Startpagina Actueel

Wereldwijde uitroeiing van heel besmettelijke dierziekte PPR in zicht

Wereldwijd is het aantal uitbraken van PPR (Pest van Kleine Herkauwers), ook wel bekend als de schapen- en geitenplaag, de voorbije jaren met twee derde gedaald. Dat blijkt uit gegevens van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Leestijd : 3 min

De internationale gemeenschap zet zich voor de bestrijding van deze heel besmettelijke dierziekte en de hoop leeft dat de doelstelling van wereldwijde uitroeiing tegen 2030 wordt gehaald. PPR (Peste des petits ruminants) kan dodelijk zijn voor dieren, met een sterftecijfer van 30 tot 70 procent, maar het infecteert geen mensen. Maar PPR kan wel grote gevolgen hebben voor de voedselzekerheid, de veerkracht van de gemeenschap en het levensonderhoud.

1.200 uitbraken in 2019

Iets meer dan 1.200 wereldwijde PPR-uitbraken werden geregistreerd in 2019 (laatste beschikbare gegevens), vergeleken met meer dan 3.500 in 2015 volgens nieuwe gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en partners.

De daling van de PPR-uitbraken wordt toegeschreven aan het effect van de vaccinatiecampagnes in meer dan 50 landen. De campagnes werden geleid en gefinancierd door landen met steun van de FAO en partners. In slechts 12 van deze landen zijn tussen 2015 en 2018 meer dan 300 miljoen geiten en schapen gevaccineerd.

Twee regio's zijn het zwaarst getroffen door PPR en meldden het merendeel van de uitbraken tussen 2015-2019: Azië meer dan 75 procent en Afrika meer dan 24 procent, hoewel de ziekte ook ondergemeld kan zijn. Bijna de helft van alle uitbraken in deze periode vond plaats in slechts 5 landen, wat de dringende noodzaak van versterking van de preventie- en bestrijdingsmechanismen onderstreept.

300 miljoen gezinnen afhankelijk van kleine herkauwers

PPR heeft zich de afgelopen 15 jaar in een alarmerend tempo verspreid. Meer dan 70 landen - voornamelijk in Azië, Afrika en het Midden-Oosten - hebben de ziekte gemeld sinds de eerste identificatie ervan in Ivoorkust in de jaren 40 van de vorige eeuw. In het ergste geval dreigt de ziekte tot 80 procent van de 2,5 miljard kleine herkauwers in de wereld te besmetten als ze niet onder controle wordt gehouden, waardoor een aantal van 's werelds meest kwetsbare mensen enorm onder druk komt te staan.

Ongeveer 300 miljoen gezinnen zijn afhankelijk van kleine herkauwers, zoals schapen en geiten, als bron van voedsel en inkomen, en lopen het risico hun bestaansmiddelen te verliezen als de ziekte niet op afstand wordt gehouden. Naar schatting veroorzaakt PPR ook economische verliezen tot 2,1 miljard dollar per jaar.

Hoewel het eerst werd beschouwd als een runderpest-achtige ziekte van kleine herkauwers, heeft PPR in het recente verleden ook kamelen, vee, waterbuffels en een reeks wilde diersoorten - van de Afrikaanse buffel tot de saiga-antilope in Azië - besmet.

De weg naar de uitroeiing van PPR

In 2015 heeft de internationale gemeenschap zich ten doel gesteld om PPR tegen 2030 uit te roeien, en sindsdien hebben de FAO en de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) een wereldwijde strategie voor de bestrijding en uitroeiing van PPR ontwikkeld en uitgevoerd.

“Uitroeiing van de ziekte is mogelijk en essentieel om een einde te maken aan armoede en honger. Het zou niet alleen een waardevolle bron van voedsel en inkomen voor veel kwetsbare mensen redden, maar het zou ook kunnen voorkomen dat hele families migreren - een risico dat ze lopen wanneer hun levensonderhoud wordt vernietigd. Een wereld zonder PPR betekent ook meer veiligheid en empowerment voor plattelandsvrouwen, aangezien zij vaak verantwoordelijk zijn voor de verzorging van het vee”, aldus Maria Helena Semedo, adjunct-directeur-generaal van de FAO.

Vanaf mei 2020 (laatste beschikbare gegevens) zijn 58 landen en één regio in Namibië erkend als vrij van PPR - met Rusland en Lesotho de laatste landen die vorig jaar aan de lijst zijn toegevoegd. Bovendien kunnen 21 landen, die gedurende 5 opeenvolgende jaren geen nieuwe gevallen hebben gehad, hun documentatie voorbereiden voor validatie door de OIE voor een PPR-vrije status.

De FAO en de OIE bevelen aan om PPR-vaccinatie gedurende 2 opeenvolgende jaren uit te voeren, gevolgd door vaccinatie van pasgeboren dieren gedurende 1 of 2 opeenvolgende jaren.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Europese melkveehouders tevreden, maar verwachten meer

Melkvee De voorstellen die de Europese Commissie recent gedaan heeft naar aanleiding van de boerenprotesten, zijn een eerste stap in de goede richting. Dat zegt Kjartan Poulsen, voorzitter van de European Milk Board (EMB), de koepelorganisatie van Europese melkveehouders.
Meer artikelen bekijken