sierteelt (PCS) en Landelijke Gilden.

Meer info: www.greendeals.be.

Belga

Lees ook in Actueel

Duurzame bemesting van aardappelen

Aardappelen BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
Meer artikelen bekijken