Startpagina Actueel

Italië grootste uitvoerder, Duitsland grootste invoerder in EU van wijn

In 2019 bedroeg de verkochte productie van wijn (inclusief mousserende wijn, port en druivenmost) in de EU ongeveer 16 miljard liter. De grootste wijnproducenten waren Italië, Spanje en Frankrijk, gevolgd door Portugal, Duitsland en Hongarije. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat.

Leestijd : 1 min

De grootste uitvoerder in de EU van wijn was Italië, de grootste invoerder Duitsland.

Top uitvoerder: Italië

In 2019 exporteerden de EU-lidstaten 7,1 miljard liter wijn. Bijna de helft van deze wijn werd geëxporteerd naar landen buiten de EU (3,1 miljard liter, of 43% van de totale wijnexport), voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk (0,69 miljard liter, of 22% van de export naar landen buiten de EU) en de Verenigde Staten (0,65 miljard liter, 21%), gevolgd door Rusland (0,28 miljard liter, 9%) en China (0,25 miljard liter, 8%).

Italië was verreweg de grootste exporteur van wijn, met een extra-EU-export van 1,1 miljard liter in 2019, wat neerkomt op 34% van de extra-EU-export van wijn van de EU-lidstaten. Het werd gevolgd door Frankrijk (0,8 miljard liter, 25%) en Spanje (0,7 miljard liter, 22%).

Top invoerder: Duitsland

Als we kijken naar de importstromen, importeerden de EU-lidstaten in totaal 4,8 miljard liter wijn in 2019. Slechts 16% hiervan kwam uit niet-EU-landen, met name uit Chili (0,17 miljard liter, 23% van de extra-EU-invoer) en Zuid-Afrika (0,16 miljard liter, 21%).

Van de EU-lidstaten waren de grootste wijnimporteurs Duitsland (0,23 miljard liter, of 30% van de invoer van buiten de EU door de EU-lidstaten), Nederland (0,11 miljard liter, 15%), Denemarken (0,07 miljard liter, 9%), Zweden (0,06 miljard liter, 8%), België en Frankrijk (beide 0,05 miljard liter, 7%) en Ierland (bijna 0,05 miljard liter, 6%).

LV-Eurostat

Lees ook in Actueel

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken