Startpagina Wetgeving

Wetgeving

Wetgeving

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Kwestie uitstootniveau veeteelt uitgesteld naar 2026

De onderhandelaars van het Europees Parlement en van de Raad hebben op 28 november een voorakkoord bereikt over een pakket regels die de vervuilende uitstoot door grote industriële installaties, ook agro-industriële installaties, moeten terugdringen. De plannen om ook veeteelt hierin op te nemen werd naar 2026 uitgesteld.

Minister Brouns rekent op uitvoering MAP7

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) rekent erop dat de afspraken die gemaakt zijn over het nieuwe mestactieplan (MAP7) kunnen omgezet worden in concrete regelgeving. De samenwerking tussen de landbouw- en natuurorganisaties liep vorige week vast, maar minister Brouns "rekent op alle betrokkenen rond de tafel" om de eerder gemaakte afspraken om te zetten in regelgeving. Dat heeft de cd&v-minister 29 november in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Ludwig Vandenhove (Vooruit).

Meest gelezen

Wie betaalt het gelag bij wildschade?

Verhalen van percelen die half verwoest zijn door een kudde everzwijnen, kaalgevreten percelen opkomende bieten, vertrappelde en leeg gegeten weides: het zijn stuk voor stuk geen uitzonderijke situaties meer. In dit artikel geven wij een overzicht van de Vlaamse regelgeving inzake de bestrijding van wildschade, en van wat het slachtoffer van schade door wild kan ondernemen om schadeloosstelling te bekomen.

Vlaanderen werkt aan uitfasering van glyfosaat in de landbouw

De discussie over het al dan niet toelaten van glyfosaat in de landbouw woedt niet enkel op Europees niveau, ook op Vlaams niveau beweegt een en ander. Volgens Landbouwminister Brouns komt de Vlaamse regering binnenkort naar buiten met een reductieplan voor pesticiden, waarin de uitfasering van glyfosaat voorzien is.

MAP 7 laat op zich wachten

Bijna één jaar geleden riep Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-A) een overleg in het leven waarbij alle actoren die betrokken zijn bij het mestbeleid tot een gedragen mestactieplan (MAP) moesten komen. Intussen is het openbaar onderzoek voor het MAP 7 nog niet gestart.

Mag een afgebrande woning zomaar hersteld worden?

Door een kortsluiting is er brand ontstaan in onze hoevewoning. De brandweer kon gelukkig voorkomen dat de brand oversloeg op ons bedrijfsgebouw. De woning zelf is compleet onbewoonbaar geworden. Mogen wij onze woning, die in agrarisch gebied ligt, gewoon terug opbouwen?