Stal gebouwd in eigen beheer

Melkvee

De studiedagen over de moderne melkveestal werden telkens gevolgd door een bezoekje aan een recent gebouwde melkveestal. Landbouwleven wierp een blik in de stal van de familie Bernaerts in Kalmthout.

Een tochtige koe is drie- tot viermaal actiever, maar dit is niet altijd met het oog vast te stellen. Een stappenteller is dus zeker wel een nuttige investering.

Extra ogen en oren in de melkveestal

Melkvee

Sensoren kunnen (mee)helpen je bedrijf te monitoren. Welke systemen bestaat vandaag op de markt? En welke zijn nuttig voor jouw bedrijf?

Het dak ging er af bij de Belgische overwinning van Talentueuse de Grandcourt (v. Goldday) van Guy en Florence Jonette en Claire Bouvy.

Europese Holstein Confrontatie: Zwitsers pakken goud op fenomenaal toernooi

Melkvee

Wat een ambiancesfeer, wat een onovertroffen kwaliteit aan mooie Holsteinkoeien en wat een puike organisatie! De door België georganiseerde Europese Holstein Confrontatie was een groot succes. Na een spannende strijd waren het uiteindelijk de Zwitsers die het goud in de landencompetities pakten.

Een nieuwe stal (laten) bouwen, vergt een doordachte aanpak.

Gepaste stalinrichting noodzakelijk voor efficiënte bedrijfsvoering

Melkvee

Een moderne melkveestal moet aan heel wat eisen voldoen. Bovendien worden de bedrijven groter en wordt arbeid schaarser. Het is dus zaak om die nieuwe stal zo optimaal mogelijk in te richten, zowel voor het welzijn van de koeien als voor de boer.

Rabobank verwacht dat zuivelprijzen voorlopig stabiel blijven.

Rabobank: melkprijzen blijven stabiel

Economie

Rabobank denkt dat melkprijzen die boeren in de EU ontvangen de komende maanden rond het huidige niveau zullen zweven. Daarna stijgen prijzen voorzichtig verder. In het eerste kwartaal van 2019 daalde de gemiddelde prijs ten opzichte van het vorige kwartaal met €67 cent tot gemiddeld €35,08. De prijs ligt nog wel hoger dan een jaar terug.

Vlaamse melkkwaliteit blijft op punt

Melkvee

In 2018 controleerde het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) 3,2% minder melkveehouders, maar tegelijkertijd 4,1% meer melk. Die evolutie dwingt het MCC om na te denken over de toekomst. Het heden is alvast in orde. De uitstekende melkkwaliteit van 2017 bleef gehandhaafd en 57 producenten krijgen de eretitel van ‘kwaliteitsmelker’.

Acties tegen dumping Europees melkpoeder

Economie

Woensdag 10 april vulde het Schumanplein in Brussel zich met een opvallend gezelschap. Dierenartsen Zonder Grenzen, Oxfam-Solidariteit, SOS Faim en landbouwers kwamen er samen om actie te voeren tegen het Europees beleid. Reden is de overproductie van melk, waarvan de overschot aan erg lage prijzen wordt geëxporteerd als melkpoeder verrijkt met palmolie. De Europese boer krijgt geen degelijke melkprijs, de West-Afrikaanse boer ervaart oneerlijke concurrentie.

Door gebruik te maken van het abortusprotocol kunt u verdere schade op uw bedrijf vermijden.

Abortusprotocol helpt bij diagnose

Melkvee

Elke abortus betekent een financieel verlies voor de veehouder. Een abortus kan verschillende oorzaken hebben, daarom is het belangrijk om telkens op zoek te gaan naar de oorzaak ervan en maatregelen te nemen om verdere schade te vermijden.

Jean-Louis Neuville en Ashley de Hautmont Hill zullen beide deelnemen aan de Europese Holstein Confrontatie op 12 en 13 april in Libramont.

Volharding en veeleisendheid als basis op Hautmont Hill

Actueel

Nog slechts enkele dagen scheiden ons van de komst van de beste Europese melkkoeien naar Libramont. Op 12 en 13 april gaat daar immers de Europese Holstein Confrontatie door, een prestigieuze prijskamp die na 15 jaar afwezigheid terug naar ons land komt. Het hoeft niet gezegd dat de verwachtingen bij onze melkveefokkers zeer groot zijn. Zij willen immers een zo positief mogelijk beeld van onze melkveehouderij aan Europa tonen.

Jean-Louis Neuville behaalde een nationale kampioenstitel op Agribex met Danica de Hautmont Hill.

Open deur Hautmont Hill: bedrijf wil de deuren voor export openen

Actueel

Voor de fokkerij Hautmont Hill start de deelname aan prijskampen in 1994. Drie jaar later behaalt het bedrijf reeds een eerste kampioenschap in Libramont. Jean-Louis Neuville, die samen met zijn echtgenote het bedrijf runt, kan door deel te nemen aan zulke evenementen zich meten met andere bedrijven en zien of het bedrijf in de goede richting evolueert.

Vanaf de geboorte proper en voldoende drinkwater voorzien bij kalveren is belangrijk.

Eerst water, de rest komt later

Melkvee

Kalveren krijgen al veel vocht binnen met ad libitum melkverstrekking. Als ze vanaf de geboorte bijkomend ook onbeperkt toegang krijgen tot drinkwater, dan drinken ze toch nog 0,75 liter water per dag extra. Het zorgt voor een grotere opname van melk en het levert op vijf maanden tijd 13 kg extra lichaamsgewicht. Dit blijkt uit onderzoek van de Iowa State University.

De zuivelprijs zit internationaal in de lift.

Internationale zuivelprijs in de lift

Economie

Wereldmarktprijzen voor agrarische grondstoffen doken in maart omlaag. Belangrijke uitzondering is de zuivelprijs, die gemiddeld met 6,2% is gestegen. Dat blijkt uit de voedselprijsindex die maandelijks wordt gepubliceerd door de Wereldvoedselorganisatie FAO.

De top van Milcobel en kopstukken van de N-VA Jan Jambon (derde van rechts) en Matthias Diependaele (rechts).

N-VA streeft geen kleinere rundveestapel na, prijst sector

Nieuws van maatschappijen

N-VA-kopstukken Jan Jambon en Matthias Diependaele hebben bij een bezoek aan Milcobel het bedrijf een voorbeeld van de innovatieve kracht van de landbouw genoemd. “Jullie tonen aan dat er werk gemaakt wordt van duurzaamheid, aan het begin van jullie keten tot aan het eind ervan", aldus Jambon, tot voor kort federaal vicepremier. Diependaele, fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement, zei dat de partij geen kleinere rundveestapel nastreeft.

De vorige Europese Holstein Confrontatie vond plaats in het Franse Colmar.

Vier landen zeggen af voor Europese Holstein Confrontatie

Veeteelt

Oostenrijk, Portugal, Engeland en Ierland zullen niet bij de Europese Holstein Confrontatie zijn. Bij Engeland speelt angst voor een ongeordende Brexit een rol: men is bang dat zonder ordentelijke afspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU de papieren voor de verplaatsing van de dieren niet rond krijgt. De andere landen lijken vooral geschrokken van de blauwtong-uitbraak in de provincie Luxemburg, waar het evenement dit jaar zal plaatsvinden.

De Europese melkpoedervoorraad is de afgelopen maanden flink geslonken.

Europa overspoelt Afrika met poedermelk, klagen ngo's aan

Melkvee

De overproductie van Europese melk doet de prijzen dalen ten nadele van Europese melkproducenten, maar ook van West-Afrikaanse boeren die concurrentie ondervinden van poedermelk die minder kost dan lokaal geproduceerde melk. Afgeroomde poedermelk die opnieuw wordt verrijkt met palmolie, wat ecologische onzin is. Dat klagen de ngo's SOS Faim, Oxfam en Dierenartsen zonder Grenzen aan. Samen met Europese (European Milk Board) en Afrikaanse boeren vormen ze de coalitie "Mijn melk is lokaal".

Ondanks meerdere prijsverlagingen zijn de melkprijzen gemiddeld nagenoeg gelijk gebleven aan de vorige maand.

Beperkte daling Europese zuivelprijzen

Economie

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in februari gemiddeld een voorschotmelkprijs van €33,82 per 100 kg. Dat komt neer op een minimale daling van 2 cent per 100 kg ten opzichte van november. Ten opzichte van december 2017 ligt de gemiddelde melkprijs €1,01 ofwel 2,9 % lager. Dat blijkt uit de LTO Melkprijsvergelijking.

De melkprijs wordt met de klassieke correcties voor vet en eiwit toegepast. De voederprijs wordt geïndexeerd.

328 melkveehouders Inex kiezen voor stabiele melkprijs Colruyt Group

Economie

Het project rond de transparante en stabiele melkprijs van Colruyt Group en Inex wordt gelanceerd. 328 bij Inex aangesloten melkveehouders tekenden in voor het totale benodigde volume van 30 miljoen liter. Concreet betekent dit dat zij vanaf april 2020 een stabiele melkprijs van 34,76 cent/liter zullen ontvangen voor een vastgelegd percentage van hun melkvolume. De melkprijs wordt met de klassieke correcties voor vet en eiwit toegepast. De voederprijs wordt geïndexeerd.

Een van de geselecteerde Vlaamse Holsteins, Liann ten Ruysschaert, krijgt een deugddoende wasbeurt van Frederik Ryckewaert, de Vlaamse verzorger van het Belgische team.

Vlaamse deelnemers op de afspraak in Libramont

Melkvee

Op 12 en 13 april komt het kruim van de Europese Holsteinfokkerij naar ons land. In de voorbije nummers van Landbouwleven belichtten we in dat kader al enkele Waalse topfokkers die op 11 april open dagen houden. Ook onze Vlaamse fokkers tellen af naar de Holstein Confrontatie in Libramont. Een selectie Vlaamse koeien zal er de arena betreden.

Na 20 jaar afwezigheid in ons land, komt de Europese Holstein Confrontratie terug naar België. Op 12 en 13 april is het Libramont Exhibition & Congress het toneel van een evenement waarop zowel veel fokkers op hebben gewacht.

De top van de Europese melkveestapel komt naar ons toe!

Melkvee

Na 20 jaar afwezigheid in ons land, komt de Europese Holstein Confrontratie terug naar België. Op 12 en 13 april zal Libramont Exhibition & Congress het toneel zijn van een evenement waarop zowel de fokkers van ons land als deze van elders in Europa zo lang hebben gewacht. Een vooruitblik.

Thomas De Brabander, landbouwarbeider op l’Herbagère, en Urbain Moreaux tonen hun vreugde na het behalen van een bijkomende zege op een prijskamp.

Europese Holstein Confrontatie: een gedeelde passie voor de genetica

Melkvee

Kampioene beste uier in Lausanne, Algemene Kampioene op de Nacht van de Holstein, verschillende kampioenes in Libramont,… het palmares van l’Herbagère-Moureaux uit Flavion oogt indrukwekkend en wordt elk jaar groter. Nu het bedrijf in ons land een grote faam heeft verworven, zoekt het ook een grotere bekendheid in het buitenland.