Startpagina Actueel

Coronacrisis treft Vlaamse agrohandel minder hard dan totale Vlaamse handel

In de eerste 7 maanden van 2020 is de Vlaamse uitvoer van agroproducten met 2% gedaald tegenover dezelfde periode in 2019. De invoer bleef nagenoeg constant. De agrohandel is daarmee voorlopig minder hard getroffen door de coronacrisis dan de totale Vlaamse handel. Dat stelt de Nationale Bank.

Leestijd : 2 min

De agrohandel houdt in het covidjaar 2020 vooralsnog goed stand, met een uitvoer van 22,5 miljard euro en een invoer van 19 miljard euro. Dat komt vooral door de goede cijfers in het eerste trimester van 2020.

In die periode lag de uitvoer van agroproducten bijna 5% hoger dan in 2019. In april (-9%) en mei (-15%) slabakte de export. In juni was er een tijdelijk herstel, gevolgd door opnieuw een daling in juli. De invoer noteerde enkel in mei (-13%) een sterke terugval.

Grootste klappen voor tuinbouwproducten

De uitvoer van tuinbouwproducten en agro-industriële producten kreeg de grootste klappen. Tuinbouw liet een daling van 9% tegenover 2019 optekenen, onder meer door de achteruitgang bij vers en verwerkt fruit, noten en sierteeltproducten. Bij agro-industriële producten liep het verlies zelfs op tot 14% door de slechte resultaten bij landbouwmaterieel en meststoffen.

De veeteeltproducten deden het daarentegen opvallend goed met een lichte stijging van 1%. Vers vlees en zuivel bleven sterkhouders, al zakte ook daar de export in april en mei aanzienlijk. Bij de akkerbouwproducten is de balans gemengd. Tijdens de eerste drie maanden steeg de uitvoer in vergelijking met 2019, maar in april en mei daalde de uitvoer van aardappelen, banketbakkerswerk en cacaoproducten sterk.

Ook tijdens de lockdown draaide de agrovoedingsketen op volle toeren om de voedselbevoorrading te verzekeren. De boer boerde voort, voedingsbedrijven bleven als cruciale sector open en er kwamen Europese maatregelen om te verhinderen dat vrachtwagens met essentiële goederen aan de grenzen vaststonden (green lanes).

Er doken wel hier en daar logistieke problemen en besmettingshaarden op. Voor bepaalde producten, zoals diepvriesfrieten en azalea’s, stortte de vraag in door de sluiting van de horeca en niet-essentiële winkels en de afgelasting van evenementen. De brexit deed zich nog niet voelen, want in 2020 maakt het Verenigd Koninkrijk nog deel uit van de interne Europese markt.

Het belang van de agrovoedingsindustrie

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “Tijdens de coronacrisis blijkt nogmaals hoe belangrijk onze agrovoedingsindustrie is. De productie en levering van voeding wordt verzekerd en de consument heeft de waarde van de boer en de winkel dichtbij herontdekt. Uit de cijfers van de eerste 7 maanden van het jaar blijkt dat de agrovoedingssector in moeilijke omstandigheden beter standhoudt dan andere sectoren. Het wordt afwachten hoe de volgende maanden evolueren om dan een jaarbalans te kunnen maken.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken