Franse schapenhouderij zet bakens uit voor de toekomst

Schapen

Op donderdag 14 maart 2019 organiseerde het Institut de l’Elevage (Idele) in Parijs zijn eerste Conference Grand Angle Ovin. Hier kwamen de meest diverse thema’s, die de Franse schapenhouderij beroeren, aan bod.

Schapenhouders zeggen onvoldoende beroep te kunnen doen op subsidies om maatregelen tegen wolven te nemen.

Limburgse schapenboeren met kuddes op straat

Schapen

In Noord-Limburg zijn schapenhouders vrijdag met hun kuddes de straat opgetrokken. De schapenboeren vinden dat ze niet genoeg vergoed worden voor het risico op wolven. Dat meldt VTM NIEUWS en het nieuws wordt door het kabinet van Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) bevestigd.

Peer en Oudsbergen hebben het actieplan ’wolf’ voorgesteld naar aanleiding van de recente aanvallen van een wolf op schapen en alpaca’s.

Peer en Oudsbergen slaan handen in elkaar voor actieplan ’wolf’

Schapen

Peer en Oudsbergen hebben het actieplan ’wolf’ voorgesteld naar aanleiding van de recente aanvallen van een wolf op schapen en alpaca’s.

Drie alpaca’s doodgebeten in Limburg

Schapen

In Peer zijn dinsdagnacht drie alpaca’s gedood. Eén dier werd ter plaatse verorberd. De twee andere alpaca’s werden dodelijk gebeten in de hals. Volgens Jan Loos van vzw Landschap moeten schapenhouders hun verantwoordelijkheid nemen en hun dieren beschermen, want in Limburg waren het de voorbije maanden vooral wolven die schapen pakten, maar in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen deden loslopende honden net hetzelfde.

Wolven Naya en August bijten schapen dood in Limburg

Schapen

De wolven Naya en August jagen samen en zijn naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de vier doodgebeten schapen dit jaar in Limburg. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Op drie van de vier schapen werden twee DNA-types van wolf aangetroffen, waardoor de kans klein is dat het om andere wolven gaat dan Naya en August”, zegt woordvoerder Koen Van Muylem van INBO.

Vier schapen doodgebeten in Helchteren

Schapen

In een weide in Helchteren zijn donderdag vier doodgebeten schapen aangetroffen. Jan Loos van Welkomwolf.be is er quasi van overtuigd dat een wolf de schapen heeft doodgebeten.

Nieuw ’Wolf Fencing Team’ moet boeren helpen hun vee te beschermen tegen wolven

Schapen

Natuurpunt, Natagora en WWF roepen het ’Wolf Fencing Team Belgium’ in het leven. Dat moet veehouders tips geven over hoe ze hun vee kunnen beschermen tegen wolven. Natuurpunt laat woensdag in een mededeling weten dat het vrijwilligers zoekt om het netwerk verder uit te bouwen.

Het is belangrijk dat de schapenhouder de behoeften van zijn hoogdrachtige dieren kent.

Voeding van hoogdrachtige ooien

Schapen

Op sommige bedrijven zijn de eerste lammeren al geboren, maar op de meeste bedrijven zal het geboorteseizoen spoedig volop starten. In deze periode vereisen de voeding van de hoogdrachtige ooien, vaccinatie tegen het bloed en het tijdig in de geboortestal brengen van de ooien de nodige aandacht.

Vier dode schapen in Kerkhoven bij Lommel

Schapen

In een wei in Kerkhoven (nabij Lommel) zijn het voorbije weekend vier dode schapen aangetroffen. Twee andere beesten raakten gewond, terwijl men nog een dier moest laten inslapen. Er loopt een onderzoek of mogelijk wolven aan de oorzaak liggen van de dode schapen. Jan Loos van de vzw Landschap en Welkomwolf.be zei dinsdag dat de dieren mogelijk door een wolf gedood zijn.

In Pepingen zijn opnieuw dieren in beslag genomen bij een koppel landbouwers dat al meermaals veroordeeld werd voor dierenverwaarlozing.

Opnieuw verwaarsloosde dieren in beslag genomen bij veroordeelde landbouwers

Schapen

In Pepingen zijn opnieuw dieren in beslag genomen bij een koppel landbouwers dat al meermaals veroordeeld werd voor dierenverwaarlozing, en het verbod had opgelegd gekregen om nog dieren te houden. Ditmaal ging het om 14 schapen die in erbarmelijke omstandigheden gehouden werden. Dat meldt de VRT en het nieuws wordt bevestigd door het parket Halle-Vilvoorde.

Indien een lam geboren wordt voor dag 142 van de dracht is de kans op overleving zeer klein.

Oorzaak abortus bij schaap opsporen werpt vruchten af

Schapen

Abortus of verwerping is een erg vervelend fenomeen. Het zorgt niet alleen voor een verminderd inkomen, maar ook het werkplezier lijdt eronder en het is potentieel gevaarlijk voor de mens.

Schaderegeling voor wolf niet meer van kracht door beslissing Raad van State

Schapen

De regeling voor wie schade lijdt door toedoen van een wolf is niet langer van kracht door een beslissing van de Raad van State. Dat laat het Agentschap Natuur en Bos woensdag weten.

20 jaar geleden startte het bedrijf met edelherten.

De Bouvrie kiest voor korte keten kleine herkauwers

Economie

In het kader van het demo-project ‘Vooruit met de geit , het schaap en het hert – Marktkansen voor vlees van kleine herkauwers’ zijn bezoeken voor hertenhouders en schapenhouders georganiseerd bij edelhertenfokkerij De Bouvrie te Bossuit, uitgebaat door Marc Bossuyt en Anja Danneels.

De zelfvoorzieningsgraad voor lamsvlees in België is laag, maar door goedkope importen is het toch lastig geld te verdienen voor schapenhouders.

Demo-project Korte Keten in de schapenhouderij

Schapen

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers (PCKH) samen met het Departement Landbouw en Visserij recent in alle Vlaamse provincies een voorlichtingsvergadering voor schapenhouders. Voor ruim 250 aanwezigen werden vier onderwerpen toegelicht: korte keten afzet, bioveiligheid, biociden-registratie en voeding van schapen en lammeren.

Vandaag telt de kudde van Sylvia een vijftigtal dieren en zij ziet ze allemaal even graag.

Fokkerij, creatie en verkoop: een schitterende combinatie

Schapen

Het is reeds sinds negen jaar dat Sylvia Veithen, met de hulp van haar man René Jacoby, Angorageiten fokt. Enige tijd geleden is de kudde overgebracht naar een kleine boerderij in Gouvy, niet ver van Vielsalm. Landbouwleven trok ernaartoe om de productie van Mohair te ontdekken.

Pastorale wil de Vlaamse consument overtuigen om te kiezen voor Vlaams lamsvlees, rechtstreeks van bij de producent.

Graag eigen lamsvlees eerst

Schapen

De Commissie Pastorale van de vzw Vlaamse Schapenhouderij (VSH) presenteerde een vierde receptenboekje ter ondersteuning van de productie en de consumptie van Vlaams lamsvlees.

Bedrijfsgroep: Sprangers J., Meer.

Provinciale schapenprijskamp Antwerpen

Schapen

Op zaterdag 8 september was het opnieuw provinciale prijskamp voor vleesschapen van de provincie Antwerpen. De wedstrijd vond plaats tijdens de Landbouwdag van Heist-op-den-Berg. Dit jaar was het weer goed en gelukkig bleef het droog.

Ramlam 4099-0283, Van Lier J,  Nieuwenrode.

Provinciale schapenprijskamp Vlaams-Brabant

Schapen

Onder een mooie ochtendzon verzamelden de Vlaams-Brabantse fokkers op het mooie domein van het Guldendal te Grimbergen voor de krachtmeting van het jaar.

Traditioneel vindt het dekken in het najaar plaats en het lammeren in het voorjaar.

Schapenhouderij: kunnen we de seizoensgebondenheid doorbreken?

Schapen

In onze klassieke schapenhouderij worden de ooien gedekt in het najaar (augustus-november) en de lammeren worden in het voorjaar geboren. En zo loopt het jaar na jaar. Maar kan het ook anders? Want een ooi is eigenlijk maar 8 van de 12 maanden productief. Het antwoord is ja, maar…

WWF en Natuurpunt vinden Wolvenplan te vrijblijvend"

Schapen

Het Wolvenplan dat Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) eind augustus voorstelde, is te vaag. Dat stellen natuurverenigingen WWF en Natuurpunt in een persbericht. "We staan positief tegenover het plan, maar op vlak van preventie, noodactieplannen en loslopende honden is het te vrijblijvend", klinkt het.