Startpagina Archief

Yacon, nieuw knolgewas

gelanceerd door Agropolis

Eind vorige week werd in het Limburgse Kinrooi de Yacon als nieuw knolgewas gelanceerd. Oorspronkelijk komt deze groente uit het Andesgebergte in Peru. Door een samenwerkingsovereenkomst tussen Agropolis, Het proefcentrum voor Groenteteelt, Noliko, de KULeuven en het landbouwbedrijf Henckens-Snijkers, werden de teelttechnische aspecten en de vermarktbaarheid onderzocht.

Leestijd : 4 min

Voorzitter Hubert Brouns legt bij aanvang van het persmoment voor de lancering van Yacon uit dat Argopolis tot doel heeft om een duurzame agrarische bedrijfsontwikkeling uit te bouwen aan de Maas. De introductie van Yacon is een eerste project dat onder de schouders van Argropolis is ontwikkeld. “Het toont mooi het innovatieve karakter van de land- en tuinbouw”.

Extra potentieel voor regio

Limburgs gedeputeerde voor Landbouw, Inge Moors, keek nog even verder terug en haalde aan dat o.a. na de sluiting van Ford Genk de provincie een sterke economische stimulans nodig had. Dit werd gerealiseerd met het project ‘Limburg in het kwadraat’, waar het Groente-Innovatiefonds uit voortkwam. Dit heeft als doel om in te zetten op innovatie. Vanuit dit fonds werd het mogelijk om de groenteteelt in Noord-Limburg een bijkomende stimulans te geven. “Er wordt niet enkel gekeken naar de teelt op zich, maar direct ook al naar de verwerking en vermarkting, ook dit moet gestimuleerd worden”, aldus de gedeputeerde. “Het belang van innovatie in de Limburgse land- en tuinbouw is belangrijker dan ooit geworden. Vergeet niet dat deze sector zo’n 20.000 arbeidsplaatsen vertegenwoordigt en ook nog eens een 31.000 seizoensarbeiders activeert”. Yacon kan dus heel wat bieden, besluit Inge Moors.

Trage groeier

Leo Henckens uit Kinrooi was de gepaste gastheer voor de persvoorstelling, daar hij als één van de eerste telers aan de slag ging met Yacon. Leo en partner Carine runnen een melkveebedrijf gecombineerd met de groenteteelt voor Noliko, zijn hiernaast heel actief in de aspergeteelt en plantten vorig jaar voor het eerst Yacon aan. De knol is familie van de aardpeer, schorseneer en de zonnebloem.

Leo geeft allereerst aan dat Yacon niet gezaaid wordt, maar dat er kleine knolletjes worden uitgeplant. Ook is er vorig jaar geëxperimenteerd met het uitplanten van kleine plantjes die het PCG (Proefcentrum voor Groenteteelt) eerst hadden opgekweekt. De teler stelt het heel duidelijk: Yacon moet na de vorst de grond in én moet voor de vorst de grond uit zijn. De eerste nachtvorst die er afgelopen najaar was, zorgde daags nadien voor zwart loof. Gemerkt werd ook dat Yacon een heel trage groeier is. Dit zorgt er dan ook voor dat de bodem laat bedekt wordt en dat onkruid een grote kans heeft om te kiemen. Dit is dan ook het eerste probleem in de teelt, momenteel zijn er geen erkende herbiciden en vraagt het zuiver houden van de teelt het nodige handwerk. Het voordeel van deze ‘nieuwe teelt’ is dat deze momenteel of vooralsnog niet onderhevig is aan ziekten en plagen.

Omdat het eerste geteelde areaal zeer beperkt in omvang was, werd het rooien manueel uitgevoerd. Als Yacon op grotere schaal geteeld gaat worden, kan een machinale rooi met bijvoorbeeld een (aangepaste) aardappelrooier geschiedden. Teler Leo wijst er duidelijk op dat na het oogsten de knollen nog manueel gesorteerd moeten worden, want we hebben de ‘plantknollen’ en de ‘eetknollen’.

Yacon moet snel verwerkt worden, want het kleurt snel groen-zwart, is de ervaring van Leo. Dit kan verholpen worden door er citroensap over te doen. Noliko zorgde als partner in het project al voor het verwerken in conserven (blik en bokaal) en het ILVO deed reeds testen om Yacon in te vriezen. Deze twee voornoemde bewaarmethodes ondervangen het probleem van de verkleuring van de verse Yacon.

Optimale voedingswaarde

Voedingsdeskundige Erika Rutten stond tijdens het persmoment stil bij de voedingswaarde van Yacon. Hiermee blijkt het heel goed te zitten: arm aan calorieën, rijk aan vezels, veel vitaminen en mineralen. De inuline, een complex vruchtensuiker, in Yacon wordt pas in de dikke darm afgebroken. Hierdoor wordt slechts een beperkte hoeveelheid van de vruchtensuiker opgenomen door het lichaam. Naarmate de Yacon-knollen enkele maanden worden bewaard, wordt de inuline omgezet in o.a. glucose. De knol zal hierdoor een zoetere smaak krijgen, maar verliest dan wel haar gezondheidsvoordeel.

Erika gaf ook aan dat Yacon als groente samen met fruit bijdraagt aan een gezonde voeding. Het feit dat Yacon lokaal en seizoensgebonden geproduceerd wordt, zorgt voor een optimaal gezondheidsaspect. Er moet namelijk geen toevoeging van (bewaar)middelen gebeuren, omdat Yacon ook geen lange transportafstanden moet ondergaan. De voedingsdeskundige waardeerde Yacon ook nog, omdat het niet alleen rauw goed te eten is (vergelijkbaar met de structuur van peer). Ook warm bereid in gerechten na het koken behoudt Yacon zijn vaste structuur.

T.D.

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen