Nieuwe aspergeseizoen van start

Groenten

Het aspergeseizoen is dinsdag officieel geopend met de eerste steek bij aspergeteler Bries-Tijskens in Grote-Brogel (Peer). Het aspergeseizoen loopt traditioneel af op 24 juni met het feest van Sint-Jan.

Hans de Smedt (BelOrta) en Bernard Craeye (Biofresh) deden zaken.

BelOrta verkoopt eerste bio aubergines van het nieuwe seizoen

Groenten

De eerste bio aubergines van het nieuwe seizoen werden vandaag verkocht bij BelOrta. Ze werden aangeleverd door producent Barver en gekocht door de firma Biofresh. De bio aubergines zijn vanaf heden tot eind oktober beschikbaar.

Traditioneel schenken de Ghesellen van de Aardbei de eerste lichting aardbeien aan de Antwerpse deputatie.

Antwerpse deputatie proeft eerste aardbeien van het seizoen uit Hoogstraten

Groenten

Donderdag 28 maart waren de Ghesellen van de Aardbei te gast op het Antwerpse provinciehuis. Daar schonken zij de eerste lichting aardbeien aan de deputatie. Gedeputeerde Kathleen Helsen werd tot ridder geslagen. Hierbij beloofde zij plechtig om zich in te zetten om dit lekkere streekproduct mee te promoten.

Een vroege asperge maakt de lente niet

Groenten

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen worden al asperges geoogst en dat is uitzonderlijk vroeg. “Maar dat wil niet zeggen dat er een uitzonderlijk aspergeseizoen zit aan te komen”, klinkt het bij groenten- en fruitveiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver.

De eerste radijsjes werden aangeleverd door Kristof Rabaey, links Michelle Desnouck en rechts broer Jonas Rabaey

Eerste West-Vlaamse radijsjes op de REO Veiling

Groenten

Donderdag werden de eerste radijzen van het seizoen verkocht op de REO Veiling van Roeselare.

Greenyard wil 422 jobs schrappen

Groenten

Het Belgische groentebedrijf Greenyard lanceert een transformatieplan waardoor mogelijk 422 banen zullen verdwijnen in verschillende landen waar de groep actief is. De zwaarste impact is voor het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, zegt het bedrijf in een mededeling. In België is maar "een zeer beperkt" aantal banen bedreigd.

De eerste bio-minipruimtomaten van het seizoen bij Belorta werden aangeboden door Koen Van Hauteghem (Vitaetom) en gekocht door Ivan Moerman (Biofresh).

BelOrta verkoopt eerste bio-minipruimtomaten van 2019

Groenten

Gisteren verkocht BelOrta de eerste bio-minipruimtomaten van het nieuwe seizoen. Ze werden aangeboden door Vitaetom en gekocht door Biofresh.

Eerste Belgische boterbonen van 2019 verkocht bij BelOrta

Groenten

De eerste Belgische boterbonen van BelOrta zijn vanaf vandaag terug beschikbaar. De teler van deze eerste serre boterbonen is Paul Hermans. Ze werden aangekocht door Vroegop A.G.F.

Tomatenseizoen bij BelOrta geopend met eerste Coeur de Boeuf-tomaten

Groenten

De eerste Coeur de Boeuf-tomaten van het seizoen zijn vrijdag bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver verhandeld. Daarmee luidt BelOrta het tomantenseizoen officieel in. De Coeur de Boeuf is een unieke tomaat die van binnen naar buiten rijpt en dus vaak nog groen is wanneer ze klaar is voor consumptie.

Blijf je fytokast de baas

Maïs

Bent u al geregistreerd als professionele gebruiker van biociden? Is uw fytokast in orde? Stond u al eens aan de kassa zonder fytolicentie? Weet u hoeveel opleidingen u volgde dit jaar? Blijf uw ‘chemische’ administratie de baas met deze vijf handige wenken van preventie-adviseur en vleesveehoudster Veerle Maertens.

De nieuwe fusieplant van ILVO bestaat uit cellen van wortels en selder.

Onderzoekers maken steriele fusieplant uit selder en wortel

Groenten

Onderzoekers van het ILVO hebben een fusieplant ontwikkeld waardoor mannelijke selder onvruchtbaar is. Een techniek die nodig is bij veredeling. De nieuwe fusieplant bestaat uit cellen van wortels en selder en maakt het misschien mogelijk om twee plantlijnen gecontroleerd te kruisen.

Op de witloofavond konden de bezoekers de verschillende rassen met eigen ogen bekijken.

Gezond witloof telen met de juiste (koel)middelen

Groenten

2018 zal ook lang herinnerd worden, als het op witloof aankomt. De lange droogte had gevolgen voor de kwaliteit en opbrengst van de wortel. Toch kon de infoavond witloof van de Nationale Proeftuin voor Witloof ook voor optimisme zorgen met de demonstratie van enkele nieuwe rassen.

De spruitkooltelers dreigen dan maar zelf de verwerking in de hand te nemen.

Spruitkooltelers overwegen eigen fabriek

Economie

Tot nu toe zijn er geen contracten getekend voor de teelt van spruiten. De telers geven hiermee een duidelijk signaal aan de verwerkers. Die weigerden tegemoet te komen aan de prijs die voor de telers als het absolute minimum geldt. Bovendien krijgen bepaalde telers meer dan andere. De spruitkooltelers spreken van een gebrek aan respect, en overwegen om zelf een verwerkingseenheid op te richten.

Didier Algoet (Lentsche Heyde) en Eddy Vanderpooten (Vanderpooten - Anckaert) tonen hun waar.

BelOrta veilt eerste groene paprika’s van 2019

Groenten

Bij BelOrta werden de eerste groene paprika’s van het jaar geveild. De paprika’s werden aangeleverd door producent Lentsche Heyde en aangekocht door Vanderpoorten - Anckaert. De primeurverkoop van de groene paprika is traditioneel de voorbode van de rode, gele en oranje paprika’s van eigen bodem, die binnenkort eveneens opnieuw beschikbaar zijn (de rode variant vanaf week 12 en de gele variant vanaf week 13).

Hein Deprez maakte Greenyard groot, maar heeft nu niet meer alleen de leiding.

Deprez geen alleenheerser meer bij Greenyard

Economie

Hein Deprez is niet langer meer de grote baas van groente-en fruitbedrijf Greenyard, maar moet voortaan een tweede CEO naast zich dulden. De Nederlander Marc Zwaaneveld is aangetrokken om de noodzakelijke transformatie van het bedrijf in goede banen te leiden. Dat heeft het bedrijf dinsdag na beurs bekendgemaakt. De winst van het bedrijf staat door de concurrentieslag tussen supermarkten in Duitsland en België onder druk.

Eerste asperges van het jaar geveild

Groenten

Op de groente- en fuitveiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver zijn vrijdag de eerste witte asperges van het jaar verkocht. De opbrengst van het eerste primeurkistje gaat naar de vzw Beyond the Moon, een organisatie die vakanties biedt aan families met een ernstig ziek kind.

Greenyard overweegt kapitaalverhoging en snoeit in de vooruitzichten

Groenten

Groentebedrijf Greenyard knipt in de prognoses voor het lopende boekjaar. De resultaten van het derde kwartaal (tot en met december) vielen immers lager uit door concurrentie in Duitsland en België. Het bedrijf van topman Hein Deprez onderneemt ook andere stappen: er komt een "transformatieteam" en in de zoektocht naar financiering is een kapitaalverhoging niet uitgesloten.

Via veredeling, selectie en productie kan het project nieuwe opportuniteiten bieden aan producenten van witloof, andijvie en radicchio.

CichOpt wil de reststromen witloof, radicchio, andijvie en cichorei opwaarderen

Groenten

Bij de productie en verwerking van de bladgroenten witloof, radicchio en andijvie en de industriële verwerking van cichorei voor de productie van inuline ontstaan er heel wat reststromen. Binnen het nieuwe project CichOpt willen Europese partners die reststromen opwaarderen tot ingrediënten van voeding en drankjes, cosmetica en biomaterialen.

Groente- en fruitveiling BelOrta boekte vorig jaar licht groei

Groenten

In 2018 haalde BelOrta een omzet van 450 miljoen euro. Hiermee realiseert de coöperatie met vestigingen in onder andere Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik een lichte groei van 2,4 procent tegenover 2017. Het verkochte volume daalde licht naar 635 miljoen eenheden, omgerekend 475 miljoen kg. De moeilijke weersomstandigheden liggen mee aan de basis van deze productiedaling.

REO Veiling zag de omzet in 2018 opnieuw toenemen.

REO Veiling boekt een recordomzet

Economie

De REO Veiling in Roeselare heeft er met een omzet van bijna €185 miljoen een recordjaar opzitten. Dat heeft algemeen directeur Paul Demyttenaere na de laatste veilingdag bekendgemaakt. De aanvoer bleef ondanks de droogte ongeveer gelijk.