Vleesvarkens optimaal afleveren met ILVO-tool ‘Slachtdoordacht’

Varkens

Het ILVO werkte recent de tool ‘Slachtdoordacht’ uit. Hiermee kan je als varkenshouder het meest optimale slachtgewicht van je slachtvarkens bepalen. Dit is economisch gezien altijd gewenst, maar zéker in moeilijke marktomstandigheden. We maken je met een simulatie wegwijs in dit handige instrument.

Rabobank ziet Chinese varkensvleesproductie met 30% krimpen

Economie

De Chinese varkensstapel krimpt in 2019 tot het laagste niveau sinds 20 jaar, waardoor het land veel meer varkensvlees zal moeten importeren. Dat meldt de onderzoeksafdeling van Rabobank. In totaal worden tot 200 miljoen varkens gedood of geruimd vanwege Afrikaanse varkenspest, aldus de bank. Als China meer importeert, kan de Belgische varkensprijs omhoog.

Boerenbond verbijsterd door openstellen bosgebieden

Varkens

De beslissing van minister Collin om een gedeelte van de bosgebieden gelegen binnen de afgebakende zone in de provincie Luxemburg vanaf 6 april open te stellen voor toeristen is onverantwoord en onbegrijpelijk gezien het hoge besmettingsrisico van de Afrikaanse varkenspest, zegt Boerenbond in een persbericht vandaag.

Door de Afrikaanse Varkenspest moeten Vlaamse jeugdgroepen op zoek naar kampterreinen buiten besmet gebied.

100 Vlaamse jeugdgroepen zoeken kampplaats in varkenspestvrij gebied

Varkens

De Afrikaanse varkenspest die vorig najaar werd vastgesteld in het zuiden van de provincie Luxemburg strooit roet in het eten voor de zomerkampen. Door de maatregelen in de getroffen gebieden zijn in Vlaanderen honderd jeugdgroepen op zoek naar een nieuwe kampplaats. Landbouwers die een terrein ter beschikking hebben kunnen dat via SOS Zomerkamp laten weten.

Van elke beer wordt een filmpje gemaakt van ongeveer 90 seconden. Zo krijgt de geïnteresseerde koper een goede indruk van de beer vooraleer hij start te bieden op de onlineveiling.

VPF brengt topberen op eerste onlineveiling

Varkens

Agriflanders is alweer een tijdje achter de rug. Precies daar pakte de Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) uit met een digitale voorstelling van topberen, gevolgd door een veiling van deze dieren op het scherm. Dit was meteen ook de introductie van de onlineveiling van VPF-beren. Op deze manier slaagt VPF erin om op een sanitair verantwoorde manier beren samen te brengen voor verkoop.

Varkenssector wil ‘regionalisering’ exportverbod bij Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest’

De varkenssector pleit er naar aanleiding van het staatsbezoek aan Zuid-Korea voor dat de Koreaanse autoriteiten een regionalisering hanteren bij een importverbod van varkensvlees omwille van de Afrikaanse varkenspest. De sector, die zeer goed vertegenwoordigd is in de delegatie, wil dat Zuid-Korea dus geen algemeen importverbod op Belgisch varkensvlees meer handhaaft en wijst erop dat enkel de provincie Luxemburg getroffen is.

Ducarme vraagt FAVV advies over aangekondigde heropening Gaumebossen

Afrikaanse varkenspest’

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) vraagt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) om een ‘dringend advies’ met betrekking tot de beslissing van Waals minister René Collin (cdH) om de bossen in de Gaumestreek vanaf 6 april weer open te stellen voor wandelaars. Dat zegt Ducarme dinsdag in een persbericht.

Sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg, zijn diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat de pest over slaat op varkenshouderijen.

Afrikaanse varkenspest: bossen gaan weer open voor wandelaars

Varkens

De landbouworganisaties Boerenbond en ABS reageren met ontsteltenis op het besluit om bossen in de Gaumestreek vanaf 6 april weer open te stellen voor wandelaars. Het gaat om een gebied waar sinds september 2018 maatregelen van toepassing zijn tegen de Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen. De Waalse minister voor landbouwm natuur en platteland René Collin maakte de openstelling vrijdag bekend in het Luxemburgse dorp Rossignol.

In het Groothertogdom Luxemburg zijn er nog geen gevallen van de Afrikaanse varkenspest aangetroffen, maar het land wil zich extra beschermen door een hek te bouwen.

G.H. Luxemburg bouwt hek aan Belgische grens om Afrikaanse varkenspest te weren

Varkens

Het Groothertogdom Luxemburg gaat een afsluiting bouwen aan de Belgische grens om zich te beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest. Dat heeft het Luxemburgse ministerie van Landbouw en Milieu gemeld. Het hek van 8 km komt ten zuiden van Steinfort, in de buurt van de Belgische dorpen Sterpenich en Clairefontaine.

Tim Keysers (34) en zijn echtgenote Janine Huijbregts (33) zijn een dynamisch jong koppel met drie kindjes; Ella (5), Vic (3) en Laurien van vier maanden.

Totaalplaatje realiseren met NPirriK

Varkens

Tim Keysers is een jonge varkenshouder, maar tevens het brein achter de mestverwerkingsinstallatie Arbio. Begin februari won hij de Ivan Tolpe-prijs voor de innovatieve mestverwerkingstechniek NPirriK.

Het nieuwe demonstratieproject geeft alle varkenshouders gratis toegang tot technische benchmarking van vleesvarkens.

Benchmarking vleesvarkens voor iedereen

Varkens

De Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouders (VPOV) startte vorig jaar met technische benchmarking. Via deze vergelijkingstool krijgen varkenshouders de kans om bepaalde slachtparameters met elkaar te vergelijken. Een nieuw demonstratieproject zal alle varkenshouders gratis toegang geven tot deze technische benchmarking voor vleesvarkens.

Belgian Pork Group onderzoekt antibioticavrije productie

Varkens

Belgian Pork Group broedt op een antibioticavrij varken. In een eerste proefproject kregen zestien leveranciers-varkenshouders begeleiding om hun antibioticaverbruik - zonder productieverlies - te doen dalen, soms tot nul. Een nieuwe ronde volgt spoedig. Belgian Pork Group werkt aan een lastenboek en onderzoekt de afzetmogelijkheden.

De aanvrager van deze tijdelijke VLIF-steun moet kunnen aantonen dat zijn bedrijf negatieve gevolgen ondervindt van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest.

Tijdelijke VLIF-waarborg voor varkensbedrijven getroffen door Afrikaanse varkenspest

Varkens

Het departement Landbouw en Visserij heeft via het VLIF een tijdelijke waarborgregeling uitgewerkt voor varkensbedrijven in Vlaanderen die kampen met liquiditeitstekorten naar aanleiding van de crisis van de Afrikaanse varkenspest. Het ministerieel besluit hierover verscheen in het Belgisch Staatsblad van 4 maart 2019. Landbouwers kunnen deze tijdelijke VLIF-waarborg aanvragen tot en met 31 mei 2019.

Sus Campiniae

Bite Back protesteert tegen "slachthuis zonder vergunning" in Oevel

Varkens

In Oevel, een deelgemeente van Westerlo in de Antwerpse Kempen, hebben zowat 150 activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back zaterdag een protestactie gevoerd bij het slachthuis Sus Campiniae. Ook Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum was aanwezig. Het slachthuis kreeg in december geen nieuwe omgevingsvergunning van toenmalig Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), maar is intussen wel nog steeds open.

Eerste hulp voor veehouders: vijf tips

Melkvee

De landbouw is een sector met een hoge kans op bedrijfsongevallen, stelde Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer eerder dit jaar. Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel repliceerde onder meer dat steeds meer landbouwers een opleiding Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO) volgen, vaak in het kader van de fytolicentie. Wat leren ze daar in hoofdzaak?

Label je materiaal, zoals borstel, schop en drijfplank, zodat het afdelingsspecifiek wordt gebruikt.

Correcte looplijnen vermijden ziekteverspreiding

Varkens

In het propere gedeelte van je varkensbedrijf volg je best goed uitgestippelde looplijnen. Dit beperkt de kans op het verslepen van kiemen tussen stallen en leeftijdsgroepen.

Deze namiddag brak er brand uit in een varkensbedrijf in Pittem. Meer dan 2.000 dieren overleefden de brand niet.

Varkensstallen in lichterlaaie in Pittem

Varkens

Een uitslaande brand in twee stallen van varkensbedrijf Porca heeft het leven gekost aan meer dan 2.000 dieren. Dat meldt de politiezone Regio Tielt. Bewoners worden niet langer gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden.

Congo verbiedt invoer van varkensvlees uit de EU

Varkens

In Congo heeft de ontslagnemende regering beslist om de import en verkoop van varkensvlees uit de Europese Unie te verbieden. Dat melden Congolese media en de VN-radio Okapi. De regering vreest dat Europees varkensvlees voedselvergifting kan veroorzaken.

Boerenbond en ILVO lanceren app voor evaluatie dierenwelzijn op boerderijen

Varkens

Boerenbond en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) hebben samen een app rond dierenwelzijn ontwikkeld waarmee veehouders op een efficiënte en makkelijke manier hun bedrijf op dat vlak kunnen evalueren. Op basis van de resultaten van de bevraging ontvangen ze van het ILVO een evaluatierapport.

Rechtszaak tegen Tieltse Exportslachthuis uitgesteld naar november

Varkens

De rechtszaak van het Exportslachthuis in Tielt is uitgesteld naar 25 november. Dat heeft de correctionele rechtbank van Ieper maandag beslist. De zaakvoerder moet zich verantwoorden voor inbreuken op het dierenwelzijn. De wet voorziet in een gevangenisstraf van een tot zes maanden en boetes tot 2.000 euro. Drie dierenrechtenorganisaties stellen zich burgerlijke partij.