Nieuwe agro-robot doseert stro én voer in stal

De agro-robot doseert zowel voer als stro in de stal.
De agro-robot doseert zowel voer als stro in de stal. - Foto: V.D. Brink Techniek

De robot - die de naam BTR draagt - hangt aan een rail in de stal en haalt volautomatisch stro, ruwvoer en brokken uit de bunkers in de voerkeuken en weegt die nauwkeurig af. De robot is ook aan te sluiten op een mengstation. Tussen het doseren van de verschillende producten reinigt de robot zichzelf automatisch.

Aansturing

Aansturing van de robot vindt plaats via een meegeleverd softwarepakket. Landbouwers kunnen vanaf hun computer, tablet of smartphone voerrecepten en strooischema’s voor bijvoorbeeld een week, een maand of een jaar aanmaken en naar wens tussentijds aanpassen. Het is daarbij mogelijk om per hok, groep of meter de te doseren voerkilo’s te bepalen en automatisch mineralen toe te voegen bij het doseren van brokken.

Meerdere voermomenten

Met de BTR kunnen veehouders meerdere keren per dag voeren zonder dat dit extra tijd kost. Hierdoor wordt het natuurlijke eetpatroon van de dieren dichter benaderd en neemt de voeropname toe. Met behulp van de dagelijkse voerrapportages kunnen veehouders zelf of in samenwerking met hun voerleverancier bovendien continu het rantsoen optimaliseren.

Besparen en benutten

De gecombineerde voer- en instrooirrobot bespaart veehouders die nu nog manueel strooien of voeren fors tijd en is voordeliger in aanschaf dan een losse voerrobot en stroverdeler, volgens V.D Brink Techniek. Omdat het instrooien en voeren vanuit de lucht gebeurt, zijn er bovendien geen brede paden in de stal meer nodig. Hierdoor is het mogelijk om de leefruimte van dieren te vergroten of meer dieren in dezelfde stal te houden.

Modulaire opbouw voor elk type stal

Door de modulaire opbouw is de BTR eenvoudig in te passen bij zowel bestaande als nieuwe stallen. De voer- en instrooirobot wordt al succesvol ingezet binnen de geitenhouderij, waarna nu de marktintroductie volgt.

Meest recent

Meest recent