Teeltplanning in de moestuin houdt grond gezond

Liefhebberstuin

Het tuinseizoen 2019 is nu echt losgebarsten. Overal in de buurt zijn de grasmaaiers bovengehaald, en gewapend met harken, schoppen, spaden, kruiwagens, meststofstrooiers en rugsproeiers gaan de tuinliefhebbers aan de slag . Ook in de moestuintjes wordt weer gespit dat het een lieve lust is. Vooraleer alles vol te planten en te zaaien is het goed om nog vlug een teeltplan te maken voor de moestuin.

Buxusmot weer actief in Vlaanderen

Liefhebberstuin

De rupsen van de buxusmot zijn opnieuw actief en dat zorgt voor schade aan de buxusplant. Het platform SOS Buxusmot publiceert onderzoeken, informatie en tips over het ongewenste insect. Het artikel op de website van het platform over hoe je de buxusmot kan bestrijden, is intussen bijna 65.000 keer geopend. Er is duidelijk vraag naar goede en correcte informatie, zo blijkt uit een bericht van vormingsvereniging Landelijke Gilden donderdag.

Aardpeer.

De smaak van toen: retro groenten

Liefhebberstuin

Bij het begin van een nieuw moestuinseizoen nemen we u graag mee op een wandeling langs een aantal vergeten groenten. Groenten die om één of andere reden wat in de vergeethoek geraakt zijn en voor het grote publiek zelfs onbekend geworden zijn. Vaak gaat het om seizoensgroenten die slechts beperkt in tijd beschikbaar zijn of streekgebonden rassen, meestal met een eigen aparte smaak.

Laurier: balkonplant van het jaar

Liefhebberstuin

Kwaliteiten als prachtig groen blad en een statige uitstraling in combinatie met zijn compacte vorm en de kruidige geur van het loof maken van de (keuken)laurier een aanwinst op elk balkon.Deze van oudsher met symboliek omgeven planten worden ook nog heden ten dage met veel liefde en vakmanschap op heel wat Vlaamse kwekerijen opgekweekt tot sierlijke kuipplanten. Kortom een terechte winnaar van de titel balkonplant 2019.

Vanaf 1 april betaal je ook bij de tuinaannemers slechts 6
% btw bij aankoop van bloemen, bomen, heesters en planten.

Vanaf 1 april lager btw-tarief voor aankoop planten bij tuinaannemer

Liefhebberstuin

Wie bloemen en planten aankoopt bij een tuinaannemer, zal daar vanaf 1 april maar 6 % btw op betalen, tegenover 21 % nu. De maatregel moet oneerlijke concurrentie en het risico op zwarte circuits wegwerken.

Snoeien in de siertuin

Liefhebberstuin

Vorige week bekeken we de beste snoeiwijze voor lavendel, rozen en hortensia's. Maar ook siergrassen, bessenstruiken, bolbomen en vlinderstruiken... zijn planten die in vele tuinen worden aangeplant en die best volgens de regels van de kunst gesnoeid worden om er ten volle van te kunnen genieten.

Lavendel wordt teruggesnoeid tot net boven het verhoute deel van de stammetjes

Snoei van enkele populaire tuinplanten

Liefhebberstuin

Moeten alle planten ieder jaar gesnoeid worden? Wanneer kan ik het best snoeien? Mag ik mijn haag tot tegen de grond terugsnoeien? Mijn rozenstruik is al enkele jaren niet meer gesnoeid, mag ik hem nu nog snoeien? Moet/mag ik mijn Magnolia snoeien? Voor de minder ervaren tuinier is het vaak niet zo eenvoudig om te weten welke plant nu precies wel en welke plant nu eigenlijk beter niet gesnoeid dient te worden.

Na de snoei vormt de plant callusweefsel om de wonde af te sluiten en infecties te  voorkomen.

Snoeien van A tot Z

Liefhebberstuin

Traditioneel gebeurt het meeste snoeiwerk nog steeds in de winter als de bomen kaal zijn en we een goed overzicht hebben op de structuur van de kroon van een plant. Zo worden bomen het best gesnoeid tijdens vorstvrije periodes in de winter. Zomerbloeiende sierstruiken worden beter vroeg in het voorjaar gesnoeid, op het ogenblik dat geen al te strenge vorst meer te verwachten valt. Andere planten worden dan weer beter na de bloei of in de zomer gesnoeid.

Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, roepen op samen te blijven zorgen voor onze bijen.

Bijen helpen in de stad door te vergroenen

Liefhebberstuin

Van zondag 2 juni tot en met zondag 9 juni organiseert het Departement Omgeving voor de zesde maal de Week van de Bij. Deze prikkelweek wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen. Die vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven.

Dieffenbachia

Kerstboom eruit, kamerplant erin

Liefhebberstuin

We vertelden het 2 weken geleden al: kamerplanten zijn erg decoratief, maar het zijn en blijven planten. Hou bij de aankoop dus rekening met de plaats waar ze terechtkomen in het interieur. Kies een plant in functie van de hoeveelheid (rechtstreeks zon-) licht, de temperatuur ( koele hal of warme woonkamer) en de luchtvochtigheid. Win op voorhand de nodig info in of laat u adviseren door de verkoper.

Codiaeum

Kerstboom eruit, kamerplant erin

Liefhebberstuin

We zitten momenteel in het ‘putteke’ van de winter. Al is het maar een klein ‘putteke’, toch laten we de tuin nu maar beter eventjes met rust. We gaan het voor één keertje dus niet hebben over tuinplanten, maar over hun meer exotische neven: de bomen en planten die bij ons in cultuur zijn als kamerplanten. Wie zijn groene vingers nu reeds voelt kriebelen, kan dus alvast binnenshuis aan de slag.

De kelten vertaalden de meest opvallende eigenschappen van vomen naar menselijke karaktertrekken.

De Keltische boomhoroscoop

Liefhebberstuin

Bij de Kelten speelden planten en de natuur in het algemeen een meer prominente rol in hun leven. En misschien ware het goed om ook in onze moderne consumptiemaatschappij, anno 2019, de natuur opnieuw beter te leren kennen en te respecteren. Vorige week brachten we een eerste deel uit van de Keltische boomhoroscoop. Deze week volgt het tweede deel.

Keltische boomhoroscoop.

De Keltische boomhoroscoop

Liefhebberstuin

Bij de start van het nieuwe jaar wensen we de trouwe lezers van deze rubriek een tuin vol mooie bloemen en planten, met vele gezonde groenten en lekker fruit. Voor de moderne tuinier zijn planten mooi en/of lekker. Bij de Kelten speelden planten en de natuur een meer prominente rol in het leven. En misschien ware het goed om in onze moderne consumptiemaatschappij de natuur weer beter te leren kennen en te respecteren.

Los van de symboliek is de maretak een intrigerende plant. Hij ziet er anders uit dan de meeste planten en hij lijkt zeer kieskeurig wat betreft zijn groeiomgeving.

Tuin: hoe zelf de maretak te kweken

Liefhebberstuin

In de oudheid was de maretak, zeker een zeldzaam exemplaar dat op een eikenboom groeide, een heilige plant waaraan allerlei goede eigenschappen werden toegedicht. In de nieuwjaarsnacht werd de maretak met veel vertoon door de druïde, gekleed in maagdelijk witte gewaden, met een gouden sikkel losge sneden. Het werd dan gebruikt in allerlei rituelen en voor het brouwen van geneeskrachtige dranken.

Helleborus foetidus.

Helleborus: kerstsfeer op het terras en in de tuin

Liefhebberstuin

Helleborus niger , beter gekend als de kerstroos, is gekend om zijn glanzend donkergroene loof en zij grote, helderwitte bloemen met goudgele meeldraden. Het past dan ook perfect in het kerstdecor. Planten van deze soort worden dan ook massaal in bloei getrokken om ze rond de kerstperiode te kunnen verkopen als kerstroos.

Euonymus europaeus.

Tien om nu te zien:de 10 populairste sierbessenstruiken (2)

Liefhebberstuin

Vorige week hadden we het hier al over 5 struiken die in het najaar afgeladen vol hangen met sierbessen. Vandaag maken we deze top 10 compleet met een kwintet die, met uitzondering van sommige Viburnumsoorten, vaak gekocht en aangeplant worden omwille van

hun vele, prachtige bessen.

Callicarpa bodinieri.

Tien om nu te zien: de 10 populairste sierbessenstruiken

Liefhebberstuin

Bij de meeste tuinliefhebbers is een mooie, spectaculaire, liefst langdurige bloei de voornaamste reden voor het aanplanten van sierstruiken. Deze struiken, o.a. Forsythia, Spirea, Magnolia, Lonicera, Deutsia, Hibiscus, zijn bij het brede publiek dan ook het best bekend.

Exotisch, of al wat Belgisch: kent u deze knol al?

Akkerbouw

Wil je eens wat anders dan de gewone aardappel? Maarten Jacobs van de Ecohoeve ‘Den Oude Kastanje’ testte al verschillende exotische knollen uit. Enkele lukken al aardig op Belgische grond. In het kader van Interpom hieronder een greep uit zijn gamma eetbare knollen en wortels.

Rijpe mispels hebben wit vruchtvlees maar zijn dan nog hard en melig, gefermenteerde mispels hebben bruin en zacht vruchtvlees en zijn zeer  aromatisch.

Zo rot als een ... mispel

Liefhebberstuin

Het spreekwoord is wel niet helemaal correct (mispels worden beurs gegeten en niet rot) maar we kennen het nog wel. In tegenstelling tot de mispelboom, of is het mispelaar, en zijn vruchten, waar we niet echt meer mee vertrouwd zijn en eigenlijk is dat niet zo verwonderlijk. De vruchten zien er wat vreemd uit, hebben een eigenzinnig rijpingsproces en een vreemd, eerder onappetijtelijk kleurtje. Het is niet echt een vrucht die past binnen een strakke marketingstrategie, maar wel eentje met pit en een unieke smaak.

brandhout.

Brandhout: hou het droog

Liefhebberstuin

Vorige week gaven we een overzicht van de bomen die geschikt zijn als leveranciers van brandhout uit eigen tuin en ook van hun snoeiwijze. Nu gaan we bekijken hoe we het geoogste (of gekochte) hout het beste kunnen bewaren. En waarschijnlijk heeft u op een koude winteravond zelf ook al gemerkt dat niet alle hout op dezelfde manier brandt en zijn warmte vrijgeeft, met andere woorden niet alle hout is zonder meer geschikt als brandhout.