Franse schapenhouderij zet bakens uit voor de toekomst

Schapen

Op donderdag 14 maart 2019 organiseerde het Institut de l’Elevage (Idele) in Parijs zijn eerste Conference Grand Angle Ovin. Hier kwamen de meest diverse thema’s, die de Franse schapenhouderij beroeren, aan bod.

Om de vloergang te beschermen en hygiënisch te houden werd ongeveer 1,5 m gecoat voor het voerhek.

Stal gebouwd in eigen beheer

Melkvee

De studiedagen over de moderne melkveestal werden telkens gevolgd door een bezoekje aan een recent gebouwde melkveestal. Landbouwleven wierp een blik in de stal van de familie Bernaerts in Kalmthout.

Een tochtige koe is drie- tot viermaal actiever, maar dit is niet altijd met het oog vast te stellen. Een stappenteller is dus zeker wel een nuttige investering.

Extra ogen en oren in de melkveestal

Melkvee

Sensoren kunnen (mee)helpen je bedrijf te monitoren. Welke systemen bestaat vandaag op de markt? En welke zijn nuttig voor jouw bedrijf?

1ste prijs - Vaarzen van 6 tot 10 maanden. Nilfisk (Emblème X Hazard) à Marc Schuermans, Vissenaken

Jaarlijkse fokveebeurs in Affligem

Vleesvee

In februari vond de jaarlijkse fokveebeurs foor witblauw plaats in Affligem. Foto’s van Olivia Germeau

De drie horeca-federaties, de landbouwbonden en een sectororganisatie ondertekenden een charter waarin ze zich ertoe engageren het Belgisch rundsvlees bij de consument te promoten.

Horeca en landbouwsector gaan Belgisch rundsvlees promoten

Vleesvee

De drie horeca-federaties, de landbouwbonden en een sectororganisatie hebben vrijdag een charter ondertekend waarin ze zich ertoe engageren het Belgisch rundsvlees bij de consument te promoten.

Veelbelovend onderzoek naar eendenkroos in voederbrokken

Veeteelt

Eendenkroos is een potentiële bron van voedereiwitten, maar voorlopig werd er weinig onderzoek gedaan naar de stappen tussen de kweek en het voederen. Onderzoekers van Inagro en Ugent verdiepen zich daarom de komende maanden in de verschillende verwerkingsstappen. Onlangs testten ze of ze vers eendenkroos in een voederbrok kunnen persen.

Een mobiel Vlaams controleteam zal overal in Vlaanderen onverwacht slachthuizen kunnen controleren. Deze dierenartsen zullen vooral controleren op dierenwelzijn.

Vlaanderen krijgt eigen controleteam voor slachthuizen

Veeteelt

Vlaams minister Ben Weyts versterkt het dierenwelzijn in alle slachthuizen met een mobiel controleteam dat overal in Vlaanderen verrassingsinspecties zal uitvoeren. Weyts voorziet 3 miljoen euro per jaar om 25 voltijdse controleurs in te kunnen zetten.

Wijs je loonwerker of aannemer op voorhand op de aanwezigheid van ondergrondse leidingen en op het belang van tijdig overleg met Fluxys.

Fluxys zet in op veiligheid en efficiëntie

Actueel

Wat als je een boom wil kappen die vier meter naast een Fluxys-leiding staat? De meeste betrokken landbouwers weten goed welke activiteiten in de nabijheid van de gasleiding op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd en vooraf moeten worden gemeld, zegt onderhandelaar Bernard Plouvier. Met persoonlijke sensibiliseringsgesprekken wil gasbeheerder Fluxys het wederzijds begrip en de veiligheid nog verder opkrikken.

Voorafgaand aan de eerste snede verzamelden ABS-boeren in Maarkedal al het blik en plastic dat ze op hun weiden vonden. Met deze actie vragen zij om de onmiddellijke invoering van statiegeld in het volgende regeerakkoord.

Boeren sturen blikjes van de weide terug naar politici

Veeteelt

Boeren zijn de blikjes in hun weilanden beu. Hun koeien worden er ziek van of gaan dood. Statiegeld biedt een effectieve oplossing. Op donderdag 18 april, voorafgaand aan de eerste snede, verzamelen ABS-boeren in Maarkedal al het blik en plastic dat ze op hun weiden vinden. Met deze actie vragen zij om de onmiddellijke invoering van statiegeld in het volgende regeerakkoord.

Het dak ging er af bij de Belgische overwinning van Talentueuse de Grandcourt (v. Goldday) van Guy en Florence Jonette en Claire Bouvy.

Europese Holstein Confrontatie: Zwitsers pakken goud op fenomenaal toernooi

Melkvee

Wat een ambiancesfeer, wat een onovertroffen kwaliteit aan mooie Holsteinkoeien en wat een puike organisatie! De door België georganiseerde Europese Holstein Confrontatie was een groot succes. Na een spannende strijd waren het uiteindelijk de Zwitsers die het goud in de landencompetities pakten.

Wat Greenpeace betreft is het net zo immoreel om bij kinderen reclame te maken voor charcuterie, als voor sigaretten.

Greenpeace veroordeeld voor Maya De Bij

Veeteelt

Greenpeace moet stoppen om de beelden van Maya de Bij te gebruiken zonder toelating van Studio 100, op straffe van dwangsommen tot een miljoen euro. Dat bericht L'Echo woensdag. Greenpeace stelde in de campagne charcuterie gelijk aan sigaretten.

Met ‘Slachtdoordacht’ kan je het meest optimale slachtgewicht van je slachtvarkens bepalen. Het is nuttig om deze simulatie regelmatig te herhalen, vooral bij een gewijzigde economische situatie.

Vleesvarkens optimaal afleveren met ILVO-tool ‘Slachtdoordacht’

Varkens

Het ILVO werkte recent de tool ‘Slachtdoordacht’ uit. Hiermee kan je als varkenshouder het meest optimale slachtgewicht van je slachtvarkens bepalen. Dit is economisch gezien altijd gewenst, maar zéker in moeilijke marktomstandigheden. We maken je met een simulatie wegwijs in dit handige instrument.

Een nieuwe stal (laten) bouwen, vergt een doordachte aanpak.

Gepaste stalinrichting noodzakelijk voor efficiënte bedrijfsvoering

Melkvee

Een moderne melkveestal moet aan heel wat eisen voldoen. Bovendien worden de bedrijven groter en wordt arbeid schaarser. Het is dus zaak om die nieuwe stal zo optimaal mogelijk in te richten, zowel voor het welzijn van de koeien als voor de boer.

Minister Weyts wil werk wil maken van het verbod op kooiproductie.

Weyts belooft verbod op verrijkte kooien op tafel volgende Vlaamse regering te leggen

Pluimvee

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil tijdens de volgende regeringsonderhandelingen het verbod op legkippen in kooien bewerkstelligen. Dat heeft Weyts gezegd tijdens een gesprek met Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie overhandigde Weyts een petitie hiertoe. Open Vld reageert alvast kritisch.

Voorzitter en melkveehouder François Achten stelt het nieuwe logo voor.

Vlaamse melkkwaliteit blijft op punt

Melkvee

In 2018 controleerde het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) 3,2% minder melkveehouders, maar tegelijkertijd 4,1% meer melk. Die evolutie dwingt het MCC om na te denken over de toekomst. Het heden is alvast in orde. De uitstekende melkkwaliteit van 2017 bleef gehandhaafd en 57 producenten krijgen de eretitel van ‘kwaliteitsmelker’.

Fipronilcrisis zorgde voor 217 tijdelijk werklozen

Pluimvee

De fipronilcrisis in 2017 heeft ervoor gezorgd dat 217 werknemers tijdelijk werkloos werden. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) op een vraag van Kamerlid Leen Dierick (CD&V).

Door gebruik te maken van het abortusprotocol kunt u verdere schade op uw bedrijf vermijden.

Abortusprotocol helpt bij diagnose

Melkvee

Elke abortus betekent een financieel verlies voor de veehouder. Een abortus kan verschillende oorzaken hebben, daarom is het belangrijk om telkens op zoek te gaan naar de oorzaak ervan en maatregelen te nemen om verdere schade te vermijden.

Colruyt Group zet een nieuwe stap in het verkorten van zijn ketens door een rechtstreekse samenwerking tot stand te brengen met een aantal veehouders die zich verenigd hebben in producentenorganisaties.

Colruyt Group start samenwerking met drie producentenorganisaties van rundveehouders

Vleesvee

Door zijn samenwerking met drie producentenorganisaties (PO) van veehouders neemt Colruyt Group opnieuw een initiatief dat zijn toeleveringsketens korter moet maken.

Boerenbond verbijsterd door openstellen bosgebieden

Varkens

De beslissing van minister Collin om een gedeelte van de bosgebieden gelegen binnen de afgebakende zone in de provincie Luxemburg vanaf 6 april open te stellen voor toeristen is onverantwoord en onbegrijpelijk gezien het hoge besmettingsrisico van de Afrikaanse varkenspest, zegt Boerenbond in een persbericht vandaag.

Schapenhouders zeggen onvoldoende beroep te kunnen doen op subsidies om maatregelen tegen wolven te nemen.

Limburgse schapenboeren met kuddes op straat

Schapen

In Noord-Limburg zijn schapenhouders vrijdag met hun kuddes de straat opgetrokken. De schapenboeren vinden dat ze niet genoeg vergoed worden voor het risico op wolven. Dat meldt VTM NIEUWS en het nieuws wordt door het kabinet van Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) bevestigd.