Startpagina Groenten

Vegebe: "Naar schatting derde van bloemkool- en erwtenoogst verloren door droogte"

Ongeveer een kwart tot een derde van de oogst van zomerbloemkool en ongeveer 30 procent van de erwtenoogst is door de aanhoudende droogte verloren. Dat zegt Bernard Haspeslagh, de voorzitter van de sectorfederatie van de groenteverwerking Vegebe. Hij wijst er wel op dat de consument zich niet meteen aan grote prijsstijgingen moet verwachten.

Leestijd : 2 min

"Het zijn nu heel uitzonderlijke omstandigheden door de combinatie van lang geen regen en de hitte", zegt Haspeslagh. "Wat de eerste helft van het seizoen betreft, zijn het vooral de zomerbloemkolen en de erwten waar er verliezen zijn. Vorige week is de oogst van de bloemkolen gestart en daar schatten we het verlies op een kwart tot een derde. Bij de erwten, waarvan nu al ongeveer 30 procent is geoogst, verwachten we verliezen van rond de 30 procent."

De aanzienlijke verliezen betekenen echter niet meteen hogere prijzen. "De tekorten worden deels opgetild door invoer uit onder meer Spanje, Noord-Europa en Engeland, waar de oogst vrijwel normaal is", legt Haspeslagh uit. "En mocht het weer snel beginnen te regenen, verwacht ik zelfs dat er weinig tot niets te merken zal zijn voor de consument. Ook de tweede helft van het seizoen kan nog goed komen."

Naast de groentenoogst, bestaat de ook de vrees voor een slechte aardappeloogst. "Over drie weken worden de vroege aardappelen (zowat 10 procent van de totale oogst, red.) gerooid", zegt Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, de beroepsvereniging van de Belgische aardappelsector. "We hopen dat de aangekondigde regen van volgende week er zal komen. Die zal cruciaal zijn. Het resultaat zal afhangen van teler tot teler, van de percelen en van de aardappelsoort."

Ook wat de aardappelen betreft, zal de Belg de mindere oogst niet meteen in zijn portefeuille voelen, meent Cools. "Het zal wellicht wat druk op de markt brengen, maar ik ga ervan uit dat er voor de Belgische consument weinig verschil gaat zijn. 90 procent van de aardappelen wordt geëxporteerd, aangezien Belgische aardappelen vooral voor chips en frieten worden gebruikt. De aardappelen die hier in de winkel te vinden zijn, komen voornamelijk uit Zuid-Europa."

De hoofdoogst wordt bovendien pas in september gerooid. "Het is nog te vroeg om daarover iets te zeggen. Alles is afhankelijk van de weersomstandigheden van de komende maanden. Ik ga er wel vanuit dat met de stress die de aardappelen nu hebben opgelopen, een superopbrengst niet meer mogelijk is", zegt Cools. "Er was nochtans een fantastisch resultaat verwacht, aangezien het aardappelareaal groter is dan ooit. Maar het is perfect mogelijk dat we een normale oogst met een normale opbrengst gaan krijgen."

Belga

Lees ook in Groenten

Meer artikelen bekijken