Startpagina Actueel

Biomilk.be zoekt melkveehouders om tegemoet te komen aan de groeiende vraag

De consument lust alsmaar meer biologische melk of zuivelproducten, stelt de coöperatie Biomilk.be vast. Gevolg is dat het steeds moeilijker wordt om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen. “We zijn dringend op zoek naar melkveehouders die naar biologisch willen omschakelen”, zegt Maarten Cerpentier, secretaris van de coöperatie, die vandaag 47 melkveehouders uit Vlaanderen en Wallonië groepeert.

Leestijd : 4 min

Het aandeel biologisch in de totale Belgisch melkplas is vandaag nog maar een handvol procenten. De interesse is groeiend, maar de omschakeling van gangbare melkveehouderij naar biologische ligt niet zo voor de hand. In 2002 richtte een groep Vlaamse melkveehouders Biomelk Vlaanderen op.

Enkele naamsveranderingen

Enkele jaren later sloten Waalse melkveehouders zich bij de coöperatie aan en werd een eerste naamsverandering doorgevoerd: Biomelk Vlaanderen-Biolait Wallonië.

“Om het Belgisch karakter van de coöperatie te benadrukken werd in 2017 gekozen voor een nieuwe naam: Biomilk.be”, zegt de omgeschakelde melkveehouder Maarten Cerpentier uit Stekene, die secretaris is van de coöperatie Biomilk.be.

“Uit respect voor het milieu en voor de gezondheid van iedereen worden onze dieren en de gronden verzorgd volgens de methodes van de biologische landbouw”, stelt Maarten Cerpentier. “We ondersteunen ook op faire wijze de lokale economie.”

De lokale verankering zitten hem dus in de Belgische producenten en de producten worden dan ook in eigen land verkocht, via onder meer het bio-label van Delhaize en enkele bekende kaasmakerijen.

Leefbaar met toekomst

Het doel van Biomilk.be is om de biologische koemelk van de leden te bundelen en gezamenlijk te verhandelen aan de best mogelijke voorwaarden.

“Als coöperatie willen we hierbij onze leden een garantie bieden op de afzet van hun melk, maar ook een kostendekkende en stabiele melkprijs, waardoor de boeren een leefbaar bedrijf met toekomst kunnen uitbouwen”, aldus Maarten Cerpentier.

16 miljoen l biomelk

“De coöperatie telt 47 biologische melkveehouders, verspreid over Vlaanderen en Wallonië. Dit jaar zullen we samen 16 miljoen l hebben geproduceerd. De vraag naar biomelk stijgt verder, zodat we dringend op zoek zijn naar extra melkveehouders die onze coöperatie kunnen versterken.” Het gaat dan op jaarlijks minstens om 2 à 3 miljoen l. “Die zouden we perfect aan diezelfde prijs kunnen afzetten.”

De biomelk gaat onder meer naar kaasmakerijen en naar retailer Delhaize die de biomelk sinds 2018 onder eigen label in de supermarkten rechtstreeks aan de consument verkoopt. “De overeenkomst met Delhaize was een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van Biomilk.be”, weet Maarten Cerpentier.

“Door die manier van werken is er een ook een directere band met de consument. Je weet precies in welke producten de biomelk die je levert, wordt verwerkt. Je bent veel minder een nummer.” De corona-crisis had ook geen invloed op de afzet.

16 cent extra per l

Daarnaast speelt de prijs natuurlijk ook een belangrijke rol.

“We hebben een overeenkomst met Delhaize die bepaalt wat er betaald moet worden. Het gaat vandaag om 16 cent per l boven de gangbare melkprijzen. Voor ons bedrijf is dat een veel beter verdienmodel. Dat ligt voor de intensieve melkveehouderij moeilijker. Prijzen voor bio-voeder liggen hoger, en dan zou je de veestapel moeten afbouwen. Maar voor ons was de omschakeling de juiste beslissing.”

Vooral de melkveehouders die genoeg huiskavel hebben om te beweiden en een productie van minder dan 12000 liter melk per hectare hebben ,zijn meest geschikt om om te schakelen.

Leergeld betalen

Daarnaast heeft de bio-landbouw, zeker vandaag door de stroom aan negativiteit in sommige media, een positiever imago. “Ook wij zijn op meerdere vlakken bezig met duurzaamheid. Maar te vaak is onbekend ook onbemind. Het is dan ook heel positief dat Vlaanderen de bio-landbouw verder stimuleert. Onder meer door het maken van bio-clusters.

Op ons eigen bedrijf Cerpentier Herman en Maarten in Stekene zijn we omgeschakeld na de opzeg van Friesland-Campina.Eenvoudig is dat niet, maar wel haalbaar én het was voor ons bedrijf de juiste beslissing, zegt Maarten Cerpentier. In maart 2016 werden de percelen omgeschakeld. Ruim anderhalf jaar later werd de eerste biologische melk geleverd. Een mijlpaal voor het bedrijf, maar een beslissing waarbij men zich nog altijd uitstekend voelt. “Je moet durven springen, maar voor ons bedrijf loonde het zeker de moeite.”

“Onbekend is onbemind en ook wij hebben bij de start leergeld betaald. Je krijgt wel subsidies voor omschakeling, maar niet onmiddellijk. En het duurt wel even vooraleer alles op punt staat. Maar nu ligt alles in de juiste plooi.” De melkveehouderij had de voorbije jaren ook te kampen met enkele moeilijke seizoenen, zoals droge jaren. “We hadden in de beginfase van de omschakeling krapte aan ruwvoeders, maar door een samenwerking met 2 biologische akkerbouwers uit Zeeuws-Vlaanderen hebben we dat kunnen oplossen.”

1,5 jaar omschakeling

Van de 75 ha die de familie bewerkt, beslaat meer dan de helft grasklaver. Verder aangevuld met mengteelt triticale-winterveldbonen , voederbieten, maïs en wintergerst. “Die omschakeling duurt dus minstens anderhalf jaar: eerst het land, dan de dieren.” Op het bedrijf zijn er een 100-tal melkkoeien, met die in de droogstand inbegrepen. De productie ligt vandaag op 8.000 l met gehaltes van vet (4,3%) en eiwit (3,3%).

Meer info is te lezen op de vernieuwde website www.biomilk.be.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken