Startpagina Voor ons gezin

Steak-friet en herfstsalade met choronsaus

Steak-friet, Belgischer kan het niet. Maak je deze klassieker in de herfst klaar, dan geniet je ook nog eens van heerlijke herfstsalade van pompoen, pastinaak en champignons. Je hebt een uur en een kwartier nodig om het aan 4 personen voor te schotelen.

Leestijd : 2 min

Ingrediënten

4 steaks

2 pastinaken

2 rode uien

250 g pompoenblokjes (zonder schil)

150 g champignons

2 el fijngehakte peterselie

1 el honing

2 el witte wijnazijn

6 frietaardappelen

olijfolie

boter

peper en zout

Voor de choronsaus:

2 dl droge, witte wijn

2 dl dragonazijn

2 sjalotjes

4 el fijngehakte dragon

2 blaadjes laurier

5 eidooiers

50 g boter, gesmolten

1 el fijngehakte kervel

1 el tomatenpuree

Recept

Verwarm de friteuse voor op 160°C.

Schil de aardappelen en snijd in frietjes. Spoel onder koud water en dep goed droog. Bak ze 5 minuten in frituurolie van 160°C. Laat de frietjes volledig afkoelen.

Verwarm de oven voor op 220°C.

Maak de herfstsalade:

Pel de rode uien en snijd in partjes. Schil de pastinaken en snijd in reepjes. Schep alles samen met de pompoenblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel met een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout.

Plaats 20 minuten in de oven. Schep af en toe om.

Druppel de honing over de groenten en schep alles om. Zet nogmaals 5 minuten in de oven.

Bak de champignons goudbruin in wat boter. Voeg de peterselie toe en kruid met peper en zout. Schep de champignons onder de warme groenten en breng op smaak met de witte wijnazijn.

Maak de saus:

Snipper de sjalotten fijn.

Kook de witte wijn met de dragonazijn, sjalotten, dragon, laurier en een snuifje zout tot een derde in op een zacht vuur. Giet door een zeef.

Voeg de eierdooiers één voor één toe en klop op au bain-marie tot de saus begint in te dikken. Verwarm de tomatenpuree 30 seconden in de microgolfoven met een scheutje water, roer los en voeg toe.

Voeg nu druppelsgewijs en onder voortdurend kloppen de gesmolten boter toe. Werk af met de kervel.

Kruid de steaks met peper en zout en bak ze 3 minuten langs elke kant in boter goudbruin.

Bak de frietjes af in olie van 175°C tot ze mooi goudbruin zien.

Serveer de steak met de frietjes, sla en choronsaus. Meer lekkere gerechten vindt u op www.lekkervanbijons.be .

Lekker van bij ons logo nieuw

Lees ook in Voor ons gezin

Meer artikelen bekijken