Startpagina Actueel

Belgian Meat Office wil snel exportkansen voor varkensvlees verzilveren

Op 21 december werd de Afrikaanse varkenspest-vrij status van alle Belgische varkens bevestigd door de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). De AVP-vrije status is zeer belangrijk voor de Belgische export van varkensvlees. Deze kan nu, mede onder impuls van het Belgian Meat Office van VLAM, heropgestart worden in een aantal landen. Dat is vooral belangrijk voor de handel naar landen buiten de EU, maar beïnvloedt ook de Europese handel.

Leestijd : 2 min

De afgelopen decennia heeft België varkensvlees geëxporteerd naar meer dan 70 landen. Aangezien België transparant communiceert met zijn handelspartners over de hele wereld zullen de importerende landen binnenkort alle informatie krijgen die noodzakelijk is om de handel weer op gang te brengen.

Communicatieplan uitrollen over hele wereld

Het Belgian Meat Office binnen VLAM coördineert de export van varkensvlees en rundvlees. BMO draagt nu dan ook zijn steentje bij aan de communicatie die het FAVV en Buitenlandse Zaken hierover voeren. Joris Coenen, manager van BMO: “Er staat een grootscheeps communieplan klaar dat we nu gaan uitrollen over de hele wereld. We voorzien direct mailing naar handelsrelaties wereldwijd, zorgen voor interviews met vakmedia, doen bannering en communicatie op tal van websites en sociale media enzomeer.” In de communicatie wordt niet alleen de veilige en AVP-vrije status benadrukt, ook de kwaliteit van Belgisch varkensvlees wordt ruim belicht.

Naast deze intensieve communicatiecampagne organiseert BMO ook seminaries over AVP in Japan en Korea en zijn er beursdeelnames voorzien in Japan, China, Vietnam en Singapore. Indien nodig wordt een virtueel alternatief opgezet. BMO organiseert ook fysieke of virtuele contactdagen voor Belgische exporteurs en potentiële buitenlandse afnemers. In de Filippijnen, Bulgarije en Hongarije werd dit recent al georganiseerd. Andere contactdagen volgen. BMO werkt voor de organisatie van al deze zaken nauw samen met Flanders Investment and Trade (FIT) en Agence Wallonne à l'Exportation et aux investissements étrangers (AWEX).

Versterking marktpositie

“De intensieve communicatiecampagne mondt idealiter uit in het systematisch heropenen van de grenzen voor Belgisch varkensvlees in landen die belangrijk zijn voor de afzet van karkasdelen die in de EU minder gewaardeerd worden, denk maar aan varkensbuiken”, stelt Joris Coenen. China, Japan en Zuid-Korea zijn enkele voorbeelden daarvan. “Wanneer de handel naar niet EU-landen terug op gang komt, kan dit bijdragen aan een sterkere markt- en onderhandelingspositie voor de Belgische varkenssector en mogelijkerwijs ook aan een betere prijsvorming”, blikt Joris Coenen vooruit.

VLAM/AV

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken