(Kerst)sfeer op het terras met winterharde planten

In de tuinwinkels is er rond de kerstperiode een ruim aanbod aan ‘wintermooie’ planten die helpen bij het creëren van een gezellige kerstsfeer: planten met bonte bladeren, winterbloeiers, besdragers, conifeertjes… Dat is een uitgelezen kans om ook het terras en balkon op te fleuren. Hou er wel rekening mee dat niet alle potten vorstbestendig zijn. Stenen potten zijn vaak poreus en niet bestand tegen vorst. Kunststofpotten zijn wel ‘winterhard’ en verkrijgbaar in vele kleuren. Zorg in elk geval voor potten met een goede afwatering, want in de winter valt er veel neerslag en planten in winterrust hebben geen of weinig water nodig. Wij zetten de mooiste winterterrasplanten alvast eens in de kijker.

Conifeertjes

Rond deze periode vind je niet enkel de klassieke kerstbomen in het assortiment, maar ook heel wat andere coniferen. Er is keuze te over: van echte miniplantjes in kleine potjes die het goed doen in balkonbakken tot flink uit de kluiten gewassen exemplaren die het terras meteen in een onvervalste kerstsfeer dompelen. Zeker als je ze voorziet van een slinger discrete kerstlichtjes. Ook qua vorm en kleur bieden coniferen voor elk wat wils: bolvormig, conisch of netjes in vorm geknipt, in allerlei tinten, groen, bruin, geel of blauw-zilver.

Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii' is een vrij breed, recht opgroeiend conifeertje met een zacht, pluizig, staalblauw loof. Van die conifeer bestaat ook een gele ('Ellwoods Gold') variant en eentje waarvan de uitlopers wit gekleurd zijn ('Ellwoods White'). Er zijn ook mooie bolvormig groeiende conifeertjes op de markt. Vaak zijn dat Thuya cultivars, die traag groeien en weinig snoei nodig hebben. Ook van het geslacht Pinus zijn verschillende dwergvariëteiten op de markt die het uitstekend doen in pot. Vooral van de bergden, Pinus mugo, zijn er heel wat mooie traaggroeiende variëteiten in alle tinten groen, blauw en geel. Een klassieker in deze kerstperiode is de Picea glaucaConica’, een traaggroeiende mooi piramidaal gevormde conifeer, die het achteraf heel goed doet in de volle grond. Keus te over dus en gegarandeerd wintervast.

Gaultheria procumbens

Gaultheria is een geslacht uit de familie van de Ericaceae. De in onze streken populaire Gaultheria procumbens of bergthee groeit in zijn oorsprongsgebied (centraal en oostelijk Noord-Amerika) als bodembedekking in bossen op zure gronden. Bergthee is een trage groeier en wordt slechts 15 tot 20 cm hoog en tot 30 cm breed. Het leerachtig blad is aanvankelijk blinkend donkergroen. Later op het jaar verkleurt het naar allerlei tinten rood en groen. Na de bloei (het plantje bloeit in juni-juli met witte of lichtroze, kleine urnvormige bloemetjes), ontwikkelen zich kleine oranjerode bessen die tot lang in het voorjaar aan de struik blijven zitten. De Gaultheria is goed winterhard en kan in volle grond worden aangeplant als bodembedekker, maar doet het ook prima als decoratieve solitair in potten of bakken. Voorzie de potten van een licht zure potgrond (meng gewone potgrond met de helft potgrond voor zure planten) en zet de plantjes op een plekje in de zon tot halfschaduw.

Winterharde Erica's

Weinig struikjes geven zoveel en zolang kleur in de winter als de winterheide (Erica carnea ). Vrijwel de hele winter en een deel van het voorjaar bloeit hij met paarsroze, roze en witte kleine bloemetjes. Qua verzorging is het een gemakkelijk plantje. Snoeien na de bloei zorgt voor een goede groei en houdt de plant mooi in vorm. Geef hem bij voorkeur een plekje in de volle zon of halfschaduw. Deze plantjes geven zoals alle heideplantjes de voorkeur aan een zure, goed doorlatende grond, maar doen het ook goed in gewone tuingrond en kunnen dus zonder probleem vollegronds uitgeplant worden.

Skimmia japonica

Deze groenblijvende plant met zijn harde, leerachtige, donkergroene bladeren draagt al in het najaar opvallende trossen (gesloten) bloemknoppen. Daardoor lijkt dit plantje een hele winter lang in bloei te staan. Pas in het voorjaar openen de rode of witte bloemknoppen zich echt en ontpopt deze plant zich tot een vroegbloeiende (maart – mei) lekker geurende plant. Skimmia reevesiana is een wat trager groeiende soort die in het voorjaar bloeit en rond die periode rijkelijk getooid is met donkerrode, tot 1 cm grote, sierlijke bessen. Het is een echte topper op het kerstterras. Skimmia’s kunnen nadien uitgeplant worden in de tuin op een beschutte, niet al te zonnige plek in een voedselrijke, voldoende vochthoudende, eerder zure grond.

Helleborus

Helleborus niger, beter bekend als de kerstroos, past met zijn grote, helderwitte bloemen met hun goudgele meeldraden en zijn leerachtige, glanzend donkergroene loof perfect in het kerstdecor. Planten van die soort worden dan ook massaal in bloei getrokken om ze rond de kerstperiode te kunnen verkopen als kerstroos. De Helleborus is bovenal een prachtige, langbloeiende tuinplant die net als sneeuwklokjes de winterkou en de sneeuw weet te trotseren om de wintertuin schijnbaar probleemloos op te vrolijken met zijn verrassend grote bloemen. Als tuinplant is deze Helleborus echter niet de gemakkelijkste. Om hem nadien succesvol in de tuin aan te planten heeft hij behoefte aan een kalkrijke grond die voldoende magnesium bevat en die bovendien goed waterdoorlatend is. Als de plant begint te groeien, heb je er in elk geval een mooie vroege voorjaarsbloeier bij in de tuin.

Viburnum tinus

Binnen de Viburnum/(sneeuwbal) familie is de tinus een opvallende verschijning. Niet alleen is hij wintergroen, hij heeft ook een uitzonderlijk lange bloeiperiode, vaak gevolgd door een herbloei. Afhankelijk van de cultivar en het klimaat valt de bloei ergens tussen augustus en mei. De planten worden nu bloeiend aangeboden, meestal in struikvorm, maar ook wel als bolboompje op stam. Het is een echte blikvanger op het terras. In de tuin verlangt deze dankbare tuinplant een lichte, half zonnige standplaats op een wat beschutte plek, beschermd tegen gure noorder- en uitdrogende oostenwinden. Deze dicht vertakte, compact groeiende heester, die ook goed vormsnoei verdraagt, vraagt verder weinig verzorging en doet het goed in bijna elke, niet te natte, grond.

Natuurlijk zijn er nog heel wat meer planten die thuishoren op het winterterras. Inspiratie is er in overvloed in de tuincentra, waar men ons zelfs al doet dromen van het voorjaar met de eerste Primula’s en de naar het voorjaar geurende Hyacinten. Maar voor we beginnen te dromen van de lente kunnen we maar beter genieten van ons sfeervol winterterras!

Geert Brantegem

Meest recent

Meest recent