Startpagina Actueel

Ook in Frankrijk duikt eerste geval van vogelgriep op

Er is nu ook een eerste geval van vogelgriep ontdekt in Frankrijk. Dat heeft de Franse minister van Landbouw en Voedselvoorziening Julien Denormandie maandagavond gemeld. De jongste dagen dook het virus al in verschillende landen opnieuw op.

Leestijd : 1 min

In een dierenwinkel in de buurt van de Corsicaanse stad Bastia werd een "abnormale sterfte" onder het pluimvee vastgesteld waardoor 200 à 300 kippen geruimd moesten worden. De regering heeft daarop verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus verder in te dijken.

Verspreiding via trekvogels

De minister kon echter niet uitsluiten dat er nog gevallen in Frankrijk kunnen worden opgespoord, omdat het virus zich via trekvogels verspreidt. “Maar "de consumptie van vlees, foie gras en eieren - en meer in het algemeen van elk voedselproduct - vormt geen enkel risico voor de mens”, zei hij.

Enkele dagen geleden al hadden de Franse autoriteiten 45 departementen in ‘hoog’ risiconiveau geplaatst voor een uitbraak van vogelgriep. Vanaf 17 november zal dat overigens gelden voor het hele grondgebied. Intussen is het vogelgriepvirus al opgedoken in ons land, maar ook in Nederland, Rusland, Kazachstan, Ierland, Denemarken en Groot-Brittannië.

Belga

Lees ook in Actueel

Besnoitiose is nu een gereglementeerde ziekte

Veeteelt In overleg met de verschillende betrokken partijen werden recent 2 besluiten gepubliceerd om besnoitiose in België te voorkomen en te bestrijden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Meer artikelen bekijken