Startpagina Actueel

5 miljoen voorzien voor klimaatmitigatie in de landbouw

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir voor meer dan 73 miljoen euro aan klimaatmaatregelen beslist. Het grootste gedeelte, 56%, gaat naar de energetische renovatie van gebouwen en woningen. Voor klimaatmitigatie in de landbouw is 5 miljoen voorzien.

Leestijd : 2 min

Het Klimaatfonds wordt sinds 2012 ingezet voor maatregelen die bijdragen aan het realiseren van de Vlaamse klimaatdoelstellingen. Het fonds wordt gevoed met de inkomsten van de veiling van emissierechten voor de industrie. In 2021 is het Klimaatfonds goed voor 73 miljoen euro, dat naast alle klimaatinvesteringen via reguliere middelen en het relancebeleid.

Energetische renovatie van gebouwen

Er werden in totaal 17 nieuwe maatregelen beslist die bijdragen aan het realiseren van de Vlaamse Klimaatdoelstellingen. Deze maatregelen werden voorgesteld door verschillende ministers uit de Vlaamse Regering en zullen vanuit het Vlaams Klimaatfonds gecofinancierd worden.

Het grootste deel zal besteed worden aan energetische renovatie van gebouwen (in de sectoren welzijn, cultuur, jeugd, sport, onderwijs, VDAB) en woningen (sociale woningen, erfgoedwoningen, appartementen…). Hiervoor wordt 40,6 miljoen euro voorzien. 15,8 miljoen euro wordt voorzien voor de ondersteuning van het Lokale Energie- en Klimaatpact en een versterking van de collectieve renovaties in dit plan.

Daarnaast wordt er 5,4 miljoen voorzien voor de actieplannen mobiliteit en gebouwen van de Vlaamse overheid zelf (voorbeeldfunctie). 0,8 miljoen wordt geïnvesteerd in een project waarbij een warmtenet gevoed wordt met restwarmte van een waterzuiveringsinstallatie van Aquafin in Deurne. Er wordt 5 miljoen voorzien voor klimaatmitigatie in de landbouw en 1 miljoen voor een versterking van de ecologiepremie voor niet-ETS bedrijven.

Meer dan ooit hefboomeffect

In lijn met het nieuwe bestedingskader zullen deze nieuwe klimaatmaatregelen niet volledig uit het Vlaamse Klimaatfonds gefinancierd worden. De bevoegde ministers zullen ze ook gedeeltelijk vanuit andere budgetten moeten (laten) financieren. Voor elk van deze maatregelen zal berekend worden hoeveel ton broeikasgassen ze reduceren per euro, de meest kostenefficiënte maatregelen zullen het grootste percentage cofinanciering uit het Klimaatfonds ontvangen. Hierdoor bekomen we een hefboomeffect met het Vlaamse Klimaatfonds: elke euro uit het klimaatfonds zal bijkomende middelen voor klimaatbeleid aantrekken.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Elke euro uit het Vlaamse Klimaatfonds zal in de toekomst gemiddeld twee euro klimaatmaatregelen opleveren. Zo maken we van het Klimaatfonds een hefboom voor méér nieuwe klimaatmaatregelen. Ik ben mijn collega’s in de Vlaamse regering dankbaar om mee de handen uit de mouwen te steken voor een kostenefficiënt klimaat- en energiebeleid en het effectief realiseren van deze investeringen. Dat het gros daarvan geïnvesteerd wordt in energetische renovaties is bovendien belangrijk voor de tewerkstelling in de bouwsector, maar drukt tegelijk ook de energiefactuur van onder meer scholen, zorginstellingen, inwoners van sociale woningen en overheidsdiensten.”

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken