Startpagina Bedrijfsnieuws

Certificering voor ‘iQblue connect’ van Lemken

De onafhankelijke organisatie ‘Agricultural Industry Electronics Foundation’ (AEF) heeft ‘iQblue connect’ nu na een uitgebreide conformiteitstest voor TIM (Tractor Implement Management) gecertificeerd.

Leestijd : 2 min

Dit maakt dat Lemken de eerste fabrikant is die deze certificering krijgt voor de besturing van aanbouwwerktuigen.

De slimme set ten behoeve van achterafmontage biedt de mogelijkheid om de TIM-besturing toe te passen bij een slimmere grondbewerking. De set is tijdens de laatste Agritechnica hiervoor al met een zilveren medaille onderscheiden. De iQblue connect is verbonden met de Isobus-interface van de trekker waardoor er gegevensuitwisseling tussen trekker en machine kan plaatsvinden. Dit geeft het aanbouwwerktuig de gelegenheid om automatisch bepaalde functies van de trekker te regelen, zoals de rijsnelheid of bijvoorbeeld hydraulische functies.

De flexibele oplossing voor achterafmontage automatiseert de al aanwezige grondbewerkingsmachines. De landbouwer heeft alleen een iQblue connect-module nodig die kan worden gebruikt voor verschillende werktuigen. Deze wordt via de Isobus-interface verbonden met de trekker en beschikt bovendien over gps en een mobiele gegevensverbinding voor communicatie, bijvoorbeeld met het Farm Management-systeem. Het systeem stelt zich daarbij automatisch in op het aangesloten aanbouwwerktuig en vermindert de hoeveelheid werk voor de gebruiker aanzienlijk.

In eerste instantie stelt Lemken voor ploegen de gps-gestuurde werkbreedtebesturing ter beschikking. iQblue connect zendt de gegevens over de gps-positie en de actuele werkbreedte van de ploeg aan het TIM besturingssysteem door, zodat de trekker middels de hydraulische functies de werkbreedtecilinder van de ploeg automatisch kan regelen. Zo wordt aan de ene kant telkens met een exact rechte ploegvoor gewerkt. Aan de andere kant kan echter ook met een eindvoor-functie worden gewerkt, waardoor de efficiëntie bij het uitploegen van wigvormige percelen fors stijgt.

Bij halfgedragen cultivatoren kan de werkdiepte door een sensor worden geregistreerd. iQblue connect ontvangt hiervoor de gewenste werkdiepte middels taakkaarten. Het TIM besturingssysteem past dan via het hydraulische systeem van de trekker de werkdiepte van het tandenveld en de egalisatiewerktuigen aan de veranderende bodemomstandigheden in het veld aan.

Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van iQblue connect is dat ook de trekker een TIM-functionaliteit met AEF-certificering heeft. De AEF is een onafhankelijke overkoepelende organisatie voor fabrikanten die zich ervoor inzet dat in de landbouwtechniek meer gebruik wordt gemaakt van elektronica. Verder zet zij zich in voor de standaardisering van deze elektronica. Alle toonaangevende fabrikanten van landbouwtechniek maken deel uit van de organisatie.

iQblue is compatibel met de machines van andere fabrikanten en is vanaf oktober 2021 verkrijgbaar.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken