Startpagina Economie

Economie

Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Na 7 maanden van dalingen stijgen voedselprijzen weer

De wereldwijde voedselprijzen zijn in maart gestegen, na 7 maanden op rij van dalingen. Plantaardige oliën, zuivel en vlees werden duurder, terwijl suiker en granen in prijs zakten. Dat blijkt uit de maandelijkse prijzenbarometer van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN.

Recordhoogte handelsoverschot voor Europese voedingsproducten in 2023

De Europese Commissie meldt in een recent rapport dat de handelsbalans in voedingsmiddelen van de EU een recordhoogte bereikte in 2023. De EU-export is 228,6 miljard euro waard en de EU-invoer 158,6 miljard euro in 2023, wat resulteert in een totaal overschot van 70,1 miljard euro. Dit is een stijging van 22% of 12,8 miljard euro ten opzichte van 2022.

Prijs van vlees in de EU stijgt 3,3% in een jaar

De prijs van vlees in de EU was in februari 2024 3,3% hoger dan in februari 2023. In België steeg de vleesprijs zelfs met 4,8% in een jaar. Zo meldt het Europese bureau voor statistiek Eurostat.

Meest gelezen

Hanne Geenen: “Verbod op verrijkte kooien en stikstofbeleid brengen Vlaamse zelfvoorziening van eieren in gevaar”

Met Pasen voor de deur worden we met (chocolade-)eieren om de oren geslagen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de productie en handel in Vlaamse eieren? En hoe zwaar weegt de concurrentie uit andere landen? Hanne Geenen is beleidsraadgever bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en kent de markt op haar duimpje. Ze ziet zowel kansen als uitdagingen: “Sinds het uitbreken van de oorlog voert Europa 3 keer zoveel eieren uit Oekraïne in. We weten niet hoeveel er daarvan in ons land terechtkomen.”

Prijs van sojabonen is terug stijgend

In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.

Milde melkaanvoer in Europa

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.