Startpagina Actueel

Amerika’s grootste eigenaar van landbouwgrond is nu Bill Gates...

Bill Gates, de vierde rijkste persoon ter wereld, heeft 242.000 ha landbouwgrond in de VS veroverd. Dat schrijft de website Forbes. Hij is de grootste eigenaar van private landbouwgrond in Amerika.

Leestijd : 2 min

Na jaren van rapporten dat hij landbouwgrond in plaatsen zoals Florida en Washington kocht, onthulde The Land Report dat Bill Gates een landbouwgrondportefeuille heeft opgebouwd die intussen maar liefst 18 staten overspant.

Meerdere investeringen in landbouwprojecten

Hoewel het misschien verrassend is dat een miljardair uit de technologische sector ook de grootste eigenaar van landbouwgrond in het land zou zijn, is dit niet de enige invalshoek van Gates in de landbouw. In 2008 kondigden de Bill en Melinda Gates Foundation 306 miljoen dollar aan in subsidies ter bevordering van duurzame landbouw met een hoge opbrengst onder kleine boeren in Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuid-Azië.

De stichting heeft verder geïnvesteerd in de ontwikkeling en verspreiding van ‘supergewassen’, die bestand zijn tegen klimaatverandering en melkkoeien met een hogere opbrengst. Vorig jaar kondigde de organisatie Gates Ag One aan, een non-profit organisatie om die inspanningen te bevorderen.

Promotie van duurzame landbouwstandaarden

Het is niet helemaal duidelijk hoe de landbouwgrond van Gates wordt gebruikt, of dat een deel van de grond wordt braakgelegd voor natuurbehoud. Er zijn echter aanwijzingen dat het land gebruikt zou kunnen worden op een manier die in overeenstemming is met de waarden van de stichting. Cottonwood Ag Management, een dochteronderneming van Cascade, is lid van Leading Harvest, een non-profit organisatie die duurzame landbouwstandaarden promoot die voorrang geven aan de bescherming van gewassen, bodem en watervoorraden.

Forbes-LV

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken