120 boordcomputers gestolen bij CNH in Zedelgem

Nieuws van maatschappijen

Bij landbouwmachineproducent Case New Holland in Zedelgem zijn afgelopen weekend ongeveer 120 boordcomputers gestolen. Dat bevestigt de politie van de zone Het Houtsche. Twee maanden geleden werd het bedrijf al slachtoffer van een gelijkaardige diefstal.

Hein Deprez, CEO en eigenaar van Greenyard.

Greenyard krijgt van banken 15 maanden tijd om transformatieplan uit te voeren

Economie

Het Belgische groentebedrijf Greenyard heeft donderdag van de banken vijftien maanden de tijd gekregen om in alle rust zijn transformatieplan uit te voeren. Dat meldt het bedrijf donderdag. "Dankzij de steun van de banken kan Greenyard succesvol transformeren tot een gezondere en sterkere organisatie in de komende jaren", klinkt het.

Colruyt Group kocht in augustus 2018 ‘Het Zilverleen’, een biogroentenbedrijf met 25 hectare land. Niels Trybou start er als nieuwe uitbater.

Nieuwe uitbater voor biobedrijf van Colruyt Group

Nieuws van maatschappijen

Donderdag startte Niels Trybou als nieuwe uitbater van het biogroentenbedrijf. Het Zilverleen in Alveringem. In augustus 2018 kondigde Colruyt Group de aankoop aan van deze hoeve met 25 hectare biolandbouwgrond. Met deze investering wil de retailer de Belgische lokale aanvoer van een deel biogroenten verankeren. Hiermee wordt ook ingespeeld op de stijgende vraag van de klant.

De top van Milcobel en kopstukken van de N-VA Jan Jambon (derde van rechts) en Matthias Diependaele (rechts).

N-VA streeft geen kleinere rundveestapel na, prijst sector

Nieuws van maatschappijen

N-VA-kopstukken Jan Jambon en Matthias Diependaele hebben bij een bezoek aan Milcobel het bedrijf een voorbeeld van de innovatieve kracht van de landbouw genoemd. “Jullie tonen aan dat er werk gemaakt wordt van duurzaamheid, aan het begin van jullie keten tot aan het eind ervan", aldus Jambon, tot voor kort federaal vicepremier. Diependaele, fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement, zei dat de partij geen kleinere rundveestapel nastreeft.

Thomas Decan (links) en Hendrik Decramer willen met de kapitaalsinjectie de ingezette koers met dubbele snelheid voortzetten.

Kapitaalsinjectie voor machinebouwer Dewulf

Nieuws van maatschappijen

Dewulf heeft een kapitaalsinjectie gekregen van de familiale aandeelhouders Hendrik Decramer en Thomas Decan en frietmagnaat Jan Clarebout. Decramer volgt tevens René Boeijenga op als CEO. De vereenvoudigde eigendomsstructuur en het verse geld worden aangewend om te kunnen investeren in doorgedreven digitalisering en klantgericht produceren.

Colruyt bant wegwerpzakjes voor fruit en groenten

Economie

In de winkels van de Colruyt Group zal je tegen eind oktober geen plastic wegwerpzakjes meer vinden om groenten en fruit in steken. Ze worden vervangen door herbruikbare polyester zakjes, zo kondigt de groep dinsdag aan. Ze verwacht er 150 miljoen plastic zakjes per jaar mee te besparen.

De melkprijs wordt met de klassieke correcties voor vet en eiwit toegepast. De voederprijs wordt geïndexeerd.

328 melkveehouders Inex kiezen voor stabiele melkprijs Colruyt Group

Economie

Het project rond de transparante en stabiele melkprijs van Colruyt Group en Inex wordt gelanceerd. 328 bij Inex aangesloten melkveehouders tekenden in voor het totale benodigde volume van 30 miljoen liter. Concreet betekent dit dat zij vanaf april 2020 een stabiele melkprijs van 34,76 cent/liter zullen ontvangen voor een vastgelegd percentage van hun melkvolume. De melkprijs wordt met de klassieke correcties voor vet en eiwit toegepast. De voederprijs wordt geïndexeerd.

Jaarlijks investeert de Tiense Suikerraffinaderij
€30 miljoen in modernisering en onderhoud van
haar fabrieken.

Tiense Suikerraffinaderij niet bang voor nieuwe suikerfabriek in Wallonië

Nieuws van maatschappijen

Tiense Suikerraffinaderij lag de laatste jaren onder vuur door de lage bietenprijs. Activistische telers in Wallonië besloten een eigen, coöperatieve suikerfabriek op te zetten. Directeur ruwe grondstoffen Erwin Boonen benadrukt dat geen enkel suikerbedrijf zich aan de tucht van de markt kan onttrekken. De Belgische telers van ‘de Tiense’ krijgen bovendien mogelijk directe inspraak in moederbedrijf Südzucker.

Na elke melkbeurt sproeit de robot het product rechtstreeks op de spenen van de koe, waardoor directe bescherming wordt verzekerd door een barrièrelaag aan te brengen.

Quaress Barrier-spray beschermt speen tot volgende melkbeurt

Nieuws van maatschappijen

Dit spraybare barrièreproduct van Lely is geschikt voor bedrijven die de volgende stap willen maken op het gebied van uiergezondheid. Het werd speciaal ontworpen om te gebruiken in combinatie met automatisch melken.

De Bereslim app zorgt ervoor dat de ingezette beren aan een groep zeugen gekoppeld kunnen worden.

Genetica in beeld dankzij de Bereslim App

Nieuws van maatschappijen

Bert De Coninck van KI Cobbaert lanceert de Bereslim App. Dankzij deze app zal de communicatie tussen zeugenhouders en KI Centra verbeteren en zullen praktijkresultaten eenvoudig kunnen gelinkt worden aan de ingezette genetica.

Syngenta blijft zich inzetten tegen Phytophthora in aardappel.

Syngenta 10 jaar actief met mandipropamid

Nieuws van maatschappijen

Enkele weken geleden werden de eerste landbouwers gespot die aan het poten waren. Overal voelt men het kriebelen om opnieuw in het veld te beginnen. Syngenta zag dit ook, en wilde in het kader van de phytophthora-problematiek de actieve stof mandipropamid in de kijker zetten. “Wij zien deze actieve stof als dé referentie. Het is bij ons de actieve stof in verschillende producten, zoals Revus”, vertelt Crop advisor Lead Caroline Strypstein.

Fonterra zet onderdelen in etalage

Nieuws van maatschappijen

Fonterra zet het mes in haar activiteiten. Na een jaar met een groot verlies en zuchtend onder een grote schuldenberg, verkoopt de Nieuw-Zeelandse zuivelreus ijsmaker Tip Top en een belang van 50% in het Nederlandse DFE Pharma, dat diverse hulpstoffen voor medicijnen maakt. Daarnaast liggen de Chinese en Zuid-Amerikaanse activiteiten onder de loep.

De nieuwe getrokken schudder Fanex 1124C heeft een werkbreedte van 11,24 m. Hij hoeft tijdnes het seizoen niet gesmeerd te worden.

Nieuwe getrokken schudder met compact ontwerp

Nieuws van maatschappijen

Vicon introduceert voor het komende seizoen de nieuwe Fanex 1124C. Het is een getrokken schudder met een werkbreedte van 11,2 m.

In 2018 zijn veel oogsten door droogte mislukt, waardoor niet iedereen volledig de aflevercontracten kon nakomen.

Misnoegde leverancier beschuldigd van aardappelen dumpen

Actueel

Een man uit Zonnebeke wordt ervan verdacht een grote lading rottende aardappelen te hebben gedumpt op de oprit van een woning in Geluwe. Hij riskeert een boete van €400 en een celstraf van een maand met uitstel. De beklaagde leverde aardappelen aan Clarebout, maar er ontstond een conflict tussen de firma en de aardappelleverancier.

Greenyard behoort tot de grootste groenteverwerkers wereldwijd.

Greenyard wil 422 jobs schrappen

Groenten

Het Belgische groentebedrijf Greenyard lanceert een transformatieplan waardoor mogelijk 422 banen zullen verdwijnen in verschillende landen waar de groep actief is. De zwaarste impact is voor het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, zegt het bedrijf in een mededeling. In België is maar "een zeer beperkt" aantal banen bedreigd.

ForFarmers is Europees de grootste veevoederfabrikant.

ForFarmers gaat na lastig jaar bezuinigen

Nieuws van maatschappijen

ForFarmers gaat de komende twee jaar circa €10 miljoen bezuinigen op de kosten. Het aantal fabrieken wordt mogelijk gereduceerd, evenals het personeelsbestand. Dat meldt het veevoederbedrijf bij de presentatie van haar jaarcijfers. Hier werd ook gemeld dat de resultaten in 2018 werden gedrukt door het warme weer, dat leidde tot volatiele grondstofprijzen en hogere aanvoerkosten.

De 75.000ste CVT is speciaal goudkleurig gespoten. Normaal wordt hij zwart geleverd.

CNH-fabriek in Antwerpen presenteert 75.000ste CVT

Mechanisatie

Donderdag (7 maart) rolde alweer de 75.000ste continu variabele transmissie (CVT) van de productielijn van CNH in het havengebied van Antwerpen. Het moederbedrijf van Case IH en New Holland spreekt van een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de fabriek, die in 1964 werd gebouwd op een oude site van Ford. De versnellingsbak wordt gemonteerd in een T7.230 AutoCommand-tractor van New Holland, eigendom van de firma Grondwerken Van Der Velden.

FrieslandCampina probeert productievolumes op de markt af te stemmen.

FrieslandCampina ziet resultaat dalen, zet in op flexibele melkstromen

Nieuws van maatschappijen

FrieslandCampina boekte in 2018 minder omzet en winst en betaalde een lagere melkprijs aan haar leden uit. De Nederlandse zuivelcoöperatie spreekt van een transformatiejaar. In 2018 werd een verbeterde organisatiestructuur neergezet, heet het, en werd een nieuwe strategie met focus op markt en duurzaamheid uitgerold. Ondertussen is het aantal leden met honderden gedaald vanwege onvrede over de koers.

Rendocan kreeg op de site van Agropolis de exclusieve rechten om een onderzoeksfaciliteit te ontwikkelen voor de productie en verwerking van medicinale cannabis.

Onderzoeksinstituut voor medicinale cannabis op komst in Kinrooi

Nieuws van maatschappijen

De Limburgse deputatie verleende vandaag een vergunning aan de Limburgse start-up Rendocan bvba voor de bouw van een onderzoeksinstituut voor de teelt en verwerking van medicinale cannabis op de site van Agropolis in Kinrooi.

Op de open dag bij dealer Van Bastelaere in Lokeren konden klanten en andere geïnteresseerden kennismaken met het uitgebreide gamma Fendt-tractoren en -machines.

Agrimadis bouwt zijn dealernetwerk uit

Nieuws van maatschappijen

Fendt beschikt naast tractoren ook over een ruim gamma oogst- en hooibouwmachines. Het Duitse bedrijf streeft vandaag naar exclusiviteit op dealerniveau. Agrimadis is sinds vorige zomer invoerder van deze machines in België en bouwt hier voor Fendt het full line-dealernetwerk uit.