Startpagina Mechanisatie

Storti ontwerpt Dogo voermengwagen voor compact voeren

Storti heeft zijn Dogo voermengwagen zo ontworpen dat deze prima geschikt is om de techniek van compact voeren toe te passen.

Leestijd : 2 min

Compact voeren lijkt een oplossing te bieden om selectie door runderen naar het meest smakelijk voer aan het voerhek te voorkomen. Bij deze techniek worden droge componenten uit het rantsoen eerst in water geweekt alvorens andere ingrediënten worden toegevoegd en gemixt. De techniek is niet nieuw en kent voor- en tegenstanders.

Door de meng- en snijtechnologie is de Dogo voermengwagen van Storti geschikt om aan compact voeren te doen. Deze beschikt over een mengprincipe met 3 vijzels en onderging ten opzichte van het Husky model van Sorti enkele verbeteringen.

Zo is de overbrenging verbeterd om grotere tractorvermogens aan te kunnen. De mengvijzel heeft een grotere diameter (1.100 mm) voor een homogenere menging en lagere vermogensbehoefte. De bovenvijzels draaien tegengesteld en zijn van messen voorzien. Deze beschikken ook over 2 onafhankelijke aandrijfkettingen. Het weegsysteem van de Dogo beschikt over 5 weegsensoren om grotere gewichten aan te kunnen. De bodem wordt standaard uitgevoerd met een plaatdikte van 12 mm.

Volgens berichtgeving van Storti hebben onafhankelijke en vergelijkende tests uitgevoerd in Denemarken aangetoond dat de meest geschikte mengwagen voor de techniek van het compact voeren, de horizontale mengwagen met 3 vijzels is. Dit vanwege de homogeniteit van de mix, het uiterst efficiënte losproces en het lage energieverbruik.

Voermengwagens met verticale mengvijzel kennen bij toepassen van de compact voertechniek enkele nadelen. De mengvijzel vergt een hoger vermogen, er blijft meer voer kleven aan mengvijzel en de mengkuip (plakkerigheid) en het gebruik van tegenmessen belemmert een vlotte mengstroom.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken