‘Paard op de baan? Kalm aan!’

Paarden

De verkeersveiligheidscampagne ‘Paard op de baan? Kalm aan!’ krijgt een make-over. Deze campagne bestaat intussen acht jaar en opfrissing blijkt hoognodig.

De driejarige Swing was de topper van de keuring en is één van de 14 beschikbare hengsten.

Veertien Fjordenhengsten beschikbaar

Paarden

Figuur 1: Ligging van het veulen omgeven door de foetale membranen in de baarmoeder bij een merrie aan het einde van de dracht (Foal in Mare; Jan Govaere, UGent).

Een merrie aan de nageboorte

Paarden

De vruchtvliezen, ook wel placenta genaamd, vormen de verbinding tussen het zich ontwikkelende veulen en de baarmoeder van de merrie. Het is noodzakelijk dat er een goed contact is tussen de placenta en de baarmoeder om het veulen van alle nodige voedingsstoffen te kunnen voorzien. Na de veulening moeten deze vruchtvliezen worden uitgedreven en worden dan ‘nageboorte’ genoemd.

Tinker-stamboek: één nieuwe hengst gekeurd

Paarden

André Vanheule (rechts) en zijn broer Roland houden trekpaarden om mee te fokken en mee te doen op prijskampen.

Stal van de Kloosterdreef

Paarden

Vijfentwintig jaar geleden kochten de gebroeders André en Roland Vanheule uit Maldegem (André) en Doornzele (Roland) bij Eddy Van Langenhove hun eerste trekpaard: Laura van ’t Langhof. De liefde voor de trekpaarden hebben ze van thuis uit meegekregen. Vader werkte met de paarden en hield er aan om jonge paarden in te spannen en op te leren.

Steve Guerdat ging in een sterk deelnemersveld met het goud lopen.

Verbeten blik, stalen zenuwen en klinkende zege voor Steve Guerdat

Paarden

De jaarlijkse hoogmis van de Longines FEI Wereldbeker Jumping werd dit jaar gesprongen in Gotenburg van 4 tot 7 april. Twee Zwitsers en een Zweed bevolkten het podium na afloop.

Hemarie Columbus

Hengstenkeuring in Broechem

Paarden

Onlangs vond in Broechem de jaarlijkse hengstenkeuring van de Highland Pony plaats. De Highland Pony is een inheems ponyras uit de Schotse Hooglanden en eilanden. Het is een sterke, goed gebalanceerde compacte pony.

In Villa dinning Maciek te Torhout werd er verzamelen geblazen. Ook nestor en oprichter van het team, de 83-jarige Daniel Vereenooghe uit Torhout samen met materiaalmeester Michel Delanghe waren van de partij.

BWP en Artillerie Vereniging

Paarden

De jaarlijkse hengstenkeuring van Studbook SBS trekt traditioneel veel volk.

Studbook SBS: als prestatiebloed de passie preekt

Paarden

De jaarlijkse hengstenkeuring van Studbook SBS is een vaste waarde op de fokkerijkalender en lokt telkens weer een kennerspubliek naar de Provinciale Fokkerij- en Ruiterschool in het Waalse Gesves. De apotheose van deze editie 2019 ging door op de stormachtige zondag 10 maart.

Soevenier van Stijdhem van Vlaams Brabant, eig. Marcel Van Hooidonk& Stal de Broekwinning – Heusden – Zolder.

Bijgevoegde hengstenkeuring Merchtem

Paarden

Zaterdag 16 maart organiseerde de Koninklijke Maatschappij voor Trekpaarden een bijgevoegde en bijzondere hengstenkeuring in Merchtem. Ondanks het minder goede weer was de opkomst van de liefhebbers groot. Van de 9 ingeschreven paarden boden er zich 8 aan. Vier bij de bijzondere bijgevoegde keuring en vijf bij de beide reeksen. Eén werd niet toegelaten voor de openbare dekdienst.

Quilepo van de Helle (Castelino van de Helle x Claudio) behoort tot de groep 3-jarige hengsten die werd goedgekeurd.

Jury zet stevig het mes in de BWP-selectie

Paarden

De BWP-hengstenjury had een snoeischaar meegenomen naar de derde fase van de BWP-hengstenkeuring en aarzelde niet om die te gebruiken. Waar er de voorbije jaren vaak heel ruim werd goedgekeurd, leek dat deze keer toch niet zonder meer het geval. Niet alle jonge hengsten toonden zich even overtuigend onder het zadel, waardoor een aantal smaakmakers van de tweede fase het eindverdict van de jury vooralsnog niet overleefden.

Widar van de  Scheplakens is een rechthoekig lang gelijnd paard  met nog wat weinig ‘hengstenuitstraling’.

Twee nieuwe hengsten

Paarden

Onlangs ging in het Bloso-centrum te Waregem de hengstenkeuring door van het Vlaams Paard. Er waren twee nieuwkomers. Bij de driejarigen boden zich twee hengsten aan: Belgisch gefokte Widar van de Scheplakens (fokker Roger Dams uit Geel en eigenaar André Vermeulen uit Olen) en de uit Amerika geïmporteerde Circle Y Ricky’s Max. Juryleden van dienst waren Luc De Clercq, Patrick Trio en Denis Beck.

Een vierkante centimeter paardenhuid herbergt zo’n 1300 tot 1600 haren.

Weg met de dikke winterjas

Paarden

Vrijetijdspaarden die de winter niet onder een deken doorbrengen, beginnen – eens het langer licht blijft - met het loslaten van hun dikke vacht.

Sternblick de l’Our van Bruno Ronsijn uit Voorde won de wedstrijd.

Haflingerhengsten: sterren van de dag

Paarden

Het stond in de sterren geschreven dat de Haflingerhengsten op de 48ste editie van de hengstenkeuring te Oud-Heverlee dé sterren van de dag zouden worden. Zowel fokkerij als het gebruik werd in de spotlights geplaatst en de mix toonde meer dan ooit aan dat het ene niet meer zonder het andere kan.

Daniël Lammens uit Erpe-Mere, een gedreven liefhebber met een van zijn vier trekpaarden van ‘Stal ’t Mereland’.

Stal van ’t Mereland

Paarden

De liefde voor de trekpaarden heeft Daniël Lammens uit Erpe-Mere meegekregen van zijn vader Kamiel, die in Zonnegem het veld bewerkte met trekpaarden. “En wat je als kind meemaakt, vergeet je niet”, vertelde ons Daniël. Trekpaarden houden is voor hem een ware hobby. Om de kost te verdienen heeft hij gewerkt als postbode in Mere, het dorp dat hij van binnen en van buiten kent. Vandaar dat hij koos voor ‘Stal van ’t Mereland’.

Eerste hulp voor veehouders: vijf tips

Melkvee

De landbouw is een sector met een hoge kans op bedrijfsongevallen, stelde Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer eerder dit jaar. Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel repliceerde onder meer dat steeds meer landbouwers een opleiding Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO) volgen, vaak in het kader van de fytolicentie. Wat leren ze daar in hoofdzaak?

Vicky van Ooidonk won de eerste prijs bij de merrieveulens geboren in 2018, vijfde reeks en werd tevens kampioen.  Eig. Julien cocquyt – Deinze.

Veulenwedstrijd Oosteeklo

Paarden

Zoon Paul Jansen met twee van de zeven trekpaarden van ‘Stal de Grens’ uit Meerle.

Jos en Paul Jansen uit Meerle: Bouwen aan Stal van de Grens

Paarden

Aan de grens met Nederland in Hoogstraten-Meerle ligt ‘Stal de Grens’ van Jos en zoon Paul Jansen. De liefhebberij voor trekpaarden is er altijd geweest want vader Jos bezat altijd een trekpaard. Maar met de aankoop van de tweejarige merrie Rani van de Reite, gefokt door Jean-Marie Joris uit Hasselt is de fokkerij gestart.