Praktijkopleiding op maat van leerkracht en leerling

Onderwijs

Op Thomas More in Geel liep de voorbije maanden een geslaagd pilootproject om zowel leerkrachten uit het landbouwonderwijs als hun leerlingen up-to-date kennis bij te brengen over moderne landbouwmachines.

Een bezoekje aan Sima in februari is definitief verleden tijd. Voor de komende edities moet je in november naar Parijs.

Volgende Sima al in 2020

Mechanisatie

Minder dan twee maanden na de editie van 2019 kondigen de organisatoren van de Parijse mechanisatiebeurs Sima een wijziging van de kalender aan. De volgende editie zal niet in februari 2021 plaatsvinden maar al volgend jaar in november.

New Holland behoudt met 26,65% ruimschoots het grootste markaandeel in de tractorenverkoop.

Minder, maar groter en slimmer

Mechanisatie

Fedagrim stelde vorige week zijn jaarlijks ‘Economisch Dossier’ voor. Globaal werden in 2018 opnieuw minder tractoren en machines verkocht en minder stallen geplaatst. De dalende trend zet zich dus voort, maar de investeringen per project worden wel groter.

Thomas Decan (links) en Hendrik Decramer willen met de kapitaalsinjectie de ingezette koers met dubbele snelheid voortzetten.

Kapitaalsinjectie voor machinebouwer Dewulf

Nieuws van maatschappijen

Dewulf heeft een kapitaalsinjectie gekregen van de familiale aandeelhouders Hendrik Decramer en Thomas Decan en frietmagnaat Jan Clarebout. Decramer volgt tevens René Boeijenga op als CEO. De vereenvoudigde eigendomsstructuur en het verse geld worden aangewend om te kunnen investeren in doorgedreven digitalisering en klantgericht produceren.

De grond verkruimelt als die goed luchtig en poreus is.

Niet-kerende bodembewerking met de juiste machine

Akkerbouw

Niet-kerende bodembewerking kan vele voordelen hebben, zeker in erosiegevoelige gebieden. Met de juiste machine op de juiste plaats wordt een goede bodemstructuur behouden. De plaatsing van de tanden is hierbij cruciaal. Achter de keuze van de machine zit echter geen exacte wetenschap: ken je bodem en je percelen en beslis op basis hiervan.

‘Machines van het jaar 2019’ uitgereikt op Sima

Mechanisatie

De prijs voor de ‘Machine van het jaar 2019’ wordt afwisselend uitgereikt op Agritechnica en Sima. Deze titel gaat naar de meest innovatieve landbouwmachines. Bij deze editie beoordeelden een twintigtal vakjournalisten uit tien landen, waaronder een collega van Le Sillon Belge/Landbouwleven, de vele aangemelde machines in de diverse categorieën. Een overzicht.

De 75.000ste CVT is speciaal goudkleurig gespoten. Normaal wordt hij zwart geleverd.

CNH-fabriek in Antwerpen presenteert 75.000ste CVT

Mechanisatie

Donderdag (7 maart) rolde alweer de 75.000ste continu variabele transmissie (CVT) van de productielijn van CNH in het havengebied van Antwerpen. Het moederbedrijf van Case IH en New Holland spreekt van een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de fabriek, die in 1964 werd gebouwd op een oude site van Ford. De versnellingsbak wordt gemonteerd in een T7.230 AutoCommand-tractor van New Holland, eigendom van de firma Grondwerken Van Der Velden.

Om de twee jaar zakken heel wat mechanisatieliefhebbers uit ons land af naar de Sima in Parijs.

Bekroonde nieuwigheden op Sima

Mechanisatie

Van 24 tot en met 28 februari is de Sima in Parijs het trefpunt voor de mechanisatiewereld. De Sima Innovation Awards weerspiegelen er de belangrijkste trends in de sector. Er werden ditmaal twee gouden, vijf zilveren en twintig bronzen medailles uitgereikt.

In Zedelgem worden onder andere maaidorsers van het merk New Holland gemaakt.

Akkoord over flexibeler werken bij Case New Holland in Zedelgem

Economie

Bij landbouwmachineproducent Case New Holland (CNH) in Zedelgem hebben vakbonden en directie een akkoord bereikt om de concurrentiekracht van de vestiging te verbeteren. Zo zullen werknemers langer werken op piekmomenten, om die overuren te recupereren in het laagseizoen. Dat meldt CNH maandag, en de vakbonden bevestigen het akkoord.

Sima-Simagena verwacht opnieuw 240.000 bezoekers die de laatste innovaties in landbouwmechanisatie willen ontdekken.

Bereid je bezoek aan Sima nu al voor!

Mechanisatie

Van 24 tot 28 februari opent Sima – Simagena de deuren voor het grote publiek in Paris Nord-Villepinte. Deze tweejaarlijkse vakbeurs is een vaste waarde in het internationale beurslandschap. De 78e editie met als thema ‘Innovatie voor een competitieve landbouw’ bereidt zich voor op de ontvangst van zo’n 240.000 bezoekers, met ongetwijfeld weer veel Belgen. Er worden niet minder dan zevenhonderd nieuwigheden onthuld.

Een Ruston Proctor-stoomtractor op het Concours international de tracteurs et autres appareils de labourage mécanique, 1913. Stoomtractoren kwamen in Europa nog nauwelijks voor omwille van de kleine landbouwbedrijven- en percelen.

Voorpublicatie ‘Tractor, een geschiedenis’... over boeren, tractoren en passie voor oldtimers

Mechanisatie

Het binnenkort te verschijnen boek ‘Tractor: een geschiedenis’ vertelt in ruim 250 rijk geïllustreerde pagina’s de bijzondere geschiedenis van de tractor in het algemeen en meer specifiek in België. Van groot tot miniatuur en van de oudste tot de nieuwste modellen. Landbouwleven verkreeg het exclusieve recht om de inleiding als voorpublicatie te presenteren. Hier is deel 1 van de inleiding, met onderaan de besteldetails.

Voor de grondbewerking stond bij Güttler de Simplex prismawals SX 30-45 te blinken.

Interpom: nieuwigheden in de machinewereld

Nieuws van maatschappijen

Vorige week kon u in deze rubriek lezen over de Interpom-nieuwigheid bij AVR. De beurs had natuurlijk nog andere nieuwigheden te bieden. Dezeure, Packo Agri, Manitou, Dewulf en Amazone stonden Landbouwleven even te woord.

Voor even verkoopt New Holland machines in  terracotta.

New Holland viert 100 jaar sinds introductie eerste FIAT-tractor met gelimiteerde terracotta-serie

Nieuws van maatschappijen

New Holland viert dit jaar dat het 100 jaar geleden is sinds de eerste Fiat-tractor van de montagelijn rolde. Om dit jubileum te vieren, brengt het bedrijf een gelimiteerde tractorserie uit in de terracottakleur van FIAT. De machines hebben een speciaal ontworpen uitrusting met elementen van de originele Fiat-tractor.

Oorspronkelijk stond aardappelen overladen ten velde in de belangstelling en was reinigen maar bijzaak. Nu is dit reinigen naar hoofdzaak geëvolueerd. Belgische constructeurs lijken de weg geplaveid te hebben voor deze systemen.

Trends bij verladen en transporteren van aardappelen

Aardappelen

In een eerder artikel stonden we stil bij welke trends zich afspelen bij het planten en rooien van aardappelen. In dit artikel staan we stil bij het materiaal dat nodig is om aardappelen te verladen en te transporteren.

Het Convio (Flex) maaibord wordt gekenmerkt door dwarse invoertapijten.

Vernieuwing bij de Claas-maaidorsers

Nieuws van maatschappijen

In ons laatste nummer van augustus brachten we nieuws dat Claas afgelopen zomer aankondigde. Maar dit was niet alles, ook bij de maaidorsers valt nog nieuws te rapen.

Tot aan andere berichtgeving zal de Steketee merknaam door Lemken behouden blijven .

Lemken showt collectie 2019

Nieuws van maatschappijen

Lemken verbetert en verbreedt zijn machinegamma en wil duidelijk innoveren. Om dit te onderstrepen nam het de Nederlandse firma ‘Steketee’ over. Dit laat toe om het gamma inzake ‘plantenbescherming’ nog verder uit te breiden met mechanische onkruidbestrijdingsmachines uitgerust met slimme cameratechniek.

Om de 30e verjaardag te vieren van de RA3060 komt Dewulf met een Essential versie.

Dewulf viert 30e verjaardag van de R3060-rooier

Nieuws van maatschappijen

Dewulf lanceert de RA3060 Essential, een standaardconfiguratie van haar zelfrijdende 2-rijige zeefbandrooier met een aantrekkelijke vanafprijs van €288.000.

Victor Joskin opende voor hem de poorten van de landbouwmechanisatie met een Fendt Farmer 3S.

Victor Joskin blikt terug op vijf decennia van werk, innovatie en succes

Mechanisatie

De firma Joskin viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Daarom hadden we met Victor Joskin een exclusieve ontmoeting om terug te kijken op het buitengewoon traject dat hij heeft afgelegd en op de historiek van zijn onderneming.

Goed ploegen vergt goed materiaal, de juiste techniek en concentratie.

Plannen maken en problemen oplossen

Mechanisatie

In 2018 vormden de uitgestrekte polders van het West-Vlaamse Oudenburg het decor van het Belgisch Kampioenschap Ploegen. De zaterdag moest de wedstrijd worden afgelast omdat de regen het ploegen onmogelijk maakte. Zondag scheen de zon op de zware polderklei en gingen Niels Marien (wentelploegen), Tom Smits (rondgaand ploegen) en Cedric Devestele (recht ploegen) met de prijzen lopen.

Dezeure vernieuwde zijn hooglosser en de Turbocleaner reinigingsmodule die nu ook over sterrenrollen kan beschikken.

Nieuw model hooglosser bij Dezeure

Mechanisatie

Dezeure bracht enkele vernieuwingen aan bij zijn hooglosser, model Trans D25.