Opinie: Ben Weyts, kom op het terrein!

Uw stem

Vlaams volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd roept minister van dierenwelzijn Ben Weyts op om kennis te nemen van de veehouderij, vooralleer de verrijkte kooien te verbieden. In onderstaand opinie-artikel noemt de liberaal Weyts een “een echo van de dierenrechtenverenigingen”.

Marc Sneyders vindt dat het debat over glyfosaat meer om emotie dan om feiten draait.

Opinie: het grote verschil tussen ideologie en wetenschap

Uw stem

Wat is waarheid? Daarover lopen de meningen uiteen, want: ieder zijn waarheid, ieder zijn kijk op de wereld. Daar is niets mis mee. Maar wat is dé waarheid? Met die vraag begeven we ons volgens duurzaamheidsmanager Marc Sneyders exclusief op het terrein van wetenschap en feiten, van objectieve en verifieerbare waarnemingen. Om feiten en cijfers correct te interpreteren, is een correcte context volgens zijn betoog cruciaal.

ABS-voorzitter en akkerbouwer Hendrik Vandamme vindt dat de landbouw onterecht wordt geviseerd in het klimaatdebat.

ABS-voorzitter Hendrik Vandamme: ‘De grootste lasten voor de kleinste ‘vervuiler’ ’

Uw stem

Onterecht legt een deel van de klimaatbetogers de schuld van klimaatopwarming voor een groot deel bij de landbouw, betoogt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. De cijfers die worden genoemd, deugen vaak niet. Als de grootste lasten bij de kleinste vervuiler worden neergelegd, is het klimaat verder van huis.

In de wandelgangen klinkt volgens Boelens dat de private sector zelf niet staat te springen om boeren te beschermen tegen klimatologische problemen.

Opinie: over een leeg landbouwrampenfonds...

Akkerbouw

Geachte burger... Het landbouwrampenfonds is leeg. Vandaag (26 februari) debatteert uw parlement over de privatisering van de terugbetaling van natuurrampen voor landbouwers (m/v). Ze doet dat simpelweg omdat het landbouwrampenfonds na de droogteschade van vorig jaar leeg is. U leest het goed, in tijden van potentiële klimaatchaos zal de private sector morgen uw boeren ondersteunen in de zware taak om te overleven en financieel gezond te blijven.

Landbouwgrond is steeds schaarser. Een grondenbank naar Frans voorbeeld is volgens de heer Derwa geen oplossing.

Huts, boer en grondbank

Uw stem

Circa 450 hectare is voor een prijske verkocht aan Fernand Huts. Had het O.M.C.W Gent zelf gespeculeerd in plaats van te verkopen, dan was die grond elk jaar met minstens 5 % in waarde gestegen. Ten voordele van al die sukkelaars, in hun kartonnen dozen. Winst voor de armen? ‘t zal wel, het is vooral winst voor Huts... en die is verre van arm.

Neutrale cijfers cruciaal

Uw stem

Het is heel geloofwaardig van een firma om te zeggen dat alle proefresultaten ongeloofwaardig zijn als "toevallig" hun rassen het minder goed doen. Deze techniek van resultaten onderuit te halen is in het verleden ook al toegepast als sommige rassen door de mand vielen in de proeven. Als de resultaten goed zijn horen we de kritiek plots veel minder en worden de resultaten met veel plezier WEL gebruikt.

Varkenshouder Bart Vergote is uitzonderlijk open over zijn bedrijf, en kreeg daarvoor  het deksel op zijn neus.

Opinie: ik steun boer Bart, gisteren, vandaag en morgen!

Uw stem

Begin vorig jaar stond varkenshouder Bart Vergote ineens in het middelpunt van de belangstelling omdat hij in de ogen van een aantal extremisten iets gedaan had wat voor hen niet kon. Hij had het namelijk aangedurfd om een open, eerlijk en transparant verhaal over het dagelijkse leven in een varkensstal op tv te laten zien. Nu, een jaar later is er gezien de inbraak in kippenstallen te Merksplas nog niets veranderd. In de kern bekommeren de extremisten zich niet om dierenwelzijn.

De sector kan op termijn beter inzetten op afzet dichtbij, vindt Dhoore.

Opinie: export niet zaligmakend

Economie

De Bouwmeester heeft gelijk als hij de landbouw adviseert de ‘exportroeping’ te laten varen, en zich te richten op toegevoegde waarde dichtbij huis. Dat schrijft hoofddocent Koen Dhoore van Landwijzer, het Vlaamse opleidings- en vormingscentrum voor de professionele biolandbouw. Dhoore roept wel op tot een geleidelijke overgang; liever een evolutie dan een revolutie.

Waarom Danone de boeren beter serieus neemt...

Uw stem

Danone mag geen coöperatie zijn, het heeft wel degelijk een verantwoordelijkheid richting haar melkleveranciers. Bovendien heeft het bedrijf zeker op de lange termijn in baat bij een hechte keten.

Geen gehoor bij ANB

Uw stem

Al jaren heeft veehouder L.D. last van bevers die zijn perceel maïs belagen. Aangezien de bever een beschermde soort is, verzocht hij het Agenschap Bos en Natuur (ANB) vorig jaar om een vergoeding. Die kreeg hij niet. “Niet rechtvaardig”, vindt hij.

Suikerbietentelers vrezen een verbod op ‘neonics’, en betwijfelen dat het middel inderdaad schade aan de bijenpopulatie toebrengt.

Bijen en bieten kunnen in België samenleven

Uw stem

Ons land wil uitstel vragen voor de toepassing van het Europees verbod op een bepaald soort “pesticiden”, de zogenaamde neonicotinoïden, in de bieten- en ook de cichoreiteelt. Zowel politici als Natuurpunt laten hun licht op de kwestie schijnen.

Middenveldorganisaties pleiten bij Ducarme voor duurzaam voedselsysteem

Actueel

De beweging van middenveldorganisaties Voedsel Anders pleit in een open brief aan minister van landbouw Denis Ducarme (MR) voor een duurzaam voedselsysteem, waar zowel boer als leefmilieu beter van moeten worden.

ABS schrijft open brief aan grootwarenhuizen

Akkerbouw

Het Algemeen Boerensyndicaat schrijft een open brief naar de grootwarenhuizen omdat de boeren een groeiende frustratie kennen. ABS stelt dat de boeren kwaliteitsvolle en streng gecontroleerde dagverse groenten aanbieden, maar er ondermaats vergoed voor worden.

Living Tomorrow

Uw stem

Op zondag 15/10/2017 brachten we een bezoek aan de publieksdag van ‘Living Tomorrow’ te Vilvoorde. Tijdens de presentatie ‘landbouw van de toekomst’ waren wij als kinderen van actieve landbouwers zeer geschokt door de manier waarop gepraat werd over de landbouw en landbouwers.

Open brief gericht aan meneer Weyts

Paarden

Geachte meneer Weyts,

Proficiat voor uw beslissing die u nam i.v.m. het couperen van de staarten bij het Belgisch Trekpaard. 6 oktober 2017 zal binnenkort in alle geschiedenisboeken van het Belgisch Trekpaard terug te vinden zijn, evenals uw naam en uw politieke partij. Een belangrijke politieke beslissing waarbij u veel Gaia-kiezers naar u toe haalt.

Zwarte dag voor het Belgisch trekpaard!

Paarden

Als paardenliefhebber houd ik van de natuur, het milieu en ben ik voorstander van dierenwelzijn. Want ik houd van mijn dieren (Belgische trekpaarden). Wat de nieuwe wetgeving van minister Ben Weyts betreft, die er gekomen is onder druk van de dictatuur van de zogenaamde dierenwelzijners, met het verbieden van geblokstaarte paarden op prijskampen, is het begin van het einde ingetreden. Dit is het begin van het einde van het verder bestaan van het Belgisch Trekpaard.

Sojamelk uit Vlaanderen?

Uw stem

De laatste dagen is er een hoerastemming over 'Vlaamse soja'. Het is een voorlopige score, na hoge investeringen vanwege de Vlaamse overheid.

Werken op het platteland, en soms specifieker bij nacht, kan de plattelandsbewoner blijkbaar steeds moeilijker begrijpen.

Moed versus ondankbaarheid

Actueel

Net zoals meerder landbouwers hebben wij enkele weken geleden van het goede, warme weer geprofiteerd om te maaien en voordroog te maken. Zondagavond, na reeds uren tijdens de week op onze tractor gezeten te hebben, kwamen we diep in de nacht thuis om onze voordroogbalen te lossen. Ondertussen kreeg mijn vriend een sms: een dame uit het dorp was gestoord in haar slaap.

Boerenbond noemt waarschuwingssysteem bij pesticidengebruik "onhaalbaar en zinloos"

Actueel

Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker haalt uit naar het waarschuwingssysteem voor omwonenden bij pesticidengebruik dat Vlaams minister Joke Schauvliege heeft opgenomen in haar voorstellen tot opmaak van een nationaal actieplan ter reductie van het pesticidengebruik. Volgens De Becker is dit waarschuwingssysteem "onhaalbaar in de praktijk en bovendien ook compleet zinloos".

Bedankt voor al dat (h)eerlijks!

Veeteelt

Als reactie op de campagne ‘Dagen zonder vlees’, nam het team van Landbouwleven & Le Sillon Belge bij het afsluiten van dit nummer uit solidariteit met de Belgische land- en tuinbouwers de vork ter hand om te genieten van enkele van hun lokale producten.